Slavko Jovičić -

BiH - Gregorijana ne interesuju srpske žrtve

Autor sjovicicslavuj | 10 Avgust, 2009 | read_nums (356)
  D. MAJSTOROVIĆ | 10.08.2009

  Sve dok i jedan jedini Srbin iz Republike Srpske bude u zajedničkim organima BiH, a biće ih onoliko koliko predviđa Dejtonski ustav BiH, poglavaru Islamske zajednice u BiH, Mustafi Ceriću, i njegovim istomišljenicima treba da bude jasno da saglasnost za samostalnost Kosova i Metohije srpski narod nikada neće dati.

  Ovo je u intervjuu "Fokusu" rekao poslasnik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, te naglasio da je Cerić svojim posljednjim javnim istupima, tokom boravka na Kosmetu, jasno stavio do znanja da mu nije ni na kraj pameti da prestane neovlašteno da govori u ime BiH.

  FOKUS: Ovo je drugi put u relativno kratkom vremenskom periodu da je reis Cerić, na teritoriji Srbije, izgovorio, blago rečeno, neprimjerene riječi?

  JOVIČIĆ: Da, sjećamo se njegovih izjava prilikom posjete Raškoj oblasti, ali i besramnih laži iznesenih u intervjuu beogradskom "Ninu", kad je rekao da je u Sarajevu ostalo veoma mnogo Srba. Nema potrebe da reisa Cerića pitam šta za njega znači kad je rekao da je u Sarajevu ostalo veoma mnogo Srba, kad i sam znam odgovor na to pitanje. Za reisa Cerića i šačica Srba što je ostala da živi u Sarajevu jeste vjerovatno veoma mnogo.

  FOKUS: Nešto ranije, na jednom skupu u Berlinu, zalagao se i za uvođenje šerijata u Ustav BiH. Čini se da njegovim egzibicijama nema kraja?

  JOVIČIĆ: Šerijat propisuje pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu... Zna to najbolje reis Cerić, pa je zato "načelno" poručio da šerijat nije državni ustav, ali je istovremeno svoje zagovaranje institucionalizovanja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države - povezao sa stradanjem Bošnjaka.

  FOKUS: Ipak, Cerić nikada nije dobio nikakvo upozorenje, ni od predstavnika međunarodne zajednice, koji, svjedoci smo, dijele lekcije srpskim i hrvatskim političarima, vjerskim vođama, nevladinom sektoru...

  JOVIČIĆ: Naravno da nije. Treba li bolji primjer od sljedećeg - prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Rafi Gregorijan, ovih dana na sva usta pozdravlja pronalazak posmrtnih ostataka pukovnika Avde Palića i obećava da će OHR nastaviti sa pritiscima na organe RS da Palićeve ubice izvede pred lice pravde. Gregorijan podsjeća da je hrabra gospođa Esma Palić dobila pravnu satisfakciju na Ustavnom sudu BiH, kad je uvažena njena apelacija o nestalom suprugu. Ipak, Gregorijan ili ne zna, a mnogo je vjerovatnije da neće da zna, i za odluku Ustavnog Suda BiH od 27. maja 2005. godine, kojom sam i ja, kao zastupnik porodica nestalih stotinak Srba u Sarajevu, dobio pravnu satisfakciju donošenjem odluke u našu korist.

  FOKUS: Kakva je sudbina te odluke?

  JOVIČIĆ: Nažalost, ta odluka Ustavnog suda BiH nikada nije izvršena, mada je morala biti sprovedena u roku od 30 dana od donošenja, a to znači da vlasti FBiH još nisu otkrile nijednu lokaciju na kojoj se nalaze posmrtni ostaci zvjerski likvidiranih Srba u Sarajevu. Gregorijan, niti bilo ko drugi iz međunarodne zajednice, nikada neće reći da će OHR vršiti pritisak na organe Federacije da sprovedu odluku Ustavnog Suda BiH i da već jednom saopšte istinu o nestalim Srbima u Sarajevu. To Rafija ne interesuje, očigledno.

  Veliki apetiti Cerića

  Iz svake izgovorene riječi reisa Mustafe Cerića može se zaključiti da je on, i pored toga što je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, ipak, i najveći autoritet i vrhovni politički bošnjački lider, ali, da naglasim, samo u jednom dijelu FBiH, čime se reis Mustafa Cerić, očigledno je, nikada neće zadovoljiti. Njegovi apetiti mnogo su veći i oni su svima nama dobro poznati, rekao je Slavko Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva