Slavko Jovičić -

Sarajevo opstruira istragu o donacijama

Autor sjovicicslavuj | 2 Jul, 2010 | read_nums (472)
  Petak, 02 Srpanj 2010

  SARAJEVO - Zbog nedostatka kvoruma odgođena je jučer po drugi put sjednica Istražnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donacijskih sredstava Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jer se osim člana Slavka Jovičića Slavuja nitko nije pojavio.

  Prema riječima Jovičića, to nije iznenađujuće s obzirom da ovo povjerenstvo neće završiti započeti posao do kraja mandata i provjeriti gdje su sve nestale donacije. “Nećemo opravdati ukazano povjerenje i sasvim je jasno da se prave ogromne opstrukcije prema radu povjerenstva koje svi ignoriraju. Očito je jedino da je u BiH, prema svim procjenama, ušlo više od 40 milijardi maraka, da su u pitanju ogromna sredstva kojima nema ni traga. Mi smo na prošloj sjednici pozvali oko 275 organizacija koje nam nisu odgovorile, na prethodno upućenih tisuću zahtjeva, da dostave tražene podatke, što su u potpunosti ignorirale”, istaknuo je Jovičić te dodao da su pozivi upućeni javno preko oglasa u medijima i internetske stranice Parlamenta.

  Ignoriraju pozive

  Ne treba čuditi ni ako u idućem razdoblju organizacije budu ignorirale javni poziv jer mnoge od njih su jednostavno nestale nakon što su donacijama izvukle ogromnu korist.  Jovičić ističe da je takav ignorantan stav naspram zakona samo dio opstrukcija koje uglavnom vrši Sarajevo, točnije bošnjački političari. “Opće je poznato da je oko 98 posto donacija stiglo u Sarajevo, RS je dobio oko dva posto donacija i svakom čovjeku je jasno da se ne želi doznati istina kao se ne bi uhvatili oni koji su se okoristili na patnji vlastitoga naroda”, istaknuo je Jovičić.

  Na jučerašnjoj sjednici trebalo je razmatrati i informaciju o podacima o financiranju tijela Islamske zajednice i o odgovoru koji je došao iz Rijaseta. Naime, u pismu upućenom predsjedatelju povjerenstva Seferu Haliloviću, glavni tajnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH Muhamed Salkić je istaknuo kako traženje podataka o financiranju Islamske zajednice predstavlja narušavanje autonomije IZ-a BiH, odnosno kršenje zakonskog principa o odvojenosti vjerskih zajednica i politike.

  Vjerske zajednice pale pod sumnju

  “Zakon o slobodi pristupa informacijama ne odnosi se na vjerske zajednice pa bi inzistiranje na dostavljanju bilo kakvih informacija predstavljalo kršenje Zakona o slobodi vjere. Zbog toga smatramo da povjerenstvo nema nadležnosti niti osnova za traženje podataka o donacijama”, navodi se u pismu.

  Komentirajući ovakav stav IZ-a BiH, Jovičić je istaknuo kako ga to uopće nije iznenadilo jer vjerske zajednice, bez obzira na koje se to odnosi, državu spominju samo kada im treba. “Ali radi čistog obraza i poštenja barem su oni trebali izići u javnost, ili bilo koja druga vjerska zajednica i reći: 'Mi smo dobili novac i potrošili ga.' Ovako su samo stvorili veću sumnju”, istaknuo je Jovičić.

  Nema sjednica

  Iduća sjednica Istražnog povjerenstva trebala bi biti održana 13. srpnja ukoliko bude kvoruma. Jovičić smatra da ga ni tada neće biti i da, ukoliko se održi, neće biti nikakvih novina jer je očigledno da o donacijama nitko ne želi javno progovoriti.

  Piše: Lana Rizvanović


  My picture!

Kategorije

Arhiva