Slavko Jovičić -

Lopovima stati u kraj

Autor sjovicicslavuj | 20 Jun, 2011 | read_nums (532)

  AUTOR: BILJANA GAGULA
  NEDJELJA, 19 JUN 2011

  pareNovi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da na jednoj od svojih narednih sjednica imenuje novu istražnu komisiju, koja bi dovela do kraja priču o nezakonitom trošenju donacija pristiglih u BiH tokom rata i poslije.

  Ovo je "Fokusu" potvrdio Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH i član pređašnje istražne komisije, naglasivši da građani BiH zaslužuju da znaju istinu o količini novca koji je stigao u BiH kao pomoć, a završio je ili u privatnim džepovima ili na sumnjivim računima.

  Jovičić je podsjetio da je prethodni saziv komisije došao do brojnih saznanja o nezakonitom trošenju donatorskih sredstava, ali da bi nova komisija morala stvari dovesti do kraja i da poimenično prozove one koji su se obogatili na tuđoj muci.

  On ističe da će buduća komisija tražiti od Agencije za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštva da se bave istragom, da bi krivci bili procesuirani.

  - Iako je prošla komisija formirana na pola mandata, uradili smo dosta toga, pripremili izvještaj za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u kojem smo tačno naveli podatke do kojih smo došli. Komisija je teško dolazila do određenih činjenica, jer je, po mojim procjenama, u BiH stiglo oko 40 milijardi maraka, što su ogromna sredstva - rekao je Jovičić i dodao da je više od 95 odsto novca došlo u Sarajevo, dva odsto dobila je RS, jedan odsto distrikt Brčko i nešto malo Hrvati u Hercegovini.

  Jovičić podsjeća da je tim sredstvima BiH mogla da obnovi kompletnu infrastrukturu i da smjesti izbjeglice, ali da je riječ o lopovluku nesagledivih razmjera u kojem je učestvovalo i 275 nevladinih organizacija, uglavnom iz inostranstva, kojima se izgubio svaki trag i kojih nema u registru Ministarstva pravde BiH.

  - Neću da kažem da te organizacije nisu doprinijele nekim projektima u BiH, ali mnogo takvih organizacija u BiH su samo prale pare. U pitanju su ogromna sredstva, a tim ljudima se izgubio svaki trag - rekao je Jovičić.

  On je dodao da se, poslije mukotrpnog rada, uspjelo ući u trag trošenju nešto oko šest milijardi dolara, dok za tri i po milijarde dolara ne postoje apsolutno nikakvi podaci o utrošku, jer su nestala dokumenta iz sefa Skupštine FBiH.

  Jovičić kaže da je dio prikupljene dokumentacije dostavljen Tužilaštvu BiH, između ostalog, i o dvije ispostave dobrotvorne organizacije Merhamet, koje sada jedna drugu optužuju za zloupotrebu 50 miliona KM, od kojih su pojedinci otvarali pumpe, trgovinske lance i lično se bogatili.

  http://www.fokus.ba/:lopovima-stati-u-kraj:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva