Slavko Jovičić -

Иванић са Лагумџијом покушава да елиминише Додика из власти

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2010 | read_nums (636)

  Datum: 20.10.2010
  Autor: В. Кулага, В. Штрбац

  СAРAЈЕВО - У сарајевској "Винотеци" у петак је одржан неформални састанак предсједника ПДП-а и СДП-а Младена Иванића и Златка Лагумџије који покушавају да уз подршку СДС-а у Парламенту БиХ направе "климаву" коалицију и истисну СНСД, јавио је портал "сарајево-џ.цом" На том састанку Иванићу је Лагумџија понудио функцију министра спољних послова БиХ.

  Иванић са Лагумџијом покушава да елиминише Додика из властиЛагумџија и Иванић неформално су се срели и у јуну у "Бечкој кафани" хотела "Европа", када су разговарали о подршци гласача СДП-а кандидатури Младена Иванића за члана Предсједништва БиХ.

  Иванић је јуче контактирао са појединим медијима и рекао да није постигао договор са Лагумџијом, али није демантовао састанак.

  Високи функционер СНСД-а Никола Шпирић казао је "Гласу Српске" да је овај договор показатељ да чиновници међународне заједнице у БиХ не одустају од пројекта о којем су се са неким од лидера договорили још прије избора.

  - Ти чиновници рачунали су на побједу СДП-а, Иванића, Чавића, Крсмановића и Михајлице и да ће онда они бити довољни да формирају власт. Сада покушавају да дођу до математичке већине која ће омогућити управо њима да и даље арбитрирају у БиХ, јер им за арбитражу треба нестабилност коју имају преко Иванића - рекао је Шпирић.

  Он је истакао да је БиХ политички полигон у којем ништа није немогуће.

  - Нема ништа лоше у томе што људи разговарају, али разговарају људи неједнаког политичког кредибилитета и то је оно што је штетно за вољу српског народа, коју је исказао на изборима - нагласио је Шпирић.

  Истакао је да су невладине међународне организације водиле предизборну кампању на страни опозиције, да су финансирали ту опозицију и да је сада дошло вријеме да се врате дугови.

  - Ти дугови се враћају или формирањем већине или производњом нестабилности - истакао је Шпирић.

  Нагласио је да је договор Иванић - Лагумџија био јасан већ у понедјељак, послије Иванићевог гостовања у емисији "60 минута", коју из сјене уређује Лагумџија.

  - Бедачки је однос о отварању гостовања у "60 минута". Коме год тамо отворе простор то је довољан сигнал Србима, јер основни концепт те емисије је пљувачина по РС - казао је Шпирић.

  Додао је да међународна заједница према СДС-у има потпуно другачији концепт од овога.

  - Странци мисле да могу да нареде СДС-у у који строј ће да стане. Очекујем да ће СДС имати политичке снаге и храбрости да стане у блок одбране политичке стабилности РС и њеног наступа у заједничким институцијама - нагласио је Шпирић.

  Казао је да од покушаја привидног прављења грађанске БиХ по мјери Златка Лагумџије пријети велика опасност за РС.

  - ПДП не признаје Радмановићеву побједу јер прижељкује нестабилност која би довела или до пријевремених избора или понављања избора и то је Иванићева улога у свему - нагласио је Шпирић.

  Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да коалиција СНСД, ДНС и СП на нивоу БиХ има већину посланика из РС, односно од 14 посланика, има девет.

  - Требало би поштовати ту већину. Aко неко мисли да сам може направити коалицију против те већине, вара се - нагласио је Павић.

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић истакао је да ако би се само користиле изјаве Младена Иванића које је дао послије избора, могло закључити да ће он бити спреман за ову варијанту.

  - Нека виде да ли би у коалицији са Златком Лагумџијом успјели да сачувају РС као што смо ми успјели за четири године и нека размисле о томе - рекао је Јовичић.

  Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да су преговори лидера Иванића и Лагумџије "непотребан егзибиционизам који не знам коме треба изузев онима који само гледају на који начин ће се дочепати власти".

  Бројање гласова

  ПДП је јуче саопштила да не прихвата резултате избора за српског члана Предсједништва БиХ које је објавила ЦИК, због чега је упутила захтјев за поновно пребројавање.

  - ПДП понижава бираче, јер и они који су имали празне листиће и убацили их у кутију су гласали - то је њихов начин, јер нису хтјели да гласају ни за кога - одговорио им је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

  Додао је да је највећи политички проблем ПДП-а, а који покушавају да оперу, тај што су за Иванића гласали Бошњаци из РС.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva