Slavko Jovičić -

БиХ - донације - Истражна комисија за донације: ПРИКУПЉЕНИ ПОДАЦИ БИЋЕ ПРЕДАТИ ТУЖИЛАШТВУ И СИПИ

Autor sjovicicslavuj | 27 Septembar, 2010 | read_nums (541)
   

          САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Комисија за истраживање утрошених донација парламента БиХ за кратко вријеме дошла је до података да се губи сваки траг за око 2,5 милијарде КМ које су стигле на рачун Владе Федерације БиХ /ФБиХ/, потврдио је члан комисије Славко Јовичић.

  Он је додао да хуманитарно друштво "Мерхамет" не може да оправда 50 милиона КМ, јер су куповали неке приватне фирме које су касније приватизовали у своју корист.

          "Неспорно је да је у БиХ стигло на десетина милијарди донација и да је огроман број тих средстава опљачкан. У РС је стигло свега 1,5 одсто тих средстава, у дистрикт Брчко 0,5 одсто, а осталих 98 одсто је стигло у Сарајево. Политичком естаблишменту из реда бошњачког народа из највиших структура власти није одговарало да се презентују резултати комисије", рекао је Јовичић за Срну.

          Он је као примјер навео и 275 невладиних организација у БиХ, којима се "губи сваки траг". Јовичић каже да су се оне оснивале само из једног разлога, а то је прање новца.

          Он је додао да је Комисија у овом мандату морала да заврши свој рад, али да није било воље да се одржи још једна сједница како би се презентовали њени досадашњи резултати.

          Јовичић сматра да се овакве комисије морају формирати одмах на почетку мандата и имати наредбодавну улогу, како би Тужилаштву БиХ, Сипи и Обавјештајно-безбједносној агенцији, које су без обзира на рад ове комисије биле дужне да саме провјеравају утрошак донација, наредиле да то учине.

          "Комисија је била на добром путу да открије многе малверзације и лоповлуке, али нажалост није било времена да комплетно заврши свој рад. Све до сада прикупљено прослиједићемо Тужилаштву БиХ и Сипи", рекао је Јовичић.

          Без обзира какав буде сазив сљедећег парламента, Јовичић истиче да ова комисија мора наставити свој рад јер је највећа пљачка у БиХ направљена управо на овом примјеру.

          Чланови Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава парламента БиХ указали су на сједници одржаној 30. августа на бројне директне и индиректне опструкције у њеном раду, због чега није могла у потпуности да обави свој посао.

          Тада је речено да је комисија упутила 4 000 дописа онима који су примали донације у БиХ, а да је одговорило само 34 одсто корисника донација. Опструкције су се огледале и кроз вишемјесечну борбу да се формира комисија, те кроз опструкцију Закона о слободи приступа информацијама.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva