Slavko Jovičić -

Novac sarajevske „toplane“ zarobljen u Beču...Umesto grejanja dobili Divjaka

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2011 | read_nums (647)

   

  Sarajevo 08. 09. 2011

   Građani Sarajeva će se ove zime smrzavati zbog, ni manje ni više, generala Jovana Divjaka. Naime, Vlada Kantona Sarajevo je u martu 2011. milion maraka uplatila za kauciju kako bi se general osumnjičen za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici branio sa slobode za vreme procesa u Beču. Taj novac bio je namenjen „Toplani“ i još uvek nije vraćen iz Austrije.

   
   
   
   
  Ničeg se ne stidi... Jovan Divjak rado uzeo novac građana Sarajeva
   
   
   

   Zbog toga je i početak grejne sezone u glavnom gradu BiH doveden u pitanje. To je potvrdio i ministar prostornog uređenja i zaštite okoline kantona Sarajevo Abid Jusić koji je sarajevskim medijima rekao da je na početku ove godine iznos redovne tranše iz budžeta kantona ka preduzeću „Toplane" smanjen, a da je nakon toga, upravo sa te stavke povučeno milion maraka za kauciju.

  - Sada je potrebno videti iz kojih izvora nadoknaditi ta sredstva. Stigla su i prva upozorenja iz kompanije „BH-gas" u vezi sa pokrićem gubitaka. To je problem vlade. Sporan će biti početak sezone grejanja - rekao je Jusić.

  Neprihvatljivo

  Podsetimo, Divjak je uhapšen početkom marta u Beču na osnovu zahteva srpskog Tužilaštva za ratne zločine koje je tražilo njegovu ekstradiciju u Beograd. To se nije dogodilo jer je sud u Beču krajem jula odlučio da je zahtev neutemeljen. Nedugo nakon hapšenja vlada Kantona Sarajevo uplatila je milion maraka kaucije kako bi se Divjak za vreme procesa u Beču branio sa slobode, a ova odluka je i tada podigla veliku prašinu u RS.
  Press RS nezvanično saznaje da je novac iz Beča trebalo da bude vraćen u Sarajevo kada se Divjak našao na slobodi, ali da se to nije dogodilo zbog proceduralnih razloga. Još uvek nije poznato kada će pare biti na računu kantona, a to bi, bar tako tvrde nadležni, moglo da izazove velike probleme na početku grejne sezone.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------

  Predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić kaže da je u neprihvatljivo da se kaucija za Jovana Divjaka isplati iz budžeta Kantona Sarajevo. On ističe da vodeći ljudi u kantonu uopšte nisu razmišljali o građanima, već da su se rukovodili političkim razlozima.

  - Ko voli Jovana Divjaka, trebalo je lično da mu pomogne, da proda kuću i imanju pa neka plaća kauciju od svog novca, a ne da se sve završi preko leđa građana. Sada radi toga treba da ispaštaju Sarajlije, a i ovo malo Srba koje živi u tom gradu. Slučajem Jovana Divjaka trebalo je da se bavi pravosuđe, a ne da vlasti kantona uzimaju narodne pare i uplaćuju ih za kauciju - kaže Janjić.

   
   
   
   
  Ostala bez goriva... Toplana u Sarajevu
   
   

  On kaže da je van pameti da se novac koji je trebalo da se uplati preduzeću „Toplane" usmeri za pomoć Divjaku, jer Sarajlije već godinama imaju problema sa grejanjem pa im najmanje trebaju nove teškoće.

  - I sada svi treba da se smrzavamo radi Divjaka! To je neprihvatljivo, ali očigledno je da obične građane niko ništa ne pita. Znam i da su pare za kauciju dale i neke nevladine organizacije. Ne znam samo odakle im novac i kakve su to nevladine organizacije koje se bave politikom. Izgleda da one ipak nisu skupile dovoljno pa se posegnulo za parama iz budžeta - kaže Janjić.

  --------------------------------------------------------------------------

   

  Musić: To je bila naša obaveza

   
   
  Niko od funkcionera kantona Sarajevo, među njima ni kadar SDP-a BiH Fikret Musić, juče nije bio dostupan kako bi prokomentarisao situaciju i mogućnost da Sarajlije zbog Divjaka ostanu bez grejanja.
  Zanimljivo je da je je Divjak u svom dnevniku iz Beča naveo da je, nakon što mu je uplaćena kaucija, zvao premijera Kantona Fikreta Musića da mu zahvali.
  „‘Nema potrebe, to je naša obaveza prema Tebi', lakonski odgovara gospodin Musić", naveo je Divjak u svom dnevniku.
  -----------------------------------------------------------------------------------------
  Srbi se neće smrzavati
   
  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je činjenica da se zbog Divjaka neće smrzavati mnogo Srba, jer ih uopšte nema u Sarajevu, ali naglašava da mu je žao svih stanovnika tog grada koji ispaštaju zbog poteza bošnjačkih političara.

  - Uskoro ću postaviti brojna pitanja zvaničnicima u institucijama BiH. Pitaću Svena Alkalaja ko mu je plaćao stalne ekskurzije u Beč, a pitaću i ambasadora u Austriji otkud mu novac za Divjakovu odbranu.

  Pitaću i ko je platio hotelski smeštaj za Divjaka i još mnogo pitanja sam spremio za sve njih. Ista ta pitanja građani Sarajeva treba da postave kantonalnoj vladi, svom gradonačelniku Aliji Behmenu i svim drugim lokalnim zvaničnicima koji su se upinjali da oslobode Divjaka - kaže Jovičić.

  On kaže da su bošnjački političari olako posegnuli za novcem iz budžeta da bi platili kauciju za Divjaka i tako se pokazali kao nekakve „bosanske patriote".

  - Da je trebalo platiti iz njihovog džepa, niko se ne bi mašio. Ovako se radi toga moraju smrzavati Sarajlije, pa neka oni sada to rešavaju sa onima koje su birali - kaže Jovičić.

  Žarko Marković

   http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti dana/Umesto grejanja dobili Divjaka.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva