Slavko Jovičić -

BiH - Koji je to đavo, pa im neda mira?!

Autor sjovicicslavuj | 30 Jun, 2009 | read_nums (1261)

  PIŠE Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  Kao što su mediji u BiH još prije nekoliko dana objavili, predstavnici osam političkih stranaka iz BiH trebali bi se 9. i 10. jula naći u francuskom gradiću Toluru i razgovarati o modalitetima promjena Ustava Bosne i Hercegovine.Taj navodni razgovor bi se trebao desiti u jednom od objekata američkog Univerziteta Tafts u Francuskoj.

  Prema namjerama organizatora, a to je u prvom redu "Dejton projekt", nevladina organizacija (NVO) na čijem je čelu Brus Hičner, želi se "ispipati puls" (???) stranaka iz BiH.

  Pa zaboga,  kao da njima nisu poznati stavovi srpskih političara o svemu što bi, eto, kao njih moglo interesovati?! Naravno da jesu i baš zato i pokušavaju da  nepolitičkim i nekorektnim metodama pojačaju pulsirajuće aritmijske srčane funkcije srpskim liderima, što bi za početak, u najmanju ruku, ličilo na Rambuje - o, ole...ole...gluvo bilo!

  Kako je najavljeno (namamljeno!?) predstavnici beha stranaka mogli bi razgovarati s američkim aktivistima o modalitetima promjena Ustava BiH. Osim Hičnera, za stolom bi se našli i nekadašnji ambasador SAD u BiH Kliford Bond,  bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Donald Hejz, te zamislite i Medlin Olbrajt???

                   Donal Hejz, Kliford Bond, Medlin Olbrajt i Brus Hičner

                   Ko li ih samo okupi i ko im dade ovakav zadatak?!

  Baš nešto razmišljam kako ovom četvercu "besposličara" nije na um palo da u pomoć pozovu i lorda Pedi Ešdauna i da naprave jedan odličan antisrpski "peterac"! Tako  bi onda  bili mnogo jači. Ali, ne znaju oni da je Milorad Dodik bio košarakaš i da se odlično snalazio u petercu, no, medjutim, najvažnije je da Milorad Dodik zna da bi baš njemu, s obzirom na nadmoćnost nad drugim bosansko-hercegovačkim "igračima", ovi "nevladini" stalno svirali lične greške i sve tako do isključenja. No, u to sam ubjedjen da, upravo, Milorad Dodik najbolje zna šta je to "lična greška" i siguran sam da je neće napraviti, već da će ih sve nadvisiti i da će "zakucavanjem"  riješiti ovu neravnopravnu utakmicu, podrazumjeva se - u našu korist!  A, najbezbolnije je da sve ovo riješi van (bez ovog) "peterca" i to "tricom"! Može i zna on to, jer ima on ogroman domet!

  Mada rijetko pišem kratke tekstove, jer uvijek imam i previše "sirovog materijala", eto, ovaj put sam i previše pažnje posvetio ovim danas, marginalnim ličnostima. Ali, samo sam imao namjeru da podsjetim na činjenicu da sam prije četiri godine upozoravao vajnu gospodu da se ne miješaju i ne petljaju u unutrašnje stvari BiH i gle čuda, oni sad u "četvercu vaskrsnuše" i to baš kad sam mislio da sam ih zaboravio, ali znam da ih neće zaboraviti istorija i srpski narod, naravno po zlu koje su nam nanijeli kao narodu, neko od njih manje, a neko /Olbrajtova/  najviše!

  Moram da izrazim svoje zadovoljstvo, što prema mojim saznanjima, neće biti nijednog političkog lidera iz Republike Srpske na tim, nazovi dobronamjernim razgovorima!? A, i zašto bi uopšte i prisustvovali i gubili vrijeme u beskorisnim putešestvijama i sećijadama sa ekipom, koja nikad ništa dobro, i, kad su nešto značili, nije donijela srpskom narodu u cjelini, a samim tim, ni Republici Srpskoj.

  Pogotovo bi sad bilo besmisleno trošiti vrijeme sa “nevladinim”, ali koji, očito je to, žele da i dalje vladaju?!

  ----------------------------------------------------------

  Još dok sam bio potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, bio sam protiv “vaskrsnuća”, sada već bivših minornih ličnosti koje nam nedaju mira da normalno živimo u ovoj zemlji, već bi, eto, kao oni, od svih potpuno zaboravljeni i marginalizovani - ponovo da nam kroje sudbinu i da se miješaju u unutrašnje stvari BiH.

  U vrijeme kad se prvi put pojavila ideja da se BiH pretvori u “hejdonizaciju” – pisao sam tada pismo Donaldu Hejzu /u prilogu teksta/ i ni danas, skoro četiri godine od tada ni riječ u tom pismu ne bih promijenio. Toliko je aktuelno i činjenično tačno kao da sam ga sad pisao.

  Jedino se promijenio moj status. Nisam više volonterski potpredsjednik Saveza logoraša.  Sad sam aktuelni poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i upravo moje kolege, pa igrom sudbine i voljom srpskog naroda, eto i ja bi, zajedno sa njima, trebao razgovarati o eventualnim amandmanskim ustavnim promjenama u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kažem - razgovarati!


  NAPOMENA: U prilogu pismo koje sam pisao Donaldu Hejzu još 2005. godine!?

   _______________________________________________________________________

   

  REPUBLIKA SRPSKA

  Savez logoraša Republike Srpske

  Banja Luka

  Broj: 312-12/05

  Dana: 19. 12. 2005. godine

   

  AMERIČKI INSTITUT ZA MIR

  GOSPODIN DONALD HEJZ

   

  Poštovani gospodine Hejz,

   Vaš Institut za mir i Vi lično – pokrenuli ste inicijativu za promjenu Ustava Bosne i Hercegovine. Razlozi koji su vas motivisali da Vi vodite ’’glavnu riječ’’ oko ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini su navodno ti što je, po vama, Bosna i Hercegovina  Dejtonskim ustavom ograničena i onemogućena da kao država funkcioniše u svom punom kapacitetu?!

   Prateći aktivnosti američkog Instituta za mir koje, evo, mjesecima traju da se izvrše ustavne promjene u Bosni i Hercegovini – ne možemo se oteti utisku, a da vam pri tom ne kažemo da ste vrlo preambiciozno krenuli u taj projekat.

   Prvo, Bosna i Hercegovina je jedina država na Evropskom kontinentu, koja nije jednonacionalna, već u njoj ravnopravno žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Bošnjaci i Hrvati i naravno druge nacionalne manjine.

   Drugo, nijedan ustavni model državne organizacije iz svijeta nije moguće ’’preslikati’’ i primijeniti na Bosnu i Hercegovinu, upravo zbog specifične pozicije njenih konstitutivnih naroda.

   Treće, Ustav Bosne i Hercegovine mora uvažavati interese sva tri njena konstitutivna naroda i ustavom se moraju definisati sve državne nadležnosti samo uz pristanak ovlaštenih predstavnika iz reda svih naroda i naravno uz konsenzus, takođe, ovlaštenih predstavnika dva ravnopravna entiteta u BiH – Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

   Četvrto, jedino mjesto za vođenje ustavnih promjena su parlamenti koji su nadležni za ustavne promjene.

   Peto, vaš Institut za mir je nevladina organizacija (NVO) i baš nas začudjuje da niste došli na ideju da razgovarate i sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO) iz Bosne i Hercegovine, na temu ustavnih promjena. Mišljenja smo da ste svjesno zaobišli takvu vrstu komunikacije i da ste se odlučili za predstavnike političkih partija i da samo sa njima radite na ustavnim promjenama, ali ste prenebregli činjenicu da oni - nemaju mandat da bilo šta prihvataju ili potpisuju ’’u ime naroda’’.

  Ustav svake zemlje je najvažniji akt i bilo bi krajnje neozbiljno vršiti ustavne promjene na bilo čiju inicijativu, pa ako hoćete i vašu, a da se pri tom ne uvažava volja svakog od tri ravnopravna konstitutivna  naroda u Bosni i Hercegovini.

  Još, dok ste bili prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH – sigurni smo da vam je poznato da je Savez logoraša Republike Srpske, takodje nevladina organizacija (NVO), kao i vaša. Ako niste tada znali, evo želimo da vas podsjetimo da je Savez logoraša Republike Srpske NVO, koja ima najveći ugled i uticaj na kreiranje javnog mnjenja u srpskom narodu. Zapravo, naša organizacija ima najveću podršku srpskog naroda u Republici Srpskoj i to je nesporna činjenica. Istinitost ovakve tvrdnje potvrdjuju i sve ozbiljno vodjene ankete raznih organizacija i medija u BiH. Takodje, moramo vas podsjetiti na vrijeme kada ste Vi bili na funkciji prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH da nikada niste razgovarali sa našim predstavnicima. Nažalost, sa nama nije razgovarao ni bilo ko drugi iz OHR-a.

   Šesto, najveći interes svih naroda u BiH je da stvore funkcionalnu i efikasnu državu, koja će biti u funkciji svih njenih gradjana. Dakle, mnogo je veći naš interes i nas koji živimo ovdje, nego vaš i vašeg instituta, da Bosna i Hercegovina bude normalna zemlja, koja će biti članica Evropske zajednice naroda i drugih medjunarodnih asocijacija.

   Sedmo, nikada nećemo prihvatiti nametnuta rješenja bez obzira od koga dolazila, a koja bi bila na štetu srpskog naroda.

         Sve vaše inicijative o promjeni Ustava Bosne i Hercegovine su sa aspekta demokratije – legalne, ali istovremeno nisu i legitimne. Jer, nemate ni Vi, niti bilo ko drugi pravo da nam nudite gotova rješenja, koja bi bila usmjerena na razvlašćivanje institucija Republike Srpske, odnosno da insistirate preko ustavnih promjena na stvaranju unitarne Bosne i Hercegovine.

         Svim takvim idejama naš Savez logoraša i druge nevladine asocijacije iz Republike Srpske će se žesto suprostaviti i koristićemo sva demokratska sredstva da odbranimo ustavnu poziciju Republike Srpske u okviru Ustava Bosne i Hercegovine.

          Republika Srpska, u odnosu na Federaciju BiH, je mnogo jednostavniji i mnogo uredjeniji dio Bosne i Hercegovine. Republika Srpska nije i nikada neće biti remetilački faktor, niti prepreka za ulazak Bosne i Hercegovine u sve medjunarodne asocijacije i integracije.

         Uostalom, zašto volju srpskog naroda ne provjerite na referendumu, najdemokratskijem načinu za izjašnjavanje naroda – kakvu žele BiH i kakav žele ustav. To je svugdje u svijetu najveće civilizacijsko dostignuće.

           Na kraju, mi vas molimo da vaš Institut za mir, svojim aktivnostima koje su protiv volje srpskog naroda – ne unosi novi nemir i mi vas upozoravamo da vašim neprincipijelnim potezima i stavovima ne stvarate novu vrlo lošu klimu, koja samo može da dovede do novih međunacionalnih trvenja i novih nesporazuma. Od vas očekujemo jedan korektan partnerski odnos i potpuno izbalansiran pristup i uvažavanje interesa svakog od konstitutivnih naroda u BiH. Naravno, za takav pristup imaćete naše razumijevanje i podršku. Sve drugo, bila bi velika avantura i proizvelo bi  nesagledive posljedice po budućnost Bosne i Hercegovine i sva tri njena naroda.

                                                                     S poštovanjem,

   

  ПОТПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                             Славко Јовичић Славуј                   

   _______________________________________________________________________

   

  REPUBLIC OF SRPSKA

   THE ASSOCIATION OF CAMP INMATES OF REPUBLIC OF SRPSKA

   Banja Luka

  Number: 309-11/05

  Date:December 19, 2005

   

  AMERICAN INSTITUTE OF PEACE

  MR. DONALD HAYS

   Dear Mr. Hays,

   Your Institute of Peace and you personally launched the initiative for change of BiH Constitution. The reasons motivating you to play the “leading role” in Constitutional changes in Bosnia and Herzegovina, are allegedly those ones that, according to you, by Dayton’s Constitution Bosnia and Herzegovina is limited and disabled to function as a state in its full capacity?!

