Slavko Jovičić -

Nema Srba ni za funkcije

Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2009 | read_nums (520)

  DNEVNE NOVINE

  petak, 18 decembar 2009 

  Stranka demokratske akcije po svemu sudeći neće pristati da smijeni Safeta Softića s pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, kako bi ispravili evidentan debalans u raspodjeli funkcija, iako je to od ove stranke eksplicitno zatražio visoki predstavnik u BiH.

  OHR je u pismu sugerisao da bi bilo najprikladnije smijeniti Softića, jer je funkcija premijera fiksna i da sama priroda pravosudnih i tužilačkih funkcija sprečava svaki politički uticaj u procesu imenovanja ili smjena.

  U javnosti se spekuliše da bi Softića na funkciji mogla zamijeniti Milka Hasić, poslanik SDA iz reda srpskog naroda, koja se u protekle tri godine, iako je redovno dolazila na sjednice, rijetko javljala za riječ.

  ---------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, kaže da punih sedam godina postoji potpuni debalans kada su u pitanju funkcije u FBiH.

  On podsjeća da cijeli prethodni mandat, unazad četiri godine, nije bilo moguće konstituisati Vijeće naroda u FBiH, jer nije bilo Srba u FBiH.

  - Danas se stanje promijenilo nagore. Ne znam kako mogu postaviti predstavnike srpskog naroda na najznačajnije funkcije. Stranke iz FBiH traže podobne Srbe koji nisu autentični predstavnici srpskog naroda, niti su ih birali Srbi. To su uglavnom članovi SDA, SDP i još nekih stranaka iz FBiH - rekao je Jovičić i podsjetio da se na prošlim izborima učestvovale i stranke iz RS u FBiH, ali zbog malog broja Srba koji žive u FBiH njihovi predstavnici nisu mogli biti izabrani.

  Jovičić podsjeća da od predratnog broja Srba danas u FBiH živi svega oko tri odsto.

  --------------------------------------------------------------------

  Salmir Kaplan, portparol SDA, rekao je da niko od predstavnika u javnim institucijama neće dozvoliti Softićevu smjenu i da ga samo može smijeniti visoki predstavnik.

  - Održan je stranački kolegijum, gdje je rečeno da se ni na koji način neće dozvoliti smjena naših članova, jer bi bila velika nepravda da se debalans, koji postoji, ispravlja na Softiću - rekao je Kaplan.

  Komementarišući preporuku visokog predstavnika koju je pismeno naslovio na predsjednicu federalnog parlamenta, Borjanu Krišto, gdje od vladajućeg SDA zahtijeva dosljednu nacionalnu raspodjelu šest ključnih vodećih pozicija u FBiH, Kaplan je rekao da SDA ne mora prihvatiti sve preporuke Valentina Incka, jer on ima mehanizme za smjene.

  --------------------------------------------------------------

  Ustavom propisana obaveza u FBiH prekršena je na štetu Srba i u korist Bošnjaka. Umjesto dvije vodeće funkcije,, Srbima je pripala jedna, dok su Bošnjacima iz SDA pripale tri. OHR traži da se nacionalna diskriminacija ispravi, što znači da SDA mora da smijeni jednog od vodećih funkcionera u FBiH. U igri su Mustafa Mujezinović, premijer FBiH, Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i Softić.

  Dobro upućeni tvrde da bi smjena Softića za Sulejmana Tihića značila svojevrsnu satisfakciju da se osveti Bakiru Izetbegoviću, svom najjačem predsjedničkom protivkandidatu na prošlom Kongresu, koga je Softić javno podržavao. Svi ljudi koji su podržavali Izetbegovića smijenjeni su sa stranačkih funkcija, tako da je opravdana sumnja da bi istu sudbinu mogao doživjeti i Softić. Kaplan to demantuje i kaže da je Izetbegović član SDA i da je bio jedan od kandidata na demokratskim stranačkim izborima.

  ----------------------------------------------------------------

   STEVANDIĆ: Vjerski i nacionalni debalans u FBiH

  Nenad Stevandić, član GO SDS, smatra da u FBiH nije samo prisutan nacionalni debalans, nego i vjerski, politički i demokratski.

  - U FBiH smatraju da su Srbi izvršili agresiju i učešće Srba u bilo kakvoj varijanti smatra se vrhunskim kompromisom i popuštanjem. Dok god bude mišljenje da je FBiH nastala odbranom od srpske agresije, taj debalans neće biti popravljen - naglasio je Stevandić i dodao da bi Srbi trebalo da se pitaju u FBiH, bar onoliko koliko se pitaju Bošnjaci u RS.

  Stevandić je naveo primjer da Bošnjaci u RS putem Vijeća naroda RS mogu blokirati bilo kakav ustavni projekat, te onda i Srbi u FBiH zbog vlastitog interesa to isto treba da rade u FBiH.

  On smatra da Srbi u FBiH ne mogu uraditi ništa, te da je poređenje RS i FBiH kao poređenje evropskog i azijskog entiteta, dva načina razmišljanja i dva koncepta budućnosti.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva