Slavko Jovičić -

NAGRADIĆ: Ideja ostvariva kao priča o Srbiji od Tokija do Milvokija

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2009 | read_nums (404)
  DNEVNE NOVINE

  M. KREMENOVIĆ

  10.11.2009 

  Deklaracija koju je na osnovu lobističkih aktivnosti Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH, usvojila Kontakt grupa Organizacije islamske konferencije za BiH, kojom predlažu ukidanje entitetskog glasanja, potpuno je nevažan dokument, za koji je potrošen novac građana BiH, upozorio je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

  Jovičić navodi da će nakon potucanja po bjelosvjetskim adresama, lobisti poput dvojice članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića, i Silajdžića, na kraju ipak morati sjesti s domaćim političarima.

  - Nije trebalo da ide dolje, mogao je to reći u Sarajevu, bila bi postignuta ista težina. Ustav BiH, ukoliko se bude mijenjao, neće mijenjati ni Islamska konferencija ni Silajdžić. Želim mu poručiti da moj 29 glas u parlamentu BiH neće nikada dobiti - naglasio je Jovičić.

  On smatra da je pogrešno tražiti podršku od nekoga ko nema apsolutno nikakav uticaj na BiH.

  - Ne znam šta Silajdžić i Komšić rade i čime se bave, ali pitam se kada će postati svjesni da preko puta imaju normalne sagovornike, i da samo s nama mogu razgovarati. Nema ništa od lobiranja, vidjeli su da nemaju prolaz ovdje, pa su krenuli hodati po svijetu.

  Neka ne dolaze u naredne četiri godine u BiH, ništa neće promijeniti, ali neka prestanu trošiti narodne pare. Možda od nekoga dolje dobiju tanker nafte, ali za novac građana BiH, moraće položiti račune - ističe Jovičić.

  On napominje da bez obzira na primjedbe da je entitetsko glasanje upotrebljeno više od 100 puta, taj mehanizam nije korišćen nijednom bez razloga.

  ------------------------------------------------------------

  Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP, kaže da je postalo bespredmetno čuditi se uzaludnim nastojanjima Silajdžića u islamskim zemljama u pokušajima od kojih je odustala i Amerika.

  Nagradić je ilustrovao da Deklaracija koja predlaže ukidanje entitetskog glasanja jeste ostvariva kao priča o Srbiji od Tokija do Milvokija.

  - Taj prijedlog napisan je u Sarajevu. To je poznati metod. Umjesto da Silajdžić i njegova stranka, kao i oni koji se uzdaju u strance, sjednu i s domaćim političarima traže rješenja, oni se oslanjaju na države koje nikada nisu doprinijele rješavanju konflikata. Dovoljno je primjera u Avganistanu, Pakistanu, Palestini, Sudanu i drugim zemljama - ističe Nagradić.

  --------------------------------------------------------------

  Momčilo Novaković, nezavisni poslanik u parlamentu BiH, rekao je da se iza ove deklaracije ne krija suštinska opasnost po BiH s obzirom na to da deklaracije ne obavezuju čak ni kada je usvoje daleko važnije adrese od kontakt grupe Organizacije islamske konferencije.

  Novaković upozorava da bez obzira na to činjenica da je u radu konferencije učestvovao Silajdžić navodi na zaključak da je ponovo zloupotrijebio službenu poziciju navodeći islamske zemlje da se miješaju u najosjetljivije unutrašnje stvari BiH.

  -----------------------------------------------------

  Šta traže islamske zemlje

  U Deklaraciji se navodi da islamske zemlje podržavaju samoodrživu i funkcionalnu BiH koja može izvršavati nadležnosti i međunarodne obaveze bez mehanizama blokada poput entitetskog glasanja.

  Ministri država članica OIC u Istanbulu su razmatrali situaciju u BiH, a sastanku je prisustvovao i član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić.

  Iz Silajdžićevog kabineta saopšteno je da je izražena i zabrinutost što su kršenja ključnih dijelova Dejtonskog sporazuma, posebno u vezi s pravima izbjeglih na povratak, učvrstila blokade.

  Ministar spoljnjih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, podsjetio je da su napori zemalja OIC bili ključni u zaustavljanju rata u BiH i da je pomoć OIC opet potrebna zbog postizanja konkretnih i održivih reformi u našoj zemlji.

  Silajdžić lobirao kod predsjednika Irana

  Tokom posjete, Silajdžić je održao sastanke s predsjednikom Islamske Republike Iran, Mahmudom Ahmadinedžadom, te sa predsjednikom Republike Turske, Abdulahom Gulom.

  Predsjednik Ahmadinedžad ponovio je čvrstu podršku Irana BiH i naporima BiH ka funkcionalnom demokratskom sistemu.

  Silajdžić je zahvalio za svu dosadašnju pomoć Irana, te istakao nadu da će se odnosi dvije zemlje još više razvijati.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva