Slavko Jovičić -

OBA djeluje (ne)planski

Autor sjovicicslavuj | 21 Avgust, 2011 | read_nums (587)

  Autor: Slađana Gajić   
  nedjelja, 21 avgust 2011

  oba-zgrada2Iako je Platforma o obavještajno-bezbjednosnoj politici BiH za 2011. godinu temeljni planski dokument na osnovu kojeg OBA izrađuje godišnji plan rada, njeno usvajanje u parlamentu BiH zakazano je tek za 25. avgusta na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

  Upućeni tvrde da je jedan od razloga zbog čega Platforma još nije usvojena kašnjenje u provođenju rezultata izbora i neformiranje vlasti.

  Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajano-bezbjednosne agencije BiH utvrdila je da deset mjeseci OBA nema na raspolaganju dokument koji im je potreban za obavljanje zakonom propisanih poslova.

  ----------------------------------------------------------------------------------------

  - Zakonom o OBA BiH utvrđeno je da Predsjedništvo BiH Platformu dostavlja Parlamentarnoj skupštini najkasnije do 1. novembra za narednu godinu. Međutim, platfroma je u Predsjedništvu prihvaćena 9. marta ove godine i Komisiji dostavljena 21. marta, s pet mjeseci kašnjenja, što je uz dodatno vrijeme u kojem Komisija nije bila formirana rezultiralo kašnjenjem od ukupno devet mjeseci - navodi se u mišljenju Komisije koje je potpisao Mirsad Đugum, predsjedavajući Komisije.

  On je rekao da je Komisija jednoglasno podržala Platformu i predložila Predstavničkom domu i Domu naroda da je usvoje.

  - Komisija predlaže domovima da usvoje zaključak prema kojem se poziva Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH da u zakonskom roku dostave Platformu o obavještajno-bezbjednosnoj politici BiH za 2012. godinu - kazao je Đugum.

  ---------------------------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, član Komisije rekao je da je Platforma opšteg karaktera, te da se ona ne fokusira na operativne planove koje Predsjedništvo i ne može da napravi.

  - OBA je specifična institucija, jer ona prati sva trenutna događanja i pokušava da pronikne u nešto što bi se moglo desiti, na osnovu raznih podataka i pokazatelja. Bezbjednost nije apsolutna i trajna kategorija. S obzirom na karakter službe, njenu zakonsku obavezu i ovlaštenja, služba se bavi praćenjem raznih aktivnosti koje su usmjerene na bezbjednost ljudi, materijalnih dobara i ustavni poredak - naglasio je Jovičić.

  Kako je istakao, u BiH postoji ratna zaostavština u šta se ubrajaju ljudi s nerazjašenjenom ratnom prošlošću, strani plaćenici koji su na nezakonit način dobili državljanstva BiH, te je ostalo mnogo naoružanja.

  - U Platformi se navede konture, a sve ostalo je stvar operativnih planova. Mora se sve učiniti da se preduprijedi svaka negativna aktivnost kako pojedinaca tako i grupa - objasnio je Jovičić, te dodao da je BiH tranzitno područje, gdje se može pojaviti šverc droge, oružja, te trgovina ljudima.

  Prema njegovim riječima, dok nije bio konstituisan Parlament, a i u periodu kada još nema novog saziva Savjeta ministara, OBA je imala samo svoju unutrašnju kontrolu.

  - U tom vremenu nije postojao parlamentarni nadzor nad radom OBA. Trebamo pokrenuti pitanja koja su u tom vremenu potresala javnost u BiH, kao što je prisluškivanje telefona i aktivnosti nekih pojedinaca, čija ratna prošlost nije razjašnjena - rekao je Jovičić.

  --------------------------------------------------------------------------------

  Predrag Ćeranić, profesor bezbjednosti na Banja Luka koledžu kazao je da nije nikakvo čudo što se kasni sa usvajanjem platforme, zbog neformiranja vlasti, ali da se slična situacija dešavala i ranije, kada je parlament bio formiran.

  - Veliko je pitanje šta je sadržaj platforme i čime OBA treba da se bavi. Pokazalo se da je rukovodstvo Agencije pokazalo da se nije snašlo u pojedinim situacijama, nemaju adekvatno objašnjenje kada njihovi operativci ulaze na univerzitet, a putem saopštenja komuniciraju s medijima. Njihov primarni zadatak jeste da štite ustavni poredak BiH, u ovom slučaju Dejtonski sporazum, dok se istragama, bavi SIPA, ili entitetske policije, a to nije posao OBA - kazao je Ćeranić.


   Šta je predviđeno Platformom

  Platformom je određeno da ove godine aktivnosti OBA moraju biti primarno usmjeren na prikupljanje podataka i informacija koje će nadležnim organima omogućiti otklanjanje prepreka i donošenje odluka u ostvarivanju strateških, političkih, sigurnosnih i odbrambenih ciljeva BiH.

  - OBA treba da istražuje aktivnosti u područjima djelovanja kao što su terorizam i radiklana djelovanja, radnje kažnjive po humanitarnom pravu, špijunaža usmjerena protiv BiH, organizovani kriminal i prijetnje osnovama ekonomske stabilnosti - navodi se u platformi, te dodaje da kroz saradnju s nadležnim institucijama i tijelima BiH OBA mora aktivno učestvovati u harmonizaciji poslova iz domena sigurnosti.

  http://www.fokus.ba/nov/:oba-djeluje-neplanski-:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva