Slavko Jovičić -

Dokumentacija o donacijama nestala iz Parlamenta FBiH

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2010 | read_nums (501)
  Utorak, 31 Kolovoz 2010

  SARAJEVO - Istražno povjerenstvo za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH došlo je do podataka da je federalno povjerenstvo utvrdilo da je u BiH, u vrijeme kada su se oni time bavili, prije 13 godina, pronevjereno oko dvije i pol milijarde maraka donacija. Da je tako stvarno i bilo, potvrdili su članovi federalnog povjerenstva koji su bili nazočni na jučerašnjoj sjednici.

  Pandorina kutija

  Oni su istaknuli da su tijekom istrage došli do podataka da je nestalo na stotine milijuna dolara donacija, ali s obzirom da je njihov rad naprosto prekinut, nisu mogli doći do podataka gdje su ta sredstva otišla.
  “U BiH je došlo toliko novca, ali ne mogu vam reći gdje je i u čijim džepovima završio jer je dokumentacija o tome doslovce nestala iz Parlamenta”, kazao je bivši predsjednik federalnog povjerenstva Stanko Slišković. Međutim, do tih istih podataka je uspio doći predsjedatelj državnog povjerenstva Sefer Halilović iako nije mogao otkriti na koji način, ali su vjerodostojnost tog materijala potvrdili članovi federalnog povjerenstva.
  “U dokumentaciji se točno vidi da je nestalo više od dvije i pol milijarde maraka donacija i sve ovo nam daje dovoljno argumenata da se ovim pozabave sigurnosne agencije na način da sve podatke zatraže sudskim putem, ako treba da ih traže i na kućnim adresama. Mi smo otvorili Pandorinu kutiju i nećemo dopustiti da je oni zatvore”, naglasio je Halilović i dao rok od deset dana da federalni Parlament dostavi ovom Povjerenstvu svu potrebnu dokumentaciju, jer ista postoji, samo je dobro skrivena.

  Podaci o donacijama

  “Sigurnosne agencije će imati pune ruke posla”, upozorio je Halilović. Na sjednici je bio nazočan i guverner Centralne banke BiH koji je kazao kako ova institucija nije pronevjerila niti jedne marke i da su uvijek bili voljni dati podatke za koje su imali odobrenje Parlamenta BiH. “Centralna banka dobila je 19 milijuna maraka donacija kao institucija koja je zadužena za monetarnu politiku kako bi razvili kapacitete i ona su namjenski iskorištena”, kazao je Kozarić te dodao da nisu mogli ranije dati podatke o donacijama koje su stigle na račun Ministarstva financija BiH bez suglasnosti samog Ministarstva.

  “Prema podacima kojima raspolažemo, oko 400 milijuna maraka je došlo donacija na račun Ministarstva i mi smo na vrijeme dostavili podatke povjerenstvu. Sve što je došlo legalnim kanalima, mi smo prezentirali i ono što mogu kazati jest da u CB-u nije bilo malverzacija”, istaknuo je Kozarić. Prema riječima pomoćnice ministra financija Dušanke Basta, Ministarstvo raspolaže podacima o donacijama koje su stigle od 2005. do 2010., a da nije u mogućnosti dati podatke o donacijama od 1996. do 2005. Istaknula je da Ministarstvo nema podataka o donacijama koje su dobili FBiH, RS i Brčko Distrikt, te da su upravo zbog tog razloga pokrenuli inicijativu za donošenjem zakona o utrošku donacija.

  Jovičić optužio pomoćnicu ministra financija

  Član povjerenstva Slavko Jovičić je optužio Dušanku Bastu da namjerno ništa nije otkrila iako se zna da se u BiH kradu sredstva od 1996. godine i da je nenormalno da Ministarstvo ne posjeduje podatke niti u kojoj banci su otvarani računi ni koja institucija je dobila donaciju. “Donatorske agencije su davale novac ne preko Ministarstva, nego se to odvijalo između donatora i krajnjeg korisnika, a to isto se odnosi na nenovčane donacije. Ministarstvo nema mandat za vođenje donacija, osim onih koje su već prošle preko računa Ministarstva”, odgovorila je na optužbe Jovičića Basta što na kraju nije zadovoljilo niti jednog člana povjerenstva.

  Piše: Lana Rizvanović


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva