Slavko Jovičić -

Privrednici žrtve loše politike

Autor sjovicicslavuj | 10 Jul, 2010 | read_nums (493)
   
   Prekrišen Privremeni sporazum sa EU
  SLOBODAN POPADIĆ | 10. 07. 2010. | Foto: Beta/AP |
   
  Banjaluka - Bosna i Hercegovina je prekršila Privremeni sporazum i deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jer dve godine od kad ga je potpisala nije usvojila zakon o državnoj pomoći, koji, ukratko, reguliše jedinstvne ekonomski prostor u BiH i usklađuje ga sa prostorom EU.

            Sa potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH u EU

  Dok privrednici očekuju prve sankcije iz Evrope, parlamentarci se i dalje prepucavaju da li su ovi poslovi u nadležnosti države ili entiteta. Međutim, “problem” je što je obaveza donošenja državnog zakona već prihvaćena. Predsedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac napominje kako u članu 70. SSP piše da je zakon trebalo da bude donesen do 1. jula ove godine i da se uspostavi državno telo za evidenciju državne pomoći.
  “Stručnjaci EK su nam pre dve godine ponudili zakon, po svojim standardima. Međutim, predstavnici RS su blokirali da taj zakon uđe u Savet ministara BiH, a potom u parlament, jer smatraju da se oduzimaju nadležnosti entiteta. Potom je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel dva puta dolazio u BiH i držao seminare u Sarajevu i Banjaluci, objašnjavajući šta znači taj zakon. Ali, mi ga još nemamo ni u proceduri”, žali se Genjac. On objašnjava da kršenje Sporazuma znači da se naša preduzeća više ne mogu smatrati ravnopravnim sa inostranim, na evropskom tržištu. Zbog toga je moguće očekivati da nam članice EU ukinu neke trgovinske beneficije.

  “Indirektne posledice su užasno teške, jer smo poslali poruku da ne možemo poštovati obaveze iz Sporazuma. Procena sprovođenja Sporazuma, koja sledi, zbog ovoga neće biti povoljna, što umanjuje šanse za kandidatski status i korištenje pretpristupnih fondova”, kaže Genjac.

  ----------------------------------------------------------------

  Međutim, poslanik SNSD u državnom parlamentu Slavko Jovičić kaže da jedinstven prostor u BiH postoji i sada, budući da nema granica među entitetima, što znači da nije potreban nikakav zakon da bi on postojalo. Jovičić upozorava da funkcionisanje takvog jedinstvenog prostora sprečavaju “razni lobiji”.

  “To se najbolje vidi u slučaju Rafinerije goriva u Brodu, koju osporavaju na sve načine, kako bi lobisti mogli da uvoze gorivo iz susedstva. Zato bi međunarodni eksperti na to trebalo da obrate pažnju i da spreče monopol država koje ugrožavaju jedinstven ekonomski prostor u BiH, koga ne ugrožava RS”, kaže Jovičić. On podseća da je PS BiH u poslednjoj godini dana usvojila 14 zakona iz ekonomskih oblasti koji pomažu i spajaju jedinstven prostor.

  ------------------------------------------------------

  U Delegaciji EU u BiH, ipak, podsećaju da je Privremeni sporazum prekršen, kao i deo SSP, koga još nisu ratifikovale sve članice EU, jer zakon nije usvojem. Kako nam je potvrđeno, evropski zvaničnici još nisu utvrdili formalne mere koje bi se primenile protiv BiH. Nezvanično, konsultacije o tome već traju.

  Da ova tema državnim poslanicima nije ni “na kraj pameti” pokazuje i činjenica da mnogi od njih i ne znaju o kom zakonu je reč. Tako nas je, na primer, poslanik HDZBiH Ivo Miro Jović uveravao da to nije zakon o državnoj pomoći, nego zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je već u proceduri.

  Izbegavanje privilegija

  Prema rečima Halida Genjca, cilj zakona o državnoj pomoći je da na jednom mestu evidentira pomoć koju država dodeljuje privatnim preduzećima, da se ona dodeljuje po kriterijumima koji neće narušiti lojalnu konkurenciju i da se pomoć dodeljuje sa jednog mesta. Zakon je obaveza svih članica EU, i svake godine se u Brisel šalje izveštaj o tome koliko je koja država dala pomoć kom preduzeću. Time se, kaže, izbegava situacija da neka firma, zbog velike državne pomoći, bude u boljem položaju od one koja ne dobija ništa.

  DNS: Kriva je Federacija

  Demokratski narodni savez saopštio je da “sa naročitom zabrinutošću” posmatra izveštaj Evropske komisije u pogledu ozbiljnog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. DNS podseća da je NS RS usvojila ovakav zakon, ali da FBiH nije, te da su predstavnici političkih elita FBiH i “neposredno odgovorni za novonastalu krizu odnosa sa EU”.

   http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska//Privrednici-zrtve-lose--politike


  My picture!

Kategorije

Arhiva