Slavko Jovičić -

Дио документације већ упућен у SIPA

Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2010 | read_nums (498)

  Datum: 31.10.2010 
  Autor: В. Кулага, В. Штрбац

  БAЊAЛУКA - Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава Парламента БиХ доставила је Државној агенцији за истраге и заштиту (SIPA) и Тужилаштву БиХ дио документације до које је дошла током истраге.

  Дио документације већ упућен у SIPA

  Коначни извјештај Комисије са закључцима и утврђеним стањем донација којима се изгубио траг биће достављен SIPA и Тужилаштву БиХ послије његовог усвајања на сутрашњој сједници Комисије.

   - Из документације која нам је до сада стигла може се закључити да је направљена велика пљачка. Потврдило се оно што сам увијек говорио, а то је да се ради о милијардама долара, које су дошле у БиХ и којима се напросто изгубио траг. Све ово до сада шта је обрађено и шта имамо, доставићемо Тужилаштву БиХ и SIPA - казао је члан ове комисије Славко Јовичић.

  Додао је да је из прикупљене документације видљиво да су у пљачку умијешани највиши политички лидери из реда бошњачког народа.

  - Прије свега, то се односи на Сарајево, јер је у ФБиХ стигло 98 одсто донација, од чега највише у Сарајево. Надам се да ће напокон и на основу овог малог дијела прикупљене документације, SIPA, Тужилаштво БиХ и Суд БиХ процесуирати одговорне, који су се на муци, патњи и крви сопственог народа енормно обогатили - истакао је Јовичић.

  Нагласио је да нови сазив Парламента БиХ "мора да настави те активности и да се цијели случај заврши, јер је ово тек пола пута".

  --------------------------------------------------------------------

  Портпарол SIPA Жељка Кујунџија потврдила је "Гласу Српске" да је Истражна комисија, поред SIPA, идентичан материјал упутила и доставила Тужилаштву БиХ, које ће у складу са одредбама Закона о кривичном поступку БиХ одлучити о евентуалном покретању и вођењу истраге.

  - Истражна комисија доставила је SIPA дио документације. Ради се о изводима из неауторизованог транскрипта са неколико сједница Истражне комисије са фотокопијом одређене документације, а која садржи различите врсте дописа, аката, табела, судских рјешења, извјештаја других агенција за спровођење закона и слично која није анализирана, нити обрађена од стране чланова наведене комисије - рекла је Кујунџија.

  -----------------------------------------------------------------

  Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић јуче није могао да говори на ту тему, обећавши да ћемо потребне информације из Тужилаштва БиХ добити данас.

  -------------------------------------------------------------

  Према подацима Истражне комисије, "нестало" је више од 2,5 милијарди марака донаторских средстава које Влада ФБиХ не може да оправда.

  Донације

  Од укупног броја донација, у Брчко дистрикт стигло је око 0,5 одсто, у Српску око 1,5 одсто и 98 одсто донација у ФБиХ, од чега највећи дио у Сарајево.

  - Извјештај кровне организације "Мерхамета" показао је да њена сарајевска испостава не може да оправда донираних 50 милиона марака. То довољно говори о томе да се ради о "енормној пљачки у БиХ" - сагласни су у Истражној комисији.

   http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Dio-dokumentacije-vec-upucen-u-SIPA.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva