Slavko Jovičić -

Hajde već jednom kažite šta tražite od mene, odnosno od nas!?

Autor sjovicicslavuj | 6 Avgust, 2008 | read_nums (754)

   
   PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

   
            Danima, mjesecima, pa i godinama, evo, naravno, samo putem medija slušam istu priču, iste zahtjeve, nesuvisla obraćanja i dodatno sludjivanje javnosti...

   

  O čemu se, zapravo, radi?

   

  Opozicioni lideri, predstavnici mnogih udruženja, kao i raznih NVO, i ko zna ko sve ne, od nas izabranih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH -  traže da uradimo trista čuda!? Od nas se zahtjeva da pokrenemo ovu ili onu inicijativu, da tražimo ovo ili ono, da se zalažimo za ovo ili ono, da ne dozvolimo ovo ili ono!? Da ne prenesemo ovu ili onu nadležnost sa Republike Srpske na nivo BiH...itd., itd...

   

  E sad,  šta je ovo ili ono? Baš ništa, ali i sve. Skoro će druga godina mog mandata kao poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i moram  jasno da kažem da nikada, ama baš nikada do sad, ni od jednog opozicionara, niti od bilo koga drugog nisam dobio nikakav papir, odnosno zahtjev u kojem bi oni iskazali šta to traže od nas političara koji smo na privremenom radu u Sarajevu.

   

  Da budem konkretan – sve one  koji bilo šta traže od mene  (nas), evo, javno pitam jesu li mi bilo kad  dostavili bilo kakav zahtjev da barem, ako ništa drugo, znam šta to traže od mene, odnosno od  nas? Tako bi i mi znali šta to oni traže,  ali bi, takodje, i oni znali šta i mi bez njih tražimo i šta to radimo na svojim funkcijama i pozicijama. Dvostrana komunikacija bi mnogo toga razjasnila, ako je opoziconim stranačkim  funkcionerima uopšte bilo šta moguće objasniti, jer oni ne žele nikakvu komunikaciju sa nama iz vladajućih struktura.

   

  Slušam prije nekoliko dana obraćanje načelnika, povodom dana opštine Sokolac, koji kaže da je u toku četverogodišnjeg mandata njegov najveći  uspjeh skidanje sankcija toj opštini. Bilo bi to za pohvaliti da je to potpuna istina. Ali nije. Naravno da načelnik ne zna da smo eto i mi, dakle mnogi od nas političara u zajedničkim organima, dane i dane proveli u razgovorima sa mnogim ambasadorima i drugim diplomatama i da smo tražili ukidanje tih famoznih sankcija, ne zbog načelnika, već zbog gradjana koji su ni krivi ni dužni ispaštali ranije  pogrešne odluke upravo odgovornih lica koji su godinama na vlasti u tim opštinama.

   

  Dakle, to reče načelnik opštine Sokolac i ostade živ, hvala bogu. Ni riječ čovek ne reče da i neki drugi imaju bar mrvicu zasluga za skidanje sankcija, ne samo Sokocu, već i Palama, Han Pijesku i Bijeljini. Naravno da načelnik ne zna i za, evo, recimo i moj skromni doprinos u celoj ovoj priči i to i ne čudi, jer iz moje barem izborne jedinice od Zvornika do Trebinja, nikada nijedan načelnik, nijedna NVO, nijedana druga organizacija - nikada me nisu pozvali na bilo kakav sastanak!? O svečanostima da i ne govorim. Čast izuzecima i mojoj domicilnoj opštini Pale.

   

  Nikada nisam tražio da me bilo ko voli  ako to on ne želi, ali bar svi mi u organima vlasti zaslužujemo,  pored ponekad i neopravdanih, ali i opravdanih prijekora i raznih laži, bar po nekad i dozu poštovanja i  uvažavanja. Jer, nas je izabrao narod, ali možda to nije, kako oni misle, birao nas „njihov narod" i onda je i razumljivo da svi nesporazumi počinju odatle. Nisam ovo rekao ja, ali jeste Ajnštajn: „ Samo su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost"!

   

  Zato, sve vas molim kažite šta tražite od mene (nas)!? Samo nemojte da mi sad fakturišete bezbroj stvari, jer su blizu izbori i nije dobro da to koristite za lične promocije, jer svaki glas je važan, mislim na birače, a ne na glas bukadžija i onih kritizera kojima je za sve kriva postojeća vlast, pa onda Milorad Dodik i naravno, najpopularnija, nauticajnija i najradnija SNSD stranka.

  No, narod najbolje zna ko šta radi, pa će i na izborima da ga kazni ili da ga nagradi!?
                        
  NAPOMENA: Tekst je objavljen kao autorova kolumna u dnevnim novinama "Fokus".
   


  My picture!

Kategorije

Arhiva