Slavko Jovičić -

Silajdžić ne želi odnose sa Srbijom

Autor sjovicicslavuj | 19 Avgust, 2009 | read_nums (400)
  D. M. | 19.08.2009 

  Predlažući kandidate za koje unaprijed zna da neće dobiti potrebne agremane kao ambasadori BiH u Srbiji, Haris Silajdžić pokazuje koliko je njemu uopšte stalo do dobrih odnosa s najbližim susjedima.

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, komentarišući tvrdnje da ni novoimenovani ambasador BiH u Srbiji, Sead Avdić, neće dobiti zeleno svjetlo nadležnih srpskih vlasti za diplomatski rad u Beogradu.

  - Silajdžiću ne samo da nije stalo do toga ko će predstavljati BiH u Srbiji, već bi on bio najsrećniji da Srbije uopšte i nema na karti svijeta. To najbolje pokazuje kakav je njegov odnos prema Srbiji, ali i kako stranka koju on vodi i političko Sarajevo doživljavaju Beograd - istakao je Jovičić.

  On je podsjetio da je prije Avdića u igri bio Boriša Arnaut, koji takođe nije dobio agreman, zbog umiješanosti u nelegalnu naturalizaciju islamskih ratnika u BiH. Prema Jovičićevim riječima, nikoga ne bi trebalo da iznenadi kada bi Silajdžić za novog ambasadora predložio i Abu Hamzu.

  - Da mu Abu Hamza nije potrebniji u BiH, sigurno bi ga predložio za ambasadora - rekao je Jovičić i istakao da se ništa bolje ne može ni očekivati kada diplomatiju BiH vode ljudi poput Harisa Silajdžića i ministra spoljnih poslova, Svena Alkalaja.

  Jovičić je kazao da zahvaljujući Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Republika Srpska i Srbija iz dana u dan jačaju privrednu, kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju i da za demokratski izabrane predstavnike vlasti srpskog naroda nema granice na Drini, a to je, sasvim sigurno, ono što smeta Silajdžiću.

  - On sam je prije nekoliko godina izjavio da nikada neće otići u Beograd. Neće, jer ga tamo niko i ne zove. A ne zove ga zato što on, njegova stranka i veći dio bošnjačkog političkog vrha žive u prošlosti, bez namjere da pogledaju u budućnost - dodao je Jovičić.

  Fotelja ambasadora BiH u Beogardu upražnjena je već više od dvije godine, a posljednji diplomatski predstavnik BiH u Srbiji bio je Tomislav Leko.

  Kandidat BiH za ambasadora u Srbiji, Sead Avdić, zbog ratne prošlosti i uloge u stradanju vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni", najvjerovatnije neće dobiti agreman.

  Rok za davanje agremana Avdiću ističe krajem mjeseca.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva