Slavko Jovičić -

Бошњачки посланици оборили иницијативу

Autor sjovicicslavuj | 8 Jul, 2010 | read_nums (523)

  Datum: 08.07.2010
  Autor: Ведрана Кулага

  БAЊAЛУКA - Представнички дом Парламентарне скупштине (ПС) БиХ није подржао иницијативу да се од надлежних институција затражи да доставе информацију о средствима која се издвајају из буџета институција БиХ по тужбама особа које су биле оптужене пред Судом БиХ, а касније правоснажним пресудама ослобођене.

  Бошњачки посланици оборили иницијативу

  Казао је то "Гласу Српске" покретач иницијативе и посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, додајући да ће и даље остати непознато за колико је оштећен буџет БиХ након што су пале многе оптужнице против политичара и носилаца власти.

  Нагласио је да су његову иницијативу "срушили" бошњачки посланици.

  - Ради се углавном о исфабрикованим и нарученим оптужницама против истакнутих људи на важним политичким функцијама. Главни циљ је био да се они склоне са власти те да им се напакују ствари које нису имале никаквог покрића, на основу којих би биле подигнуте аргументоване оптужнице - рекао је Јовичић.

  Ријеч је о штети од више милиона марака. Само одштетни захтјев бившег предсједника РС Мирка Шаровића за одштету износи 480.000 марака.

  Судско тражење одштете од БиХ најавио је и бивши премијер ФБиХ Едхем Бичакчић, који је, заједно са бившим федералним министром финансија Драганом Човићем, недавно ослобођен оптужби у случајевима набавке станова за званичнике ФБиХ.

  Према подацима Правобранилаштва БиХ, у прошлој години евидентирано је више од 160 тужби по разним основама, са одштетним захтјевима који збирно износе више милиона марака.

  Основни проблем, али и главни разлог зашто иницијатива није дошла на дневни ред, сматра Јовичић, је то што нико из Тужилаштва и осталих званичних институција неће да саопшти који су били тужиоци који су донијели ове пресуде.

  - Оптужнице су углавном подизали страни тужиоци који су били на привременом раду у Тужилаштву БиХ и гдје су имали примања већа од 20.000 марака, а да никада нико није провјеравао њихове референце и стручност, тако да није ни чудо што су оптужнице падале - истакао је Јовичић.

  Он сматра да се може извући закључак да се радило о политички монтираним процесима који су били углавном наручени из главног центра, Сарајева, и да су на такве оптужнице огроман утицај имали политички лидери Бошњака.

  Додао је да су тужиоци "главом без обзира побјегли" из БиХ те да су иза себе оставили катастрофалне посљедице које ће углавном плаћати народ.

  Тужиоци без доказа

  Предсједавајући Комисије за финансије и буџет Дома народа БиХ Душанка Мајкић казала је да је Славко Јовичић поменутом иницијативом хтио да покаже да тужиоци не раде добро свој посао.

  - Основна ствар је да тужиоци без довољно доказа подижу оптужнице које падају на суду. Једна од њих је случај Мирка Шаровића при чему се троше огромне паре и ресурси суда и Тужилаштва, а да се притом, без одговарајућих доказа, процеси неславно заврше - рекла је Мајкићева.

   LINK:/www.glassrpske.com/vijest/novosti/Bosnjacki-poslanici-oborili-inicijativu.


  My picture!

Kategorije

Arhiva