Slavko Jovičić -

Stranci dijele tuđu đedovinu

Autor sjovicicslavuj | 22 Decembar, 2009 | read_nums (493)  utorak, 22 decembar 2009 

  BiH ima znatno više imovine u inostranstvu nego što je tim OHR popisao i vjerovatno će i dalje ostati sporno da li je to što je popisano sve, ili ima još imovine koja je ostala nepopisana, rekao je za "Fokus" Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, reagujući na objavljivanje spiska državne imovine u BiH, koju je sačinio stručni tim OHR.

  - Nisam siguran da je taj popis, na način kako je rađen, mogao pouzdano popisati imovinu, posebno onu koja se nalazi izvan BiH. Za taj posao bila je potrebna mnogo šira akcija, odnosno akcija širih razmjera, jer postoji niz preduzeća koja imaju imovinu izvan BiH, a koja se vjerovatno nisu odazvala na ovaj njihov poziv - istakao je Novaković.

  Kako je naglasio, ovaj dio posla koji je uradio OHR znatno je laganiji u odnosu na ono što sada treba da urade bh. političari.

  - Nisam siguran da će politički lideri uspjeti lako postići dogovor - kazao je Novaković, te podvukao da visoki predstavnik nije ni trebalo da formira bilo kakav tim za popis imovine, te da je to trebalo da urade domaći organi.

  -----------------------------------------------------------------------

  Mirko Okolić, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupšine BiH, kaže da vjerovatno postoji mnogo više imovine nego što je to navedeno u ovom popisu OHR.

  - Mislim da OHR nije ni trebalo da popisuje imovinu, a smatram da ovo što je on uradio neće imati neke velike koristi - istakao je Okolić.

  --------------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je riječ o bespotrebnom poslu, koji nije trebalo da inicira OHR, već BiH po modelu Dejtonskog sporazuma.

  - Ona imovina koja je bitna za BiH, a to je samo mali dio, a koja je važna za funkcionisanje institucija BiH, treba se odmah uknjižiti na BiH. Sve ostalo treba se uknjižiti na vlasništvo entiteta. Po Dejtonskom sporazumu, sva imovina koja se nalazi na prostoru entiteta pripada entitetima - naglasio je Jovičić, te dodao da BiH ima sve kapacitete da sama završi posao i da se stavi tačka na to.

  Jovičić smatra da je sve to imalo za cilj da se popisana imovina uknjiži kao vlasništvo države, što nije moguće po Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu.

  ----------------------------------------------------------------------

  Dragutin Rodić, poslanik DNS u Narodnoj skupštini RS, kaže da ovaj popis možda predstavlja faktičko stanje.

  - Smatram da ovaj popis neće ništa posebno donijeti, s obzirom da postoje znatne razlike među političarima u vezi s načinom njenog knjiženja - naglasio je Rodić.

  ------------------------------------------------------------------

  Petar Đokić, predsjednik SP, takođe ističe da je pitanje imovine riješeno kroz Dejtonski sporazum i da je imovina vlasništvo entiteta.

  - Entiteti su da sada upravljali imovinom koja se nalazi na njihovoj teritoriji. Ne znam šta je sada u pitanju, pa žele da se ta imovina dijeli. Ona je već podijeljena - naglasio je Đokić i dodao da mu nije jasno kako se svojina, koja ima svog titulara, sada može proglasiti tuđim vlasništvom.
  On smatra da je očigledno da je riječ o teškom pitanju, a po takvim pitanjima politički lideri iz BiH, kako kaže, teško postižu kompromis.

  -----------------------------------------------------------------

  Gavrilo Antonić, generalni sekretar PDP, kaže da će ova stranka svoj stav donijeti tek kada vidi kompletan spisak popisane imovine.

  - Taj posao mogao je i ranije biti završen i on nije zavisio od visokog predstavnika, već i od vlasti koje su od 2004. godine bile u BiH - rekao je Antonić.

  ------------------------------------------------------------

   Popisano ukupno hiljadu jedinica

  Visoki predstavnik, Valentin Incko, objavio je juče da je tim za popis državne imovine, koji je uspostavljen na osnovu njegove odluke, 12. avgusta, popisao ukupno hiljadu jedinica. Incko je naglasio da je od ovih hiljadu jedinica 979 u BiH, a 21 u sedam država izvan BiH.
  On je napomenuo da je državna imovina popisivana prema definiciji Savjeta ministara BiH iz 2004. godine, te pozvao političke lidere da postignu dogovor o njenoj raspodjeli.

   ŠPIRIĆ: Političkim dogovorom do raspodjele

  Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Nikola Špirić, juče je nakon sastanka s Inckom, gdje mu je uručen CD s popisom imovine, rekao da je potrebno postići sporazum o raspodjeli imovine, kako bi bili ispunjeni uslovi za tranziciju OHR, uz konstataciju da je za to potreban i politički dogovor. Špirić je podsjetio da je u dva navrata na sjednicama Savjeta ministara BiH predlagao dopunu odluke po kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti, ali da nije bilo spremnosti bošnjačkih ministara za njeno donošenje.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva