Slavko Jovičić -

Inzko je prekršio Dayton i ugrozio suverenitet BiH

Autor sjovicicslavuj | 23 Septembar, 2009 | read_nums (475)  Piše: Vanja Bjelica

  Srijeda, 23 Rujan 2009 

  BANJA LUKA - Najnovijim nametnutim odlukama visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je grubo prekršio Daytonski sporazum i ugrozio suverenitet BiH, zaključeno je jučer na sastanku političara iz RS-a koji djeluju u tom entitetu, ali i na državnoj razini. Oni su u zajedničkoj izjavi, iza koje stoje, ocijenili da je Inzko svojim nametnutim odlukama, koje se tiču Distrika Brčko, uskratio pravo predstavnicima u legalnim institucijama da suvereno odlučuju o sudbini na svim razinama vlasti u BiH. Ipak predstavnici RS-a neće se povući iz vlasti niti iz Elektroprijenosa BiH.

  Spremni na razgovore

  Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić nam je rekao da je zloupotrebljavajući svoja ovlaštenja Inzko izvršio udar na Ustav BiH kao i na vlasničke odnose u kompaniji Elektroprijenos BiH ugrozivši pri tom imovinu RS-a i njegovih građana. “Upozoravamo međunarodnu i domaću javnost da RS ne može više dozvoliti pravno i svako drugo nasilje koje se ovdje sprovodi u kontinuitetu. Svi dosadašnji visoki predstavnici već duže vremensko razdoblje su, to je očito, izvor problema, a ne rješenja u BiH”, rekao je Jovičić. Naglašava da se o tome kako će u budućnosti BiH funkcionirati mogu dogovore samo tri konstitutivna naroda koja žive u državi, a da svako miješanje sa strane, bilo koga, donosi nestabilnost i ruši integritet svih legalno izabranih institucija i predstavnika u BiH. “Ovo je pravno nasilje i zlouporaba položaja. Mi samo želimo zaštititi Daytonski sporazum i spremni smo razgovarati sa svima koji žele to isto u ovoj državi”, poručio je Jovičić.

  Srbi ujedinjeni

  Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da u BiH ne može biti promjene ustava dok su u njoj stranci, odnosno, dok vlada protektorat. Naglašava da DNS ne prihvaća odluke koje donosi i nameće visoki predstavnik u BiH i da je svaka aktivnost pokrenuta u Srpskoj s ciljem da se visoki predstavnik onemogući u takvom načinu rada, dobrodošla. Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da je nametanje osam zakona potpuno nepotrebno i po mišljenju sudionika sastanka neprihvatljivo. Kaže da ovaj potez vraća OHR u vrijeme u kojem su se u BiH nametali desetci odluka, a ne u vrijeme transformacije OHR-a u ured specijalnog predstavnika Europske unije. “Riječ je o početku nove političke krize u BiH. U to sam potpuno siguran”, rekao je Radojičić. Predsjednik SP-a Petar Đokić ocijenio je ovo samo početak teškoća koje mogu nastati ukoliko visoki predstavnik ne pokaže spremnost da korigira svoje odluke.

  Korak k podjeli BiH

  Visoki predstavnik je svojim posljednjim odlukama grubo nasrnuo i na suverenitet BiH, uskraćujući pravo njezinim legalnim institucijama da suvereno odlučuju, upozorili su potpisnici zajedničke izjave. “Posljednja odluka visokog predstavnika predstavlja još jedan korak k podjeli BiH”, poručili su predstavnici RS-a.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva