Slavko Jovičić -

Ankara milija od Brisela

Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2009 | read_nums (513)  nedjelja, 20 decembar 2009

  Sve otvorenije uplitanje Turske u unutrašnje stvari BiH i neskrivena želja bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da se ovdašnja dešavanja kreiraju na Bosforu, potpuno su besmislica, jer je Otomanska imperija na ovim prostorima davno svršeno vrijeme i nikada neće biti obnovljena.

  Rekao je ovo za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da odlazak Silajdžića na sastanak s turskim premijerom, Tajip Erdoganom nije iznenađujući zato što lider SBiH priželjkuje da se Turska više angažuje u BiH.

  Podsjetimo, Erdogan je na sastanak pozvao i lidere SDA Sulejmana Tihića i SDP  Zlatka Lagumdžiju, s aciljem stvaranja svebošnjačke koalicije u BiH. Pozivu se odazvao samo Silajdžić.

  Kako je istakao Silajdžić bi trebalo da zna da Sarajevo više nikada neće odlučivati u ime srpskog naroda i da je ta era završena.

  - Srbi nisu remetilački faktor, ali nikada neće dozvoliti da neko sa strane bez obzira o kome se radi i bez obzira na veličinu tog naroda ili silu neke države neće dozvoliti da ovdje obavljaju protivustavnu prekompoziciju BiH, niti da je uređuju po mjeri samo jednog naroda. Ovdje se mogu dogovarati samo tri naroda i samo to može biti efikasno, a sve drugo može uticati na dodatnu destabilizaciju BiH, što ne želimo - podvukao je Jovičić.

  Kako je istakao Turska se ne može miješati u politiku BiH najmanje iz dva razloga.

  - Prvi razlog jeste to što su BiH i Turska geografski odvojene. Silajdžić ali i drugi trebalo bi da shvate da je prošlo vrijeme kada je Turska imala imperiju na ovim prostorima i da se ta imperija više neće širiti - objasnio je Jovičić.

  Govoreći o odlasku Silajdžića u Tursku Jovičić je naglasio da je on trebalo da shvati da u BiH ne živi samo bošnjaški narod.

  ----------------------------------------------------------------------------

  Mirko Okolić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH kazao je da Turska u posljednje vrijeme pokazuje da ima veliki interes za BiH, odnosno za jedan narod.

  - Turska gleda interese BiH kroz interese bošnjačkog naroda. Pošto je ova zemlja imala pohode prema ovoj teritoriji i nanijela mnogo zla, postoje određene averzije prema Turskoj, koje ona svojim postupcima dodatno produbljuje i pospješuje - kazao je Okolić, te dodao da Turska samo može da napravi još veći razdor među narodima u BiH, a nikako ne može doprinijeti nekoj vrsti stabilizacije.

  Okolić je podvukao da se njihovim angažmanom samo osjeća neka vrsta nestabilnosti i napetosti u BiH.

  -------------------------------------------------------------------------

  Ivo Miro Jović, delegat HDZ BiH u Domu naroda parlamenta BiH, kazao je da na spoljnjom planu BiH treba tražiti partnere u EU, te dodao da smatra da Turska ne može ostvariti nikakav znatniji uticaj u BiH.

  ---------------------------------------------------------------------------

  Predsjednik Izvršnog odbora PDP, Zoran Đerić, istakao je da inicijativa Turske da sazove sastanak predstavlja miješanje u unutrašnje stvari BiH.

  - Poziv turskog premijera Erdogana liderima SDA, SDP BiH i SBiH na sastanak sa ciljem formiranja svebošnjačke koalicije, govori o tome da on ne poznaje političku scenu BiH, jer je pozvao lidere tri stranke koje se proklamuju kao multietničke - rekao je Đerić.

  -------------------------------------------------------------------------

  Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u parlamentu BiH, smatra da ova inicijativa Turske ide u prilog činjenici da je u posljednje vrijeme sve prisutnije miješanje Turske u odnose unutar BiH.

  ----------------------------------------------------------------------

   Pokušaj stvaranja islamske države na Balkanu

  Pokušaj Turske da formira svebošnjačku koaliciju u BiH predstavlja jasan znak svima da politika u BiH, kada je riječ o druga dva naroda, mora biti mnogo više sinhronizovana i povezana, kazala je Dušanka Majkić, zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

  - U protivnom imaćemo pokušaj stvaranja nove islamske države na prostoru Evrope. Nadam se da će to osujetiti evropske zemlje - istakla je Majkićeva, te dodala da ovo nije prvi put da se Turska direktno miješa u odnose BiH, istakavši da je ta zemlja vidjela da postoji problem ujednačavanja bošnjačke politike u pravcu stvaranjа BiH koja je po mjeri islamskih država i Turske kao lidera.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva