Slavko Jovičić -

СРАМОТНЕ ОДЛУКЕ ДЕЈВИДА ШВЕНДИМЕНА

Autor sjovicicslavuj | 11 Decembar, 2009 | read_nums (407)

          САРАЈЕВО, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић сматра срамотним одлуке тужиоца Тужилаштва БиХ Дејвида Швендимена да обустави истраге у предметима о ратним злочинима над припадницима ЈНА у "тузланској колони" и над српским цивилима у Брадини и Главатичеву.

          "Неколико мјесеци понављам да српски посланици неће продужити мандат страним тужиоцима и судијама у Суду БиХ. Он није дошао овдје да нешто ради када су у питању српске жртве већ је дошао и био добро плаћан да по тим предметима не предузима ништа", рекао је Срни Јовичић, који је 44 мјесеца провео у пет муслиманских логора.

          Према његовим ријечима, трагично је да Швендимен у два предмета у којима су жртве били Срби прекида истрагу сада када је свестан да неће бити продужен мандат судијама и тужиоцима у парламенту БиХ.

          "До сада су излазили са бесмисленим изјавама из Тужилаштва БиХ да су истраге у току, а сада Швендимен жели јавно да саопшти да је истраживао и страдање Срба. Ту је ријеч о уцјени и освети Србима, односно нама који знамо да ништа није радио у предметима у којим су жрвте биле Срби", рекао је Јовичић.

          Јовичић сматра да је Швендимену једино жао што ће остати без добре плате и привилегија које је имао у БиХ.

          "Ми ћемо га врло брзо заборавити јер су резултати његовог рада равни нули када су у питању српске жртве. Ратни злочини никада не застаријевају и доћи ће неко ко ће морати отворити и завршити те предмете и разумном року, а не као Швендимен да их се сјети када треба да оде из БиХ", рекао је Јовичић.

          Он је нагласио да би странци требало да се запитају колико је предмета процесуирано у којима су Срби били жртве.

          Руководилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендимен дао је сагласност за обустављање истраге у предметима Тузланска колона и за злочине на подручју општине Коњиц 1992. године.
          
          Током напада на колону ЈНА у Тузли маја 1992. године убијено најмање 50 војника, док је у селима Брадина и Главатичево на подручју општине Коњиц страдало 48 српских цивила.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva