Slavko Jovičić -

Концерт у одбрану ратног злочинца

Autor sjovicicslavuj | 14 Januar, 2011 | read_nums (427)

   
  Datum: 13.01.2011
  Autor: Вања Штрбац

  БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - Сарајевски "Сити паб" припрема велики концерт подршке Зулфикару Aлишпаги Зуки, оптуженом за ратни злочин почињен над хрватским цивилима и ратним заробљеницима 16. априла 1993. године, преносе сарајевски портали.

  Према информацијама, детаљи још нису познати, али организатори су наводно у преговорима са тридесетак извођача који би требало да наступе 2. фебруара у Дому младих на Скендерији.

  --------------------------------------- 

  - Ово је само слика и прилика догађаја у БиХ. Aко тај концерт буде одржан, отвориће се нови проблеми на овом простору, јер се тада даје право Србима и Хрватима да организују сличне манифестације, а да за то не сносе било какве санкције. Тада више неће бити краја и неко ће морати интервенисати - истакао је директор Центра за ратне злочине РС Јанко Велимировић.

  Велимировић је додао да су и у Републици Српској отворена питања и да постоје извјештаји о злочинима над Србима за које се сумњичи Aлишпаго и да би одржавање концерта додатно закомпликовало већ веома компликовану ситуацију.

  Aко организатори добију сагласност бошњачког политичког руководства, истакао је Велимировић, то ће бити увод у једну нову причу у којој ће се отворити "Пандорина кутија".

  -------------------------------------------

  - Надам се да ће се "концерт" одржати у Суду БиХ и када буде, не пада ми на памет да аплаудирам, него да посвједочим шта је Зулфикар Aлишпаго починио српским логорашима, па и мени када је његова јединица била на Игману, а он слао своје највеће злочинце да нас пребијају у логору и када нас је доводио на прве борбене линије на Игман да копамо по температурама испод минус 20 степени - навео је бивши предсједник Савеза логораша РС Славко Јовичић.

  Додао је да Aлишпаго, нажалост, није оптужен за злочине над Србима и нагласио да би га волио питати гдје су кости мучки убијеног Србина Јадранка Главаша.

  - То је само једно од питања које бих му поставио. Нека они славе и организују концерте, а ја се надам ипак да ће "главни концерт", иако не вјерујем Тужилаштву БиХ превише, бити у Суду БиХ против Aлишпаге и његових крвника, који су стравично злостављали српске логораше Силоса и Крупе - казао је Јовичић.

  Јовичић је истакао да није изненађујуће што "Сарајево на такав начин даје подршку ратним злочинцима, јер је то потпуно бошњачки град".

  ------------------------------------------

  - Уопште није чудно што су различита мјерила у БиХ. Ејупу Ганићу се ишло у Лондон и бранио се новцем БиХ, Сефер Халиловић цијели мандат борави у Хагу, а прима плату министра... Ово је земља са три народа, три историје и три истине - нагласио је посланик у Парламенту БиХ Иво Миро Јовић и додао да је очигледно да "неко у овој земљи има више права у односу на друге".

  -------------------------------------------------------------------- 

  Оптужница против Aлишпаге подигнута је 21. јуна 2010. године, а оптужен је за несанкционисање ратних злочина у селу Трусина код Коњица као ратни командант у Aрмији РБиХ.

  Суд БиХ потврдио је 21. јуна 2010. оптужницу која га терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника.

  Aлишпаго, према оптужници, као надређена особа с де јуре и де фацто овлашћењима над замјеником команданта и припадницима одреда "Зулфикар" није предузео нужне и разумне мјере да починиоци злочина буду кажњени.

  Злочин

  У оптужници се наводи да је Aлишпаго у својству команданта Специјалног одреда за посебне намјене при Штабу Врховне команде Aрмије РБиХ "Зулфикар" знао за напад који су њему подређени припадници те јединице извели на село Трусина.

  Приликом напада убијено је 18 хрватских цивила и четири припадника Хрватског вијећа одбране, док су четири цивила тешко рањена.

  http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/Koncert-u-odbranu-ratnog-zlocinca.html


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva