Slavko Jovičić -

Санкцијама против називања Срба геноцидним

Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2009 | read_nums (484)

   

  САРАЈЕВО, 28. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић упозорио је данас да напади на српски народ и Републику Српску (РС) морају престати и оцијенио да се то може постићи уграђивањем у Кривични закон БиХ санкције за такве случајеве.

  "Називање српског народа и његових припадника геноцидним мора се санкционисати, јер је то увреда за један конститутивни народ“, изјавио је Јовичић Срни и поручио да мора бити кажњиво и свако називање РС "геноцидном творевином".

  Према његовим ријечима, не постоји пресуда да је српски народ геноцидан, а РС геноцидна творевина, као што не постоји ни правна квалификација да је протекли рат у БиХ био агресорски.

  "Једина правна квалификација јесте она из Дејтонског споразума да се у региону десио трагичан сукоб, који није оквалификован ни као вјерски, ни грађански, ни одбрамбени, ни агресорски“, нагласио је Јовичић.

  Амандманима на Кривични закон Јовичић тражи увођење казне од једне до пет година за називање појединаца из српског народа или српског народа геноцидним, а Републике Српске геноцидном творевином, као и за називање протеклог рата у БиХ агресијом.

  "Мора се санкционисати вријеђање српског народа, који од обичних људи до академика свакодневно бива називан геноцидним", поручио је Јовичић и оцијенио да би увођењем санкција за овакве случајеве под удар закона дошло чак 95 одсто Бошњака, укључујући и њихове високе политичаре.

  Јовичић, међутим, сумња да ће његов приједлог за санкционисање напада на српски народ и РС добити подршку бошњачких представника у парламенту БиХ.

  Амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ доставио је посланик СНСД-а Славко Јовичић, који тражи да се овим законом предвиде казне од једне до пет година за оне који у јавности РС и српски народ назову геноцидним, а протекли рат у БиХ агресијом.

  Према Јовичићевом образложењу, Дјетонски споразум протекли рат описао је као „трагични сукоб у региону“, а не постоји ниједна пресуда која каже да су српски народ и РС геноцидни или да је рат у БиХ био "агресија".


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva