Slavko Jovičić -

Ko izaziva novi haos i nasilje u Sarajevu?

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (449)


  29-04-2010

   
   Alija Behmen  Prekjučer je MUP Kantona Sarajevo odborio, a jučer je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zatražio da se zabrani skup zakazan za ponedjeljak,  3. maja, u nekadašnoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

  Zahtjev za održavanje tog skupa podnio je Pododbor za obilježavanje stradanja u Drobrovoljačkoj ulici u početkom maja 1992. godine s najavom da se očekuje 300 učesnika „koji će mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježiti godišnjicu stradanja pripadnika JNA".

  Hoće reviziju činjenica

   - Nema pregovora o činjenicama. Višegodišnja istraga Haškog tribunala utvrdila je da se u Dobrovoljačkoj ulici nije dogodio ratni zločin. I pored ograničenih ovlasti koje imam, neću dopsutiti da tokom mog mandata započne redeficija i reinterpretacija opsade Sarajeva, najduže u istoriji ratovanja. O činjenicama nema debate - kategoričan je gradonačelnik Behmen.

  On kaže da je riječ o skupu koji je smišljen i dizajniran da izazove nasilje i da kao odgovoran čovjek ne može stajati po strani i šutjeti. Da je riječ o iskrenoj želji da se iskaže poštovanje prema nevinim civilima srpske nacionalnosti ubijenim u opkoljenom Sarajevu, i sam bi se tome pridružio.

  - Građani Sarajeva su se 2. i 3. maja odbranili od napada strane vojne sile prisutne na teritoriji međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. Pristanak na održavanje tog skupa bio bi upravo ono što njegovi organizatori hoće - da ponovo pregovaramo o činjenicama - ističe Behmen i naglašava:

  - Ovaj skup je dio organizovane kampanje revizije sudski utvrđenih činjenica o napadu na Bosnu i Hercegovinu i zločinima počinjenim na njenom teritoriju i nad njenim građanima. U toj mjeri, ovaj skup je nastavak kampanje koja je počela hapšenjem Ilije Jurišića, pokušajem kriminalizacije odbrane Tuzle i hapšenjem bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa ganića. Ovim skupom se pokušava kriminalizirati odbrana Sarajeva. Posljednji, ali ne i najmanje bitan razlog, je sigurnost. U svjetlu nedavnih događaja, kao gradonačelnik Sarajeva dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovog događaja.

   Mogući veliki sukobi

   Behmen je juče uputio zahtjev Željku Mijatoviću, ministru MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani skup zakazan za ponedjeljak, podsjećajući ga na Zakon o javnom okupljanju. On je upozorio da bi moglo doći do haosa, odnosno ozbiljnog narušavanja javnog reda, sukoba i nasilja širih razmjera. Također  je zatražio da se danas održi vanredna sjednica Gradskog vijeća.

  --------------------------------------------------------

  Samo sat nakon Behmenovog zahtjeva, oglasio se Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a Milorada Dodika u Parlamentu BiH, i kazao da se radi o još jednoj provokaciji upućenoj Srbima i poruci srpskim predstavnicima da nisu dobrodošli u Sarajevo.

  - Niko ne može zabraniti skup, a ako se to učini onda se može očekivati zabrana dolaska u Sarajevo i predstavnicima srpskog naroda koji rade u institucijama BiH na vrlo značajnim funkcijama - kazao je Jovičić i dodao:

  - Neka Behmen zabrani skup, ali mi ćemo doći i ja ću biti među ljudima koji će obilježiti stradanje vojnika u Dobrovoljačkoj ulici.

  ---------------------------------------------------------------

  Reagovao je i Rade Ristović, borački ministar RS i istakao da će se skup u Sarajevu održati.

  S.V.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva