Slavko Jovičić -

Samo Cerić novce broji

Autor sjovicicslavuj | 2 Jul, 2010 | read_nums (497)  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 02 jul 2010

  Šta krije Rijaset Islamske vjerske zajednice u BiH pitanje je koje se samo po sebi nametnulo poslije njihovog drskog odgovora na zahtjev Istražne komisije za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava, koja je od IZ, baš kao i od brojnih drugih organizacija i ustanova tražila podatke o donacijama, pristiglim na njihove adrese.

  Naime, Rijaset IZ ne samo da nije dostavio tražene podatke već je članovima Istražne komisije održao lekciju o ponašanju, upozorivši ih da ni oni niti bilo koji drugi organ nemaju pravo da pitaju vrh IZ koliko je novca dobio i od koga, te kako ga je potrošio.

  ------------------------------------------------------------

  Po mišljenju člana Komisije Mirka Okolića, ovakav stav ukazuje samo na jedno - Rijaset pokušava da sakrije eventualne malverzacije donatorskim sredstvima, posebno onim novcem, koji je u BiH stizao u ratnim i prvim poslijeratnim godinama.

  - Pošto ne žele da kažu na koji način su sredstva trošena, stvara se prostor za sumnju da su dobili sredstva i trošili ih na nedozvoljen način. Da je sve uredno i čisto oni bi dostavili traženu dokumentaciju - istakao je Okolić.

  Sudeći po pismu koje je Islamske zajednica uputila Komisiji, a u kojem je ocijenila da traženje podataka o donacijama predstavlja uplitanje u autonomiju vjerskih institucija, sasvim je evidentno da su dobijali sredstva.

  - U suprotnom, da nisu dobijali novac onda bi reagovali isto kao i Srpska pravoslavna crkva, koja nas je obavijestila da nije dobijala nikakve donacije - rekao je Okolić.

  On je rekao da postoji nekoliko razloga zbog kojih Islamska zajednica ne želi da dostavi podatke Istražnoj komisiji.

  - Jedan od razloga jeste i pokušaj prikrivanja podataka o tome koliko su oni novca dobili od raznoraznih donatora, a koji je u stvari bio upućen BiH. Oni ne žele da se utvrdi da je Islamska zajednica dobijala sredstva, a s druge strane SPC nije dobila nijednu marku donacija. Isto tako, jedan od razloga može da bude i pokušaj prikrivanja podataka o tome u koju su svrhu koristili te donacije, odnosno, da li se samo radilo o novcu, namijenjenom za vjerske potrebe ili je bilo drugih zloupotreba, poput nabavke naoružanja ili nečeg drugog - istakao je Okolić, te dodao da misli da ovdje ima određenih nepravilnosti, jer da je suprotno Islamska zajednica bi, bez ikakvih dodatnih pitanja, navela koliko je donacija dobila i u koje ih je svrhe koristila.

  -------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, član Istražne komsije kazao je da Islamska zajednica u svom, prilično žestokom odgovoru navela samo to da su vjera i religija odvojeni od države, te da zbog toga ne žele da dostave nikakve podatke.

  - Kada bi trebalo da se govori o donacijama onda su odvojeni od države, a kada bi trebalo da napadaju RS, onda je drugačija situacija i u sve se petljaju, u funkcionisanje države i ustavni sistem BiH. Poglavar islamske zajednice, Mustafa Cerić, vodeći je bošnjački i vrhovni politički lider koji je za bošnjački narod mnogo važniji od Harisa Silajdžića, Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića, zajedno - istakao je Jovićić.

  On je rekao da bi se i SIPA i Tužilašto BiH morali uključiti u ovu istragu.

  - Islamska zajednica trebalo je da dostavi tražene podatke i da se prekinu sve spekulacije, te da se ograde od lopova, koji su se krili iza IZ BiH i u njeno ime opljačkali ogromna donatorska sredstva. Ovo pokazuje da njima nije u interesu da se otkrije ko je od sirotinje uzeo novac. Naš zahtjev nije uperen protiv bilo koje religijske zajednice. Da je sve tamo čisto, oni bi nama dostavili tražene podatke - rekao je Jovičić, te dodao da je 98 odsto od ukupnih donacija u BiH stiglo u Sarajevo.

  --------------------------------------------------------------

  Adem Huskić, član Istražne komisije rekao je da traženje podataka o donacijama nije uplitanje u rad i organizaciju vjerskih zajednica.

  - Moguće je da oni to tako shvate, ali otvorenosti u radu nikada nije previše. Mislim da nijednoj instituciji neće porasti ugled ako bilo šta skriva od javnosti.

  Naprotiv, mislim da je svakoj instituciji interes da radi javno - kazao je Huskić.

   ---------------------------------------------------------------

  RIJASET: Zahtjev nezakonit

  U Službi za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH rekli su da Islamska zajednica svoje aktivnosti i odnos prema državnim organima zasniva na Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, koji joj garantuje unutrašnju autonomiju, slobodu rada i uređivanja svojih poslova.

  - Način upućivanja zahtjeva Istražne komisije organima Islamske zajednice nema osnova u zakonskoj regulativi i u suprotnosti je s unutrašnjom organizacijom i važećim procedurama u Islamskoj zajednici. Ne izbjegavamo obavezu informisanja svoje javnosti o svim aspektima rada, niti eventualno informisanje nadležnih organa o bilo kojem pitanju koja su osnovana na zakonu - rekli su u ovoj službi.

   ------------------------------------------------------

  GALIJAŠEVIĆ: Finansirali vehabije

  Dževad Galijašević, politički analitičar kazao je da Rijaset Islamske zajednice u BiH o svojim aktivnostima i internim kontrolama jedino informiše vjernike u Maoči i saučesnike u kriminalu.

  - Otkrivanje donatora i iznosa donacije značilo bi otkrivanje razloge zašto je vehabijski pokret tako jak i zašto postoje terorističke akcije svake godine. Upravo zato Islamska zajednica ne smije dati put do donatora. Reis-ul-ulema Cerić ne želi otkriti puteve terortrističke infrastrukture i upoznati vjernike s kojim su oni parama baratali i koju su količinu novca dobile hodže i šta su s novcem uradili, koji je trebalo da bude dodijeljen stanovništvu - kazao je Galijašević, te dodao da se moraju evidentirati donacije Islamskoj zajednici.

  My picture!

Kategorije

Arhiva