Slavko Jovičić -

Centralistički apetiti

Autor sjovicicslavuj | 15 Avgust, 2010 | read_nums (281)

  Autor: Mladen Kremenović   
  nedjelja, 15 avgust 2010

  Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistrematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koji je Savjetu ministara BiH prvobitno predložila ova direkcija, izlazi izvan zakonskih okvira, jer toj agenciji daje mnogo veća ovlaštenja od onih koja su predviđena zakonom.

  Iako je evidetno da je pravilnik vraćen Direkciji na doradu zbog tehničkih manjkavosti i neusklađenosti sa zakonom, predstavnici međunarodne zajednice optužili su zvaničnike iz RS u zajedničkim organima BiH da sprečavaju usvajanje pravilnika.

  Sredinom prošlog mjeseca Savjet  ministara BiH raspravljao je o Prijedlogu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te ocijenio da odredbe Pravilnika izlaze izvan okvira i nadležnosti Direkcije, koje su utvrđene zakonom.

  Savjet ministara BiH zadužio je direktora i zamjenike direktora Direkcije da ostvare uvid u stenogram sa sjednice i da shodno raspravi i konstatacijama u potpunosti izmijene odredbe Pravilnika i usklade s nadležnostima Direkcije koje su utvrđene zakonom.

  Predstavnici međunarodne zajednice pozvali su Savjet ministara BiH da prije 31. avgusta postigne dogovor o usvajanju pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

  Taj pravilnik je jedan od uslova u okviru dijaloga o liberalizaciji viznog režima, podsjetili su u pismu evropski zvaničnici, a neusvajanje bi moglo prolongirati evropsku odluku o liberalizaciji viznog režima za BiH.

  U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u BiH tvrde kako pravilnik ne može definisati nadležnosti, jer se to ustanovljava zakonom.

  - Bilo je nekih primjedbi Savjeta ministara BiH, uvažene su, nema tu ništa sporno. Zakon definiše nadležnosti, a da bi se one ostvarile mora se napraviti unutrašnja organizacija. Potrebno je definisati sa kojim ljudima i organizacionim jedinicama će to biti urađeno. To je organizaciona šema koja treba poslužiti ispunjavanju zadataka koji su definisani zakonom - ističu u Direkciji. Dodaju da predloženi pravilnik nije suštinski izlazio izvan zakonskih okvira, navodeći da je možda bilo tehničkih pojedinosti, koje je po mišljenju Savjeta ministara BiH trebalo korigovati.

  - Zbog vizne liberalizacije morali smo pravilnik ponuditi što je prije moguće, a slične agencije su ga radile više od godinu dana. Moguće da su se potkrale male tehničke greške, primjedbe su bile korektne, mi smo ih korigovali i uputili Savjetu ministara BiH ispravljenu verziju pravilnika prije desetak dana - istakli su u Direkciji.

  -----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da sporni pravilnik jeste posljednji pokušaj da se zakine nadležnost RS. On je naglasio da ni ovim pravilnikom neće biti preuzete ingerencije RS s obzirom da to nije uspjelo ni mnogo većim pritiscima i reformama. Jovičić kaže da se mora prestati s praksom kojom se čak i pravilnicima narušava Ustav BiH, jer to dovodi u pitanje opstanak BiH.

  - Nema govora da će bilo kakav pravilnik na mala vrata uzeti ingerencije RS. Takve intencije govore da ovdje ništa ne funkciniše. Koncentracija vlasti u Sarajevu neće ništa poboljšati. Ako zemlja po mišljenju međunarodne zajednice zavisi od jednog pravilnika, onda je smiješno dokle su nas doveli, kao da su svi ovdje maloumni. Pravilnici se donose svakodnevno po firmama, pa je zaista mizerno uslovljavati građane takvim stvarima - kaže Jovičić.

  Prema njegovim riječima, nedopustivo je to što je BiH imala duplo više uslova za sticanje bijelog šengena nego što je slučaj s Rumunijom i Bugarskom.

  - EU treba otvoreno reći da neće BiH u svom članstvu. Zato su smiješne informacije koje idu iz Sarajeva prema Stejt departmentu i EU, po kojima se RS dovodi u vezu s terorizmom. Kakve RS ima veze s terorizmom, kada su kapaciteti Srpske maksimalno angažovani da se to ne desi - kaže Jovičić i dodaje da to potvrđuju rezultati MUP-a RS.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva