Slavko Jovičić -

SLIČNOSTI I RAZLIKE SADAŠNJE POLITIČKE SITUACIJE U REPUBLICI SRPSKOJ SA ONOM OD PRIJE JEDNE DECENIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2008 | read_nums (813)


  Piše: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ  Bosna i Hercegovina na raskršću 

  - ni tamo, ni 'vamo!


  Prošlo je dvanaest godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Stanje u pogledu državno-pravnog statusa Bosne i Hercegovine se, rekao bih, drastično promijenilo u odnosu na izvorne principe tog sporazuma čiji je Aneks IV ujedno postao i Ustav Bosne Hercegovine. 

  Međutim, Bosna i Hercegovina je i dalje pravni i politički provizorijum koji sa aspekta svog unutrašnjeg društveno-političkog uređenja ne može zadovoljiti nijedan od kriterija koji se od svih suverenih međunarodno priznatih država traže. Kada je to poznato, onda se postavlja logično pitanje: može li ovako uspostavljena ‘’država’’ uopšte, dalje funkcionisati. Odgovor je jasan: Bosna i Hercegovina jedino može opstati i funkcionisti samo onako kako je definisana i uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sve drugo bila bi čista avantura sa nesagledivim posljedicama.

   

  Iako je međunarodno priznata Bosna I Hercegovina ona još uvijek nije "dobrovoljno" priznata od srpskog naroda iz Republike Srpske. Takođe, još zvanično nema ‘’trajnog’’ priznanja ni od još jednog konstitutivnog /hrvatskog/ naroda iz Federacije Bosne i Hercegovine.

   

  Uz sve ovo kao prateća i nezaobilazna manifestacija nesređenog stanja u Bosni i Hercegovini je i preteška socijalno ekonomska situacija u Republici Srpskoj kao uostalom i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nemogućnost bržeg rješavanja državno-pravnog i političkog statusa će dodatno da odloži urgentno potrebne reforme i, po svemu sudeći, neće zaustaviti dugogodišnje propadanje zemlje.

  -----------------------------------------

   

  НАПОМЕНА:

   

  Због дужине текста на овом блогу из техничких разлога није могуће поставити интегрални текст.

   

  У изворном облику тејст се налази

   

  Како и због чега је дошло до рата у БиХ.

  Политичка и војна ситуација

  у Босни и Херцеговини,

  све оно што је претходило рату

  који је био неизбјежан!


  My picture!

Kategorije

Arhiva