Slavko Jovičić -

Javno priznanje Ministarstva bezbednosti BiH - Verski fanatici ne poštuju Ustav, prednjače selefije

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2011 | read_nums (711)

  BANJALUKA - Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine javno je priznalo ono u šta sumnjaju mnogi. U informaciji o stanju bezbednosti za 2010. i u prva tri meseca ove godine navodi se da na području BiH „postoje i ilegalno deluju radikalno opredeljeni pojedinci i manje grupe koji ne poštuju poredak i zakone BiH i pokušavaju na to podsticati i druge“.

  Ne navodeći gde se nalaze ovi pojedinci i grupe, Ministarstvo ističe da se one samo prate i da „za sada nisu poprimile forme organizovanosti kojima bi se mogla značajnije ugroziti bezbednost odnosno ustavno-pravni poredak BiH“.

  Krešić: Informacija je zbir izveštaja

  Zamenik ministra bezbednosti Mijo Krešić „EuroBlicu“ nije mogao da kaže na kom delu teritorije BiH se nalaze prozvani radikalni pojedinci i grupe. On kaže da je ova informacija samo zbir izveštaja bezbednosnih agencija u BiH i da na njoj Ministarstvo nije mnogo toga prepravljalo. Na pitanje da li je realno da se ništa osim praćenja ne čini prema onima koji ne poštuju ustave i zakone, Krešić kaže da je to verovatno formulacija za informaciju, a da se sigurno radi više od toga.

  Međutim, bolje upućeni se sećaju da je Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) svojevremeno pratila i Harisa Čauševića pa je, prema optužnici, uspeo da podmetne bombu u policijsku stanicu u Bugojnu, u kojoj je jedan policajac poginuo, a više njih ranjeno. Zato ostaje nejasno zbog čega bezbednosne agencije u BiH osim praćenja ne preduzimaju ništa konkretnije prema onima koji ne poštuju ustavni poredak državne zajednice u kojoj žive dok, na primer, uzornim građanima preti kazna čak i ako ih policija na ulici zatekne bez lične karte.

  Ministarstvo bezbednosti se pravda kako oni koji ne poštuju Ustav i zakone BiH samo „u neznatnoj meri nailaze na podršku pristalica radikalne orijentacije, a daleko više na osude građana koji podržavaju bezbednosne organe”. Ipak, priznaju da su pripadnici ovih radikalnih grupa neretko skloni agresivnom i konfliktnom ponašanju.

  - To ponašanje iznenada i sa različitim motivima i povodima može kulminirati u nekontrolisano reagovanje, bez neke prethodne duže i obimnije pripreme i plana - priznaju u Ministarstvu bezbednosti, u informaciji koja je na dnevnom redu sledeće sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

  U resoru Sadika Ahmetovića ističu da su antiterorističke mere BiH, kao i učešće njenih pripadnika u misijama u Iraku i Avganistanu, dodatno naljutile ove radikalne grupe u BiH. To se, kako je navedeno, posebno odnosi na selefije koje su spremne da nezadovoljstvo izraze „ne samo verbalno“.

  - Izvestan broj osoba iz ove kategorije selefija ekstremizam ispoljava uglavnom kroz „određene postupke nelojalnosti prema državi i njenom demokratskom poretku”. U tom se kontekstu jedna mala lokalna zajednica pokušala izdvojiti u samostalnu celinu koja bi, ne samo u religijskom nego i u svetovnom smislu, bila drugačije organizovana u odnosu na druge zajednice u BiH. Ovakve aktivnosti grupa iz Gornje Maoče pokušala je proširiti i na druga područja u BiH, ali je policijskom akcijom njena delatnost presečena - hvale se u Ministarstvu.

    -----------------------------------------------------

  Član parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OBA BiH i poslanik SNSD Slavko Jovičić upozorava da „ne treba da se krije da je u BiH još ostalo na desetine stranih plaćenika iz islamskih država koji su se borili za islamsku BiH i koji sada imaju državljanstvo”.

  Kaže da se zalagao da se sudski gone svi oni koji su u ratu imali pozicije u Vladi BiH, ali da je od Tužilaštva BiH dobio odgovor da je to „zastareo predmet“.
  Jovičić smatra da je prošlogodišnje hapšenje vehabija u Gornjoj Maoči kod Brčkog bilo „obična lakrdija jer je vehabijama dojavljeno kada je kolona od 600 ljudi u oklopnim vozilima krenula iz Sarajeva”.

  On smatra da je trebalo da Tužilaštvo BiH i SIPA u Maoču upadnu 2009. godine, kada su imali podatke da se tamo održava kongres vehabija kome prisustvuje više od 360 pristalica ovog radikalnog islamskog krila.

  - To pokazuje da je u BiH nemoguće izvesti akciju sinhronizovano sa svim službama, jer sve one rade gotovo odvojeno. Sarajevo sve želi da drži pod svojom šapom i ni u koga nemaju poverenja. Ali, mnogi potezi policije RS i saradnja sa Hrvatskom i Srbijom pokazali su da se mogu sprečiti ovakve aktivnosti - ocenjuje Jovičić.

   http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/Verski-fanatici-ne-postuju-Ustav--prednjace---selefije

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva