Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 9 Maj, 2019 | read_nums (61)
 
ЉУБАВ ЖИВИ ЖИВОТ ТРАЈЕ 
 
Из Славујеве "радионице" ... Властити рад ...

 Ð¡Ð»Ð¸ÐºÐ°
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2019 | read_nums (140)
 
НЕКАД БИЛО ...

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

Умро је Јосип Броз. Свијет је био у "шоку". Државници тадашњег тзв. трећег блока из несрвстаних били су ојађени и ожалошћени, чак више него што су и сами могли психички и физички да издрже бол.

Тадашње највише руководство Савеза комуниста Југославије у тајности се припремало за тај неумитни час за који су највиши руководиоци знали да ће доћи, али нико од њих ни својим најближим сарадницима није смио "на глас" да каже да ће Јосип Броз умријети. Наиме, у тајности су вршене све припреме за сахрану Броза и све је било разрађено и до најситнијих детаља. 

Елем, умро је Јосип Броз и крећу већ припремљене "припреме" за сахрану, каква до тада није виђена у свијету. 

Савезни Протокол је ојачан свим расположивим "капацитетима" из свих југословенских република, које су на силу чиниле тако створену државу, за коју се неколико година прије Брозове смрти знало да она нема будућности и да ће бити потребно само неколико година док се Броз и не охлади у гробу, да се  тадашња Југославија распадне. 
И то се и догодило и то у крвавим ратовима деведесетих година прошлог вијека. 

Ко је све учествовао у растурању, па и у подгријавању крвавог рата у тадашњој Југославији, држави "збратимљених народа и народности", није тема овог текста. Уосталом, те чињенице свима су добро познате.

Али, овдје се ради о једном случају без преседана. Наиме, Савезни Протокол је по наредби Предсједништва Југославије и Предсједништва Централног комитета Савеза комуниста Југославије, преко Савезног МИП-а дипломатском поштом обавијестио све амбасаде у Београду да стране делегације требају имати по три званична члана, заправо њихова три представника требају чинити званичну делегацију те земље на сахрани Броза. 

Дакле, на погребној почасној трибини требали су да се налазе предсједник или премијер те државе или највиши званичник којег та држава одреди да представљају ту земљу и предсједника. 
Други члан је био министар иностраних послова те земље и трећи члан је био амбасадор из њихове амбасаде која је била смјештена у Београду.

Све југословенске републике на располагање ставиле су Савезном Протоколу по 30-40 својих возила и возача, који су са возним парком савезне администрације чинили компактну логистичку цјелину.

Дакле, све је у детаље испланирано и све је у минуте одређено, као и све друге ствари везане за долазак страних делегација на аеродром, затим њихов смјештај итд.
"Несврстани" предсједник који је мислио о себи и о својој функцији! 

Но, један предсједник 
/био је негдје на овој свечаној трибини/ 
из групе несврстаних, напросто је био слуђен Брозом, али је још више био луд за својим положајем и функцијом предсједника. Он је и буквално речено био у паничном страху за своју функцију предсјдника. С тога је врло ријетко  напуштао своју земљу, плашећи се док је ван земље да војска или опозиција не направе државни удар и да га не збаце с власти. 

Знало се да није омиљен у својој држави, али се чврсто одржавао на функцији предсједника, јер је био окружен групом послушних и утицајних својих повјерљивих и оданих сарадника.

Елем, кад је дошао у Београд, наравно авионом своје земље, у његовој делегацији је било 15 (!) чланова, највиших званичника високог војног и политичког ранга. Савезни Протокол се о јаду забавио, јер у први мах се нису снашли, заправо нису знали како да толики број чланова делегације уклопе, а да не наруше већ раније одређену "квоту" од по три представника за сваку државу, односно њихову делегацију.

Сву ту рашомонијаду врло једноствно разријешио је сам предсједник те земље, јер је открио своју стратегију. Заправо, њему није ни на ум пало да нарушава протокол везан за сахрану Броза, нити је имао намјеру да самовољно повећава број чланова своје делегације. Дакле, његови тзв. сарадници нису ни били предвиђени да буду учесници на самој церемонији сахране. 

Они су, како је њихов шеф рекао, само из нужде били његови сапутници, јер их без своје контроле није смио оставити у земљи из разлога што су то били људи на које је њихов предсједник највише сумњао да би могли направити државни удар и неко од њих преузети власт, кад он, тј. предсједник из било којих разлога буде ван своје државе. 

Сви ти побуњеници и потенцијални рушитељи власти су се тако нашли на простору Југославије и били су на оку њиховог предсједника. Неке од њих су возачи возили у Дубровник на вишедневни одмор /ми из Службе смо били у пратњи и у њиховом обезбјеђењу. Мене је запала ова дубровачка "екскурзија"/, а неки од њих су боравили у Загребу, док су остали изразили жељу да посјете Сарајево и да обиђу Бегову џамију и још неке туристичке дестинације. 

Дакле, најважније је било да су сви они на окупу и да су били у Југославији.  Јер, њихов предсједник са својим најоданијим сарадницима управо је њих "снимио" као потенцијалне непријатеље и учеснике увијек "очекиваног" државног удара.

И сасвим на крају, уопште није важно ни ко је био тај предсједник, нити из које је био несврстане земље. 

Тај "несврстани" предсједник је многе ствари, много раније научио од Јосипа Броза. Оба и још много њих "несврстаних" предсједника су знали свој "предсједнички посао" и све су чинили како да доживотно остану на власти. 

Са предсједничког трона скидала их је само смрт. 
Тако је отишао и Јосип Броз.
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Maj, 2019 | read_nums (66)
Свети Апостоле и Јеванђелисто Марко, 
моли Милостивог Бога, 
да опроштај грехова подари душама нашим   

Од врховног Апостола Петра се научивши, Апостол Христов си био, и као сунце на све стране си засијао. Александрији си био украс, блажени, тобом се Египат од обмане демонске ослободио и јеванђељским твојим учењем просветио си све, као светли стуб Цркве. Зато твоју успомену поштујући, светло славимо, Марко богогласни: Моли Бога кога си кроз Јеванђеље благовестио, да подари опроштај грехова душама нашим.

Тако Марко написа Свето Јеванђеље, које виде и сам апостол Петар и посведочи као истинито. Од апостола Петра би Марко постављен за епископа и послат у Мисир на проповед. И тако св. Марко би и први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Мисир сав беше притиснут густим мраком незнабоштва, идолопоклонства, гатарства и злобе. Но с помоћу Божјом св. Марко успе да посеје семе науке Христове по Ливији, Амоникији и Пентапољу.
 Из Пентапоља дође у Александрију, куда га вођаше Дух Божји. У Александрији он успе да заснује цркву Божју, да јој постави епископа, свештенике и ђаконе, и да све добро утврди у вери благочестивој. Своју проповед Марко потврђиваше чудесима великим и многим. Када незнабошци подигоше тужбе на Марка, као разоритеља њихове идолопоклоничке вере, и када градоначелник поче трагати за Марком, овај одбеже поново у Пентапољ, где продужи утврђивати своје раније дело. 

После 2 године опет се врати Марко у Александрију, на велику радост свих верних, чији се број бише већ врло умножио. Том приликом Марка ухватише незнабошци, везаше га чврсто и почеше вући по калдрми вичући: повуцимо вола у обор!

 Свега рањена и искрвављена бацише га у тамницу, где му се најпре јави ангел небески, храбрећи га и крепећи га; а по том јави му се сам Господ Исус и рече му: „мир Теби, Марко, јеванђелисте мој!" на што му Марко одговори: „мир и Теби Господе мој Исусе Христе!"  Сутрадан злобни људи извукоше Марка из тамнице и поново га вукоше по улицама са истом виком: повуцимо вола у обор! 

Сав изнурен и изможден Марко изусти: у руке Твоје, Господе, предајем дух мој! и тако издахну и пресели се душом у бољи свет. Његове свете мошти бише од хришћана чесно сахрањене, да кроз векове дају исцелења људима од сваке муке и сваке болести.
Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2019 | read_nums (86)

/Покушавам од заборава да "отргнем" славне Србе

за које огромна већина никад није ни чула/.

Милош Перовић

Пјесник, путописац и драмски писац, рођен је 1874. године у Ужицу гдје је завршио гимназију.

Студирао је у Београду, Бечу и Лајпцигу.

У Цириху је 1905. године одбранио докторат из психологије и педагогије.

Радио је као наставник у Чачку, Скопљу и Солуну.

Учествовао је у оба Балканска и Првом свјетском рату у коме је био тешко рањен.

У стваралаштву Милоша Перовића се преплићу мисао и емоције.

Писао је о постанку свијета, о животу и смрти, о жени и човеку, о рату и мудрости, о срећи и љубави-

Умро је у Паризу 1918. године. 

Слика
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (87)
 
Пјесма Ђурђевдан настала је возу смрти
који је путовао из Сарајева за Јасеновац. 

На путу према казамату,
заточеници у вагонима без хране и воде
почели су да падају у кризе због страха
и неизвијесности.

Сарајево, Башчаршија

- Усташе одводе похапшене 
Србе у воз смрти 
Сарајево - Јасеновац


У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе први пут је запјевао: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

Од самог почетка сукоба, усташе су хапсиле српски народ. Због сурових прогона Срби су почели бјежати из Сарајева. Уточиште су налазили на сусједним планинама или пак у Србији. Наравно, одређен број људи је остао у свом граду, вјерујући да у душманима ипак постоји мрва човјечности и емпатије. Нису ни претпоставили шта им ђаволи спремају.

Освануо је шести мај 1942. године. Било је то хладно сарајевско јутро. Полиција Независне државе Хрватске (НДХ) наредила је да се Србима припреми „ђурђевдански уранак“. У четири сата ујутру у град су се сливале колоне заробљеника из Јајце-касарне – са брда изнад Бембаше. Придружили су им се сапатници из логора Беледије, Ћемалуше те Централног и Градског затвора као и касарне Војводе Степе. Колоне су се сусреле на Обали Кулина бана где су дочекали воз смрти.
Наиме, трамвајска пруга у Сарајеву имала је ширину ускоколотрачне жељезнице па је воз из Брода по наредби руководства НДХ ушао у град.Пред очима српских мученика на Обали Кулина бана појавила се дуга композиција теретних вагона која се простирала баш колико и колона затвореника – од Вјећнице па све до Електроцентрале.

На вагонима је писало „седам коња или четрдесет војника“ а усташе су у један вагон уводиле и до двије стотине људи. Воз смрти је тог