Slavko Jovičić -

Rojs zvecka oružjem

Autor sjovicicslavuj | 27 April, 2011 | read_nums (518)

  Autor: Dobrila Majstorović   
  srijeda, 27 april 2011

  rojs2Da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada, dokazao je penzionisani hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs, koji je, izritiran sve glasnijim najavama o podizanju optužnice protiv njega i njegovih saboraca zbog zločina nad srpskim narodom u akcijama "Maestral" i "Južni potez", priprijetio Republici Srpskoj da će on lično formirati snage i osloboditi Banju Luku, jer ionako istorijski pripada Hrvatskoj. Komentarišući medijske napise o istragama za zločine Hrvatske vojske u Republici Srpskoj s akcentom na akcije "Južni potez", Ćesić je potvrdio da je učestvovao u tim akcijama i da je Mrkonjić Grad bio posljednja operacija Hrvatske vojske.

  - Nikada ne bi došlo do Dejtonskog sporazuma da nije bilo hrvatskih snaga - smatra bivši poslanik u Hrvatskom saboru, koga tamošnji mediji sve češće dovode u vezu s brojnim nezakonitim poslovima i ratnim profiterstvom.

  Rojs se nije zaustavio samo na prijetnjama, već je srpskom narodu poručio da nikada ne bi imali Republiku Srpsku da nije bilo predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana, ministra Gojka Šuška i komandnog generala Ante Gotovine. On je istakao da, ako treba da se sudi učesnicima tih akcija, onda da to učine hrvatski sudovi i ponovio da se ne odriče svih tih akcija.

  ---------------------------------------------------------------------

  Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz, "Fokusu" je kazao da je Rojs, u stvari, samo glasno rekao ono što u ovom trenutku, poslije presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, misli dobar dio Hrvatske.

  On je podsjetio da je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, u nekoliko navrata otvoreno poručivao da će uskoro popiti kafu u oslobođenoj Banjoj Luci, te da su regularne hrvatske snage u jesen 1995. godine stigle nadomak krajiške ljepotice.

  - Moram se složiti s Rojsom i priznati da su, Tuđman, Šušak, Gotovina i njima slični zaista jednim dijelom zaslužni za stvaranje Republike Srpske. Srpski narod je na samom početku krvavog rata na prostoru bivše SFRJ srcem krenuo u očuvanje vještačke tvorevine Jugoslavije, dok je ostalima jedini cilj bilo stvaranje nacionalno čistih državnih zajednica. Kada smo vidjeli kuda to sve ide, shvatili smo da nam je jedini uslov za opstanak stvaranje Srpske i nema tog Rojsa ili nekog drugog ko bi nam je danas mogao oduzeti - poručio je Ćurguz i naglasio da su vlasti RS to jasno poručile i bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je na samom kraju svog mandata poručio da će, u slučaju bilo kakvog pokušaja osamostaljenja Srpske, pokrenuti vojsku i zauzeti Posavinu. Prema njegovim riječima, Ćesićeva frustracija potpuno je razumljiva, jer je Haški tribunal u presudama Gotovini i Markaču otvorio Pandorinu kutiju, čiji sadržaj nikako ne odgovara Hrvatskoj, koja ima čega da se stidi jer je, po drugi put u 20. vijeku, odgovorna za etničko čišćenje i genocid nad srpskim narodom.

   ---------------------------------------------------------------

  Guranje pod tepih bolnih i mučnih činjenica, po mišljenju poslanika SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH i bivšeg komandanta jedinice u sastavu VRS Borislava Bojića, nikome neće donijeti dobro, a sasvim sigurno neće uticati na uspostavljanje dobrih odnosa na relaciji Banja Luka - Zagreb. Ćesićeve prijetnje, smatra Bojić, ne bi trebalo gledati i doživljavati samo kao puko naklapanje izrečeno u afektu, jer ono "što ljute glave govori, hladne glave misli".

  - Rojs je ovim još jednom potvrdio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da su njene regularne vojne snage počinile užasne zločine na području Republike Srpske. Za to neko treba da odgovara - rekao je Bojić.

  --------------------------------------------------

  Njegov kolega iz stranačkih klupa, poslanik SNSD Slavko Jovičić, ocijenio je nedobronamjernim najnovije medijske istupe penzionisanog generala Ljube Ćesića Rojsa i naglasio da u ovom trenutku, kada razumne političke figure s obje strane rijeke Save pokušavaju da izglade i unaprijede odnose dva naroda - srpskog i hrvatskog - nikom ne treba povratak u prošlost i zveckanje oružjem.

  - Mene bi, moram priznati, više iznenadilo da je Rojs predložio jačanje privredne ili bilo kakve druge saradnje Zagreba i Banje Luke, nego što je ovo rekao. Rojs pripada političkom establišmentu, koji je zalutao iz nekog drugog vremena i koji je mislio da se sve može riješiti silom, protjerivanjem ili pokrštavanjem srpskog naroda. Sreća, pa takvi danas više nemaju gotovo nikakav uticaj u hrvatskoj politici - smatra Jovičić i poručuje Rojsu da, ako je već toliko željan ratovanja, uzme oružje i ode u neku od arapskih zemalja, u kojima bjesne neredi i sukobi.

  Ćesić je jedan od generala Hrvatske vojske, među kojima su i Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, koje su prijavile vlasti Srpske tereteći ih za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH tokom operacija "Maestral" i "Južni potez" 1995. godine. Među njima je i nekoliko generala i viših oficira HVO.

  -------------------------------------------------------------

  PEJIĆ Rojs baštini tekovine NDH

  Profesor istorije na banjolučkom Filozofskom fakultetu Ranko Pejić "Fokusu" je kazao da je i poglavnik Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić, baš kao i Ljubo Ćesić Rojs, smatrao da Banja Luka istorijski pripada Hrvatskoj.

  - Pavelić je namjeravao Banju Luku pretvoriti u administrativni centar NDH, a jedno vrijeme u gradu na Vrbasu bila je smještena komanda žandarmerije NDH. Geostrateški Banja Luka je tada bila veoma važna ustaškoj vlasti, a svjedoci smo, devedesetih godina prošlog vijeka zvanični Zagreb htio je da ovaj dio BiH pripoji Hrvatskoj. Izjavom da će silom pokušati da zauzme Banju Luku, Rojs je jedino dokazao da on i danas baštini tekovine NDH, najmračnije stranice hrvatske istorije - zaključio je Pejić.

   
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva