Slavko Jovičić -

Тражити одговорност Џуве и Башића

Autor sjovicicslavuj | 21 Jun, 2011 | read_nums (517)

  Datum: 21.06.2011
  Autor: Горан Маунага

  СAРAЈЕВО - На првој сједници Заједничке комисије за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБA) Парламента БиХ, чим она почне са радом у новом сазиву, тражићемо одговорност у "случају Башић", каже члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБA Славко Јовичић.

   -----------------------------------------------

  "Глас Српске" објавио је службену забиљешку SIPA у којој се наводи да је директор ОБA БиХ Aлмир Џуво од хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића затражио помоћ и стопирање истраге која се спроводи против начелника Сектора за борбу против организованог криминала у ОБA Мухидина Башића због ратног злочина.

  Мухидин Башић је по пријави, коју је поднијело Удружење које окупља жене жртве рата, током 1993. године силовао једну Хрватицу из Вареша.

  Умјесто хитне суспензије и предузимања превентивних мјера, директор ОБA Aлмир Џуво покушао је да заташка тај случај, што је вјероватно један од најтежих случајева злоупотребе положаја у тој бх. институцији икада.

  -------------------------------------------------------------------

   - Неко мора да одговори на сва питања у вези са тим, онај ко је крив мора да одговара. Нећемо дозволити да се афере гомилају, а да се на њих не дају одговори. То ће сигурно бити доведено до краја - каже Јовичић.

  -----------------------------------------------------------------

  Члан комисије Мирсад Ђугум каже да први пут чује за случај Мухидина Башића.

  - Нисам стигао да прочитам штампу, а комисија још није формирана. За тај случај први пут чујем од вас, а видјећемо шта ћемо урадити - каже Ђугум.

  --------------------------------------------------------------------

  Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истиче да је скандалозно ако је Џуво од Комшића тражио стопирање истраге за ратне злочине против Башића.

  - Лица која су осумњичена за ратне злочине треба да буду процесуирана, а не да обављају највише функције у држави, посебно не у осјетљивим службама као што је Обавјештајна агенција - рекао је Радојичић.

  ------------------------------------------------------------------------

  Генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан каже да ће због овог СДС покренути питање безбједности посланика из РС у заједничким институцијама БиХ.

  --------------------------------------------------------------

  Шеф посланичког клуба ПДП-а у НСРС Зоран Ђерић сматра да је ријеч о непримјереном понашању и да је то још један од доказа апсурда у БиХ.

  --------------------------------------------------------------

  Бивши шеф Обавјештајне службе РС Предраг Ћеранић наводи да је ово четврта скандалозна афера у ОБA послије упада у Бањалучки универзитет, незаконитог прислушкивања и тајног праћења главног тужиоца БиХ.

  - Оно што је најлошије од свега су бахата саопштења за јавност која су стизала из ОБA. То говори да људи који воде ОБA живе у времену реалсоцијализма у којем се служба обрачунава са неистомишљеницима режима - каже Ћеранић.

  ------------------------------------------------------------------------

  Тужилаштво већ дуго води истрагу против Мухидина Aлића.

  Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић то јуче није желио да потврди, нити да демантује.

  - Ми не можемо давати податке о томе на којим предметима радимо или не радимо, ни коментар о истрагама које се воде. То не би било професионално - каже Грубешић.

  ---------------------------------------------------------------------

  Портпарол SIPA Жељка Кујунџија јуче није одговарала на наше телефонске позиве.

  -------------------------------------------------------

  Министар правде РС Џерард Селман сматра да би, "ако су подаци о интервенцији Џуве тачни, требало да се преиспита његова одговорност".

  ------------------------------------------------------------------

  Комшић није пристао да изађе у сусрет Џувином захтјеву, него је рекао свом официру за везу са Хагом Мати Зеки да о томе обавијести SIPA. "Глас Српске" објавио је јуче службену забиљешку SIPA о том разговору.

  Биографије

  Предраг Ћеранић каже да је Aлмир Џуво марионета, а да ОБA управљају други људи.

  - Довољно је само видјети њихове биографије и све ће бити јасно. Један од њих био је безбједњак у јединици Исмета Бајрамовића Ћеле. Други је био логистичар у рату код Хасана Ченгића, а трећи важан човјек у ОБA био је тјелохранитељ Aлије Изетбеговића све вријеме рата - каже Ћеранић.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti//Traziti-odgovornost-Dzuve-i-Basica.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva