Slavko Jovičić -

Reakcije na izvještaj Rijaseta IZ-a o islamofobiji u RS-u: Da li je BiH sekularna država?

Autor sjovicicslavuj | 23 Avgust, 2011 | read_nums (632)
   
   
   
     Milorad Dodik - Nebojša Radmanović - Slavko Jovičić
  19/08/11
  Izvještaj Rijaseta Islamske zajednice BiH o islamofobiji 2004 - 2011. godine u kojem se navodi da su najočitiji primjeri islamofobije i diskriminacije muslimana od političara iz RS-a naišao je na niz reakcija u Republici Srpskoj
  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, čije su izjave navedene u izvještaju kao primjer islamofobije, rekao je da poštuje islam i islamske vjernike.

  "Nemam ništa protiv islama. Ali, ovdje nije problem u islamu, nego u relacijama u BiH. U ovom slučaju, riječ je o poglavaru Islamske zajednice Mustafi Ceriću", kazao je Dodik. Ističući "da je mjesec svetog ramazana i da to poštuje, predsjednik RS-a je zaključio da "nije vrijeme za polemike i da će za to biti vremena kada prođe ramazan".

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović kaže da nema namjeru da polemiše sa Islamskom vjerskom zajednicom ili bilo kojom drugom zajednicom putem medija ili saopštenja. "Vodim računa o velikom vjerskom islamskom prazniku ramazanu i neću da upotrebljavam teške riječi, kao što to oni rade. Sa druge strane, društvo u koje su me stavili dijelom mi se ne sviđa, ali moram reći da skoro niko od njih ne bi mogao po definiciji biti islamofob", rekao je Radmanović.

  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Vehabije i burke

  Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, čiji su istupi u izvještaju Rijaseta IZ-a također apostrofirani kao islamofobični, kazao je da izuzetno poštuje svaku religiju te da "nikada na toj osnovi nisam uvrijedio čovjeka, pojedinca koji nekoj vjeri pripada, a kamoli religiju poistovjećivao s nekim ljudima".

  - Rekao sam i ponoviću: protiv sam vehabija, selefija jer je to radikalni islam koji ovdašnjim vjernicima, muslimanima nanosi štetu. Protiv sam nošenja burki i nikaba u državnim institucijama, ali isto tako smatram da svakom treba biti zagarantovano pravo da se tako odijeva na ulici ili u kući. Svoje stavove ne smatram stoga islamofobičnim, niti želim da se miješam u rad vjerskih zajednica.

  Ali biću stalno protiv radikalnih stavova koje iznosi reis Cerić, koji je po meni mnogo važniji političar od svih drugih bošnjačkih političara. Jer ja sam protiv onakve države koju reis zagovara, istakao je Jovičić.

  Osvrnuo se i na dio izvještaja koji se bavi medijima i novinarima koji su dobili etiketu islamofobista. „Napade na političare i mogu shvatiti jer oni moraju biti izloženi sudu javnosti, ali napad na medije koji iznose činjenice jeste udar na slobodno novinarstvo i pokušaj zataškavanja istine od reisa o njegovim postupcima i postupcima pojedinih vjerskih službenika, koji, da nije bilo medija, nikada ne bi izašli na svjetlo dana.

  Posebno je sramotno spominjanje pokojnog novinara Seada Fetahagića. Sve što su mislili, bili su mu dužni reći za života, a ne sada ga spominjati. Sramota je to velika", zaključio je Jovičić.

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Tanja Topić, analitičarka Fondacije "Fridrih Ebert", kazala je da izvještaj Rijaseta IZ-a o islamofobiji samo još jednom potvrđuje da BiH nije sekularna država. "Za ovakvo stanje i za pojedine dijelove izvještaja krivim i politiku koja je dosta vremena upotrebljavala, zloupotrebljavala i koristila vjerske zajednice u političke svrhe kada joj je to odgovaralo i time, zapravo, dopustila da se ponašaju kao politički faktor društvu", izjavila je Topić. Dodala je da se zbog svega toga "otišlo jako daleko i da će se teško biti vratiti u formalnu situaciju u smislu da se vjerske zajednice stave na mjesto koje im u društvu pripada".

  Opširnije SUTRA u Oslobođenju.

   http://www.oslobodjenje.ba/index.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva