Slavko Jovičić -

БиХ – донације – истражна комисија/СВИМ СРЕДСТВИМА ДО ПОДАТАКА О ДОБИЈЕНИМ ДОНАЦИЈАМА

Autor sjovicicslavuj | 15 Jul, 2010 | read_nums (500)

   


               САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА (СРНА) – Истражна комисија Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање трошења донаторских средстава свим организацијама које нису доставиле податке о добијеним донацијама року упутиће опомену пред тужбу.

          На данашњој сједници Комисије одржаној у Сарајеву закључено је да се Државној агенцији за истраге и заштиту (Сипа) достави списак оних који у предвиђеном року нису одговорили на упит о добијеним донацијама како би се провјерило зашто то нису урадили.

          Према подацима саопштеним на сједници, на 4 000 упућених упита о добијеним донацијама до истека рока стигло 1 313 одговора, од којих 390 одговора да те институције или организације нису примиле донације.

          Обрадом дијела пристиглих одговора дошло се до податка да је у БиХ пристигло око 7,1 милијарди КМ донаторских средстава.

          Према ријечима предсједавајућег Комисије Сефера Халиловића, постоји сумња да они који нису доставили одговор нешто крију.

          „Сама чињеница да нису одговорили њих оптужује“, рекао је Халиловић новинарима наводећи да на упит нису одговориле хуманитарне организације, попут Мерхамета, за које се зна да су добиле милионска донаторска средства.

  Халиловић је додао да од свих вјерских заједница у БиХ једино Ријасет Исламске заједнице није доставио тражене податке.

  „Неће бити изузетака кад будемо слали опомене“, нагласио је Халиловић.

  Он је најавио да ће на идућој сједници Комисије, на сопствени захтјев, бити саслушан Џемалудин Латић, који тврди да посједује значајна сазнања о приливу и трошењу донаторских средстава.

  Према ријечима члана Комисије Мирка Околића, поједине институције БиХ, попут Централне банке, опструишу рад овог парламентарног тијела.

  Околић тражи од Министарства финансија БиХ да достави потпуније податке о пристиглим донаторским средствима, посебно онима на рачуне који су отварани у иностранству.

  „Имам незваничне податке да је ту било малверзација“, истакао је Околић, који са Халиловићем дијели увјерење да донаторска средства нису сврсисходно трошена.

  Иако Комисија не жели да процјењује колики је износ донација пристиглих у БиХ, Славко Јовичић рекао је да се ради о више од 40 милијарди КМ, од чега је значајан дио добијен злоупотребом рата и сиротиње.

          „Надлежне институције, Тужилаштво БиХ, Сипа и Обавјештајно-безбједносна агенција треба ово разјасне, јер се ради о огромним средствима“, истакао је Јовичић додавши да сам може за барем пет организација свједочити да су ненамјенски трошиле добијена донаторска средства.

          Чланови Комисије задовољни су до сада урађеним, јер, подсјетили су, до садашње истражне комисије нису се помакле са почетне тачке.


  My picture!

Kategorije

Arhiva