Slavko Jovičić -

Silajdžić napao Tadića u Mostaru

Autor sjovicicslavuj | 14 April, 2010 | read_nums (358)

  srijeda, 14 april 210

  Privredni sajam u Mostaru na kojem je prisustvovao politički i privredni vrh zemalja iz regiona, Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SBiH,  iskoristio je da ospe paljbu po Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije.

  Silajdžić je iskoristio obraćanje na otvaranju sajma u Mostaru da optuži Srbiju zbog progona odgovornih za ratne zločine u BiH, da bi odmah potom, nakon skandala koji je izazvao optužujući Srbiju zbog presude Iliji Jurišiću za zločine u "Tuzlanskoj koloni" i zbog hapšenja Ejupa Ganića u Londonu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, napustio sajam.

  - Ako nas ne mogu etnički čistiti onda nas mogu presretati u Londonu - rekao je Silajdžić i ocijenio da to ne doprinosi regionalnoj saradnji.

  -----------------------------------------------------------------------

  Silajdžić je tako, prema procjeni političara, izazvao skandal koji je jedan od najvećih političkih incidenata u posljednjih nekoliko godina. Lidera SBiH po svemu sudeći izrevoltirala je činjenica da će Ganić najvjerovatnije biti izručen Srbiji. Političari pretpostavljaju i da je Silajdžić iz Sarajeva došao s namjerom da izazove incident, ljut u svim slučajevima kada se u BiH organizuje događaj izvan Sarajeva.

  ----------------------------------------------------------------------

  Boris Tadić, predsjednik Srbije, je u obraćanju nakon Silajdžića rekao da zemlje regiona ne bi trebalo da budu taoci prošlosti i da bi se u tom cilju trebalo ponašati racionalno.

  - Stegao sam ruku Silajdžiću s kojim imam dobru saradnju i dobar nivo razumevanja, nezavisno od reči upućenih na početku sajma - rekao je Tadić i dodao da sa osmijehom gleda i na teške riječi.

  On je rekao da s devedesetim godinama prošlog vijeka nema problema, jer je u to doba bio profesor Psihologije.

  Prema njegovim riječima, on je bio spreman da se sastane sa Silajdžićem u Mostaru, ali nije dobio potvrdu za taj sastanak

  Govoreći o političkim odnosima u regionu, Tadić je izrazio nadu da je svima cilj članstvo u EU i istakao da bi se radi toga trebalo ponašati racionalno, a ne biti talac prošlosti.

  --------------------------------------------------------------

  Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, je rekao da je poruka predsjednika Srbije zasjenila sve druge loše poruke izrečene u Mostaru. Komentarišući Silajdžićev govor on je rekao da je taj nastup bio kakav je bio.

  - Poslije toga smo imali posebno nadahnut govor Borisa Tadića u kojem je pokazao pravac u kojem bi trebalo ići, a to su budućnost i ekonomija - istakao je Čović.

  ----------------------------------------------------------------------

  Premijer RS, Milorad Dodik, smatra degutantnim i neprimjerenim izjave Silajdžića u Mostaru i ističe da je predsjedavajući Predsjedništva BiH očigledno još uzrujan pričom o hapšenju Ganića.

  - To govori o njegovom dignitetu. Bolje je onda da nije ni dolazio, a poznat je njegov ignorantski i potcjenjivački odnos. Silajdžić je čovjek koji misli da može da drži lekcije, što ne može više da radi ni u porodici, a kamoli nama - izjavio je Dodik, dodavši da postoje pravosudne institucije i neka one odluče o slučaju Ganića.

  - Očekujem da će Ganić biti izručen Srbiji i da će na taj način doći do objektivnog suđenja - istakao je Dodik.

  ---------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, rekao je da ne iznenađuje incident u režiji lidera SBiH, jer se radi o političaru koji nikada nije otišao u Beograd, a kada mu neko dođe u goste ne zna pokazati domaćinsko ponašanje.

  - Ne radi se o nepoznavanju domaćinskih običaja, nego pokušaju da pokaže da je on glavni šef i da se on jedini pita za sve u BiH. To je u skladu s parolom BiH 100 odsto. Kada ljudi dolaze s najboljim namjerama i željom da unaprijede privrednu saradnju lider SBiH misli da bi trebalo optužiti srpski narod, čime pokazuje da ova zemlja ulazi u posljednju fazu raspada. Raspad BiH jeste nešto na čemu Silajdžić radi, iako će on za to optuživati srpske političare - rekao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima ovo je jedan od najtežih incidenata koje je Silajdžić napravio.

  --------------------------------------------------------------------

  Poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirko Okolić, smatra da je Silajdžić juče u Mostaru zloupotrijebio svoju funkciju, te iskoristio sajam kako bi, kao, optužio Srbiju.

  - On to radi gdje god stigne, a zbog toga je i dobio glasove na posljednjim izborima. Ne može da shvati da je Srbija na određen način lider u Jugoistočnoj Evropi i da je zbog toga, u smislu boljeg razumijevanja ovih zemalja, uradila i nešto što drugi ne bi, a što je možda i na njenu štetu - kazao je Okolić.

  -----------------------------------------------------------------

  Momčilo Novaković, samostalni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je veliki problem što Silajdžić nastupa kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i onda optužuje zemlje.

  - Silajdžićev potez jeste krajnje nediplomatski, a oličenje je privatizovane funkcije koju obavlja. Ne bi trebalo zaboraviti da ovdje optužuje Srbiju s kojom RS ima potpisan Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama - istakao je Novaković, te dodao da je vrijeme da Silajdžić ode s političke scene.

  ---------------------------------------------------------------

  Silajdžić došao da izazove konflikt

  Ivo Miro Jović, delegat HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da Silajdžić i nije otišao u Mostar radi privrede i privrednika, nego da bi izazvao konflikt, u ovom slučaju sa Srbijom.

  - Trebalo bi se osvrnuti na prošlost rata šta je ko u njemu radio, pa stoga ne bi trebalo zaboraviti ni Silajdžića. Korištenje jedne privredne manifestacije za upućivanje optužbi Srbiji zbog progona odgovornih za ratne zločine u BiH krajnje je neshvatljivo i to može samo da uradi čovjek konflikta kakav je Silajdžić - istakao je Jović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva