Slavko Jovičić -

Sarajevo: Ne vraćaju imovinu SPC

Autor sjovicicslavuj | 1 Februar, 2011 | read_nums (619)

  Bošnjaci i dalje uporni da stopiraju dogovor oko vraćanja imovine SPC u Sarajevu. Potreban Zakon o restituciji

   Ekonomski fakultet u zgradi Bogoslovije, vladika Vasilije

  Ekonomski fakultet u zgradi Bogoslovije, vladika Vasilije

   

   

  SVI dosadašnji pokušaji da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu vrati njeno zemljište, propali su. To pitanje će, po svemu sudeći, još dugo ostati otvoreno. Tako se u zgradi Bogoslovije u Sarajevu, vlasništvu SPC, i dalje baškari Ekonomski fakultet. Na njenoj zemlji niče tušta i tma bespravno podignutih objekata, među kojima čak i zgrada Parlamenta BiH. Porta Saborne crkve Rođenja Presvete Bogorodice pretvorena je u Trg Alije Izetbegovića...

  ------------------------------------------------------------------------- 

  Oko ovog pitanja za sada jedinstvo postoji samo u Međureligijskom veću BiH, koje se zalaže da se sva imovina vrati verskim zajednicama. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, po drugi put pre nekoliko dana, insistirao na tome.

  - Sve nadležne institucije potpisale su memorandum da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati zgrada Bogoslovije u Sarajevu, u kojoj je trenutno smešten Ekonomski fakultet, i to što su potpisale moraju i da ispoštuju - izjavio je Incko.

  FEDERACIJA BiH, Kanton Sarajevo i opština Stari Grad trenutno imaju budžete o privremenom finansiranju. Kad se formiraju nove vlasti, one će sigurno napraviti nove budžete i u njima predvideti sredstva za izgradnju zgrade Ekonomskog fakulteta, koji godinama koristi zgradu Bogoslovije u Sarajevu - kaže Incko.

  -----------------------------------------------------------------------------------

  Stopiranje vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, poznato je, dolazi iz bošnjačkih političkih krugova. Jer, vraćanje imovine SPC otvorilo bi sada veliko pitanje ko je dozvolio da se grade objekti na srpskoj zemlji i ko treba da odgovara za bespravno oduzimanje i zemljišta, ali i objekata poput zgrade Bogoslovije - kažu naši sagovornici.

  --------------------------------------------------------

  Episkop zvorničko-tuzlanski i član Međureligijskog veća BiH gospodin Vasilije Kačavenda kaže za "Novosti" da sve dok se ne donese Zakon o restituciji BiH teško se može očekivati rešenje ovog pitanja.

  - Veoma smo zabrinuti, jer dok se govori o Zakonu o restituciji imovine u BiH, oduzeta imovina od verskih zajednica se rasprodaje. Tako da i kad se bude usvojio zakon, ne znamo šta će biti vraćeno verskim zajednicama - kaže episkop Vasilije.

  --------------------------------------------------

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, inače rođen u Sarajevu, gde živi i radi, kaže za "Novosti" da je desetak puta postavljao poslanička pitanja i tražio odgovor od parlamenta BiH zašto se ne vraća imovina Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

  - Odgovora nema. Brojni objekti, njih na stotine, po Sarajevu izgrađeni su bespravno na imovini SPC i onda je jasno zašto Sarajevo i vlast u Kantonu Sarajeva ne žele da rešavaju ovo pitanje - objašnjava Jovičić.

   JOVIČIĆ navodi da se ovo pitanje mora rešiti među političarima na državnom nivou i to je jedini pravi put. - Svi mi koji zastupamo interese Republike Srpske u Sarajevu i državnim institucijama BiH moramo staviti vraćanje imovine SPC za jedan od prioriteta našeg rada, pre svega u parlamentu BiH i na svakoj sednici tražiti rešenje - istakao je Jovičić.

  ---------------------------------------------------------------------

  Jovo Turanjanin, direktor Republičkog sekretarijata vera RS kaže da je svim verskim zajednicama u BiH, osim pravoslavnoj, već vraćena imovina.

  - Opstrukcija dolazi iz političkih krugova, pre svega bošnjačkih. Postoji dobra volja među verskim vođama, ali za sada su glavni kočničari politički subjekti u Federaciji BiH. RS se uvek zalagala za ravnopravnost verskih zajednica i želi da se imovina SPC vrati, kao što je urađano i sa imovinom islamske i katoličke verske zajednice u BiH - naveo je Turanjanin.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajevo-Ne-vracaju-imovinu-SPC


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva