Slavko Jovičić -

БиХ - Представнички дом - тероризам/АХМЕТОВИЋ: ПРОТИВ ТЕРОРИСТА ПРОВОЂЕЊЕМ ЗАКОНА

Autor sjovicicslavuj | 15 Jul, 2010 | read_nums (475)

       

          САРАЈЕВО, 14. ЈУЛА /СРНА/ - Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић предложио је провођење Стратегије за борбу против тероризма и постојећих закона након терористичког напада у Бугојну, убрзавање процедуре доношења одговарајућих закона у Парламентарној скупштини БиХ, те потписивање споразума о полицијској сарадњи са сусједним државама.

          Када је ријеч о акцији "Свјетлост", проведеној 2. фебруара у Маочи, током које је ухапшено осам лица,         Ахметовић је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ информисао да је од Тужилаштва БиХ добио информацију да је у току истрага, односно вјештачење пронађеног материјала.

          Ахметовић је, такође, предложио и да се Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ дају полицијска овлаштења, иницира доношње закона о превенцији и борби против тероризма, те да Министарство правде БиХ преиспита кривичну политику у случајевима у вези са тероризмом.

          Министар безбједности је подсјетио је да ово министарство нема оперативних надлежности када су у питању ови и слични акти.

          У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у току је расправа о информацији Министарства безбједности БиХ о полицијским аспектима акције "Свјетлост" у Маочи и информацији Савјета министара БиХ о терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну.

  ------------------------------------------------------------------
          На приједлог другог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорада Живковића донесена је одлука о обједињавању расправе о овим информацијама.
  ------------------------------------------------------------

           Посланик СНСД-а Драго Калабић је поновио да у БиХ нема политичке воље за обрачун са тероризмом и да постоји опструкција борбе против тероризма, наглашавајући да након данашње расправе не очекује да ће Парламентарна скупштина БиХ дати допринос у борби против тероризма у БиХ.

          "Након извјештаја о постојању 3 000 терориста у БиХ, није засједало Предсједништво ни Савјет министара. Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић говори о свим другим стварима, али не и о овом питању", рекао је Калабић.

  -------------------------------------------------------------
         
           Посланик СНСД-а Славко Јовичић упитао је зашто сједнци не присуствују главни тужилац БиХ Милорад Барашин и директор Државне агенције за истраге и заштиту СИПА Мирко Лујић који би одговарали на питања.


          "О извршиоцу напада у Бугојну полицијске агенције су имале 40 информација, а нико није реаговао", каже Јовичић.                        

  ---------------------------------------------------------------------

          Посланик СДА Бакир Изетбеговић сматра да је за експлозију у Полицијској станици у Бугојну "крив чудак који нема везе са организацијама из иностранства".

          "Вјерски радикализам у БиХ има корјен у стресу и насиљу кроз који је народ прошао током протеклог рата", рекао је Изетбеговић.

  ---------------------------------------------------------------

          Реагујући на ову Изетбеговићеву тврдњу, Живковић је рекао да се "БиХ као тежак болесник мора суочити са истином и прихватити терапију која је радикална за добробит суживота".

  ------------------------------------------------------------------

          Посланик Странке за БиХ Ремзија Кадрић од затражио од Министарства безбједности БиХ да сачини свеопшту анализу о томе ко све руши уставни поредак и територијални интегритет.

  --------------------------------------------------------------

          Посланик СДП БиХ Селим Бешлагић заложио се да парламент усвоји закон о борби против тероризма у којем би био дефинисан појам тероризам те да се прихвате мјере које предлажу стручњаци из области борбе против тероризма.

          "Број од 3000 није измислио нико од парламентараца. На комисији је речено да то нису људи из иностранства него из БиХ који добивају финансијску помоћ из изностранства", рекао је Бешлагић.

  ------------------------------------------------------

          Посланик СНСД Лазар Продановић изразио је бојазан да, када је ријеч о осуди тероризма, БиХ скрива глава у пјесак.

          "Немам проблема са тим да осудим тероризам, ма са које стране долазио", рекао је Продановић и позвао да се заједнички рјешава овај проблем.


  My picture!

Kategorije

Arhiva