   Watching the activities of American Institute of Peace lasting already for several months regarding constitutional changes in BiH – we can not get over the impression and not to tell you that you have started this project too ambitiously.

   Firstly, Bosnia and Herzegovina is the only country on the European continent that isn’t single-ethnic, but three constitutional nations live here equally – Serbs, Bosniacs and Croats and of course other national minorities.

  Secondly, it is not possible to “copy” any constitutional model of state organization in world and apply on Bosnia and Herzegovina, just because of specific position of its constitutional nations.

  Thirdly, the BiH Constitution must respect interests of all three constitutional nations and the Constitution must define all state competencies only with consent of authorized representatives of all nations and of course with consensus, too, of authorized representatives of two equal Entities in BiH – Republic of Srpska and Federation of BiH.

  Fourth, the only places for conducting constitutional changes are parliaments that are competent for constitutional changes.

  Fifth, your Institute of Peace is non-governmental organization and we are surprised that you didn’t get an idea to speak also with representatives of non-governmental organizations from BiH on the issue of constitutional changes. We think that you consciously evaded such sort of communication and that you chose only representatives of political parties to work with on constitutional changes, but you neglect the fact that they do not have mandate to accept or sign anything “in the name of people”.

  Constitution of every country is the most important act and it wouldn’t be serious to conduct constitutional changes on any initiative, even yours, and at the same time non respecting the will of each of three equal constitutional nations in BiH.

  In addition, while you were the First Deputy of the High Representative in BiH – we are sure that you are familiar with the fact that the Association of RS Camp Inmates is also non-governmental organization as well as yours. If you didn’t know at that time, we would like to remind you that the Association of RS Camp Inmates is non-governmental organization that has the highest reputation and influence on creation of publics opinion within Serbs. Actually, our organization has the highest support of Serbs in Republic of Srpska and that is indisputable fact. Authenticity of such claim is confirmed by all seriously conducted polls of various organizations and media in BiH. I must also remind you of the fact that during the time you spend on position of the First Deputy of the High Representative in BiH, you had never talked with our representatives. Unfortunately, no one from OHR has ever spoken with us.

  Sixth, the highest interest of all peoples in BiH is to create functional and efficient state that will be in function of all its citizens. So, our interest and interest of all us living here is much higher than your ones and of your Institute for BiH to become normal country, member of European Community and other international associations.

  Seventh, we would never accept imposed solutions disregarding from where they come, that would be to the detriment of Serbs.

  All your initiatives on BiH Constitution changes are legal from the aspect of democracy, but at the same time they are not legitimate. Because neither you nor anybody else has a right to offer us ready solutions that would be aimed at striping of powers of RS institutions, nor to insist on creation of unitary Bosnia and Herzegovina through constitutional changes.

  Our Association and other non-governmental organizations from Republic of Srpska will strongly resist all such ideas and we will use all democratic means to protect constitutional position of Republic of Srpska within BiH Constitution.

   Republic of Srpska in comparison with BiH Federation, is much simpler and more organized part of Bosnia and Herzegovina. Republic of Srpska isn’t and won’t be disturbing factor neither obstacle for entry of Bosnia and Herzegovina into all international associations and integrations.

  After all, why don’t you test the Serbs’ will on referendum, the most democratic way for people to express what kind of BiH and Constitution they want. Everywhere in the world that is the highest civilization accomplishment.

   At the end, we ask you and your Institute of Peace not to create new unrest and new climate of inter-ethnic friction and misunderstandings by your activities that are against Serb’s will. We expect from you one correct partnership relation and fully balanced approach and respect of all constitutional nations in BiH. Of course, with such approach you will enjoy our understanding and support. Everything else would be n adventure with unforeseeable consequences for the future of BiH and its three nations.

              Sincerely,                                     

  VICE-PRESIDENT

                                   Slavko Jovičić Slavuj
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva