Slavko Jovičić -

Jović: Hrvati su srušili Jugoslaviju, spremni su i BiH

Autor sjovicicslavuj | 29 Oktobar, 2010 | read_nums (523)

   

  Petak, 29 Listopad 2010

  SARAJEVO - Dužnosnik HDZ-a BiH i izaslanik u državnom Domu naroda Ivo Miro Jović digao je buru u javnosti izjavom prema po kojoj su Hrvati zbog osjećaja podređenosti srušili bivšu Jugoslaviju, te da su spremni to ponoviti u slučaju da im se u BiH ne osiguraju prava koja bi trebali imati zajedno s druga dva naroda. 
   
  Naime, Jović je pojasnio kako je ključno pitanje u ovom trenutku osiguranje ravnopravne zastupljenosti Hrvata. “Politički predstavnici hrvatskog naroda spremni su i na najradikalnije oblike političke borbe ako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne postane novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH”, kazao je Jović i naglasio da, ako bošnjačke političke stranke nastave odbijati razgovore o ustavnim promjena koje bi Hrvatima omogućile formiranje vlastite federalne jedinice po uzoru na RS i FBiH, nije isključena ni mogućnost definitivne podjele BiH.
   
  Iako nije precizirao o kakvom se djelovanju radi, Jović je ipak dao do znanja kako bošnjačke stranke u svemu snose najveću odgovornost, te da u slučaju neprihvaćanja hrvatskih zahtjeva za uspostavom federalne jedinice, postoji mogućnost i podjele BiH.
  -----------------------------------
  Prestati s retorikom 

  Najprozvaniji u komentaru Ive Mire Jovića upozorili su kako je vrijeme da se prekine retorika koja može poslužiti za daljnje dizanje tenzija. 
  - Ne mislim komentirati izjave, jer težina njegovih riječi i djela koje on poduzima nakon toga pokazuju da ne treba obraćati pozornost, naglasio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić. Međutim, bilo kakva usporedba BiH s Jugoslavijom dokaz je da je Jović, smatra Pudarić, u svijetu koji nema previše veze s realnošću.
   
  - On povijest doživljava osobno i na način na koji se njemu sviđa. Mislim da treba prestati zagađivati i opterećivati medijski prostor, upozorio je Pudarić. 
  --------------------------------------- 
  S druge strane, predstavnici srpskog naroda u potpunosti podržavaju sve ono o čemu Jović govori, no ipak ne žele ulaziti u načine na koje je moguće ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda. 
   
  Međutim, uvjereni su kako srž problema leži u Federaciji BiH gdje je brojčanost bošnjačkog naroda na najgori način pokazala Hrvatima što bi značila izgradnja građanske države. Tako zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić tvrdi kako je sasvim razumljiva reakcija Jovića i ostalih, jer je nakon listopadskih izbora svima postalo jasno da Hrvati nemaju isti stupanj prava kao i ostali narodi. 

  Opomena i Srbima 

  - Problem BiH je što tri konstitutivna naroda u stvarnosti nemaju isti prava, jer je jasna dominacija bošnjačkog naroda, pogotovo na području Federacije, naglasio je Jovičić, upozorivši kako je ovo opomena i Srbima što bi im se dogodilo da kojim slučajem nemaju RS.
   
  Iako će neki reći kako se stavlja u funkciju odvjetnika Hrvata, Jovičić odbija te konstatacije te kaže kako Hrvate podržava zbog objektivnog stanja u kojem se nalaze. 
   
  - Ako nemamo konstitutivnosti i ravnopravnosti, onda nemamo ni Ustava. Činjenica je da je Hrvata najmanje te nemaju isti odnos prilikom ostvarivanja vlasti, pojasnio je Jovičić, koji s priličnom dozom pesimizma gleda na daljnje odvijanje političkih procesa na državnoj razini. 
  -----------------------------------------------
  Rusija uz Hrvate 

  Iako zvuči pomalo nevjerojatno, predstavnici Rusije najavili su podršku ispravljanju neravnopravne pozicije Hrvata u BiH. Naime, veleposlanik Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko, govoreći o mogućnosti Milorada Dodika da prihvati određene ustavne promjene, upozorio je kako njegova zemlja ima razumijevanje i za zahtjeve Hrvata da im bude osigurana ravnopravnost u BiH, ali se ne želi miješati u pitanje trećeg entiteta. No, zato je najavio kako će Rusija na zasjedanju Vijeća za provedbu mira posebno naglašavati davanje pozornosti položaju hrvatskog naroda u našoj zemlji. 

  Piše: D. Pušić

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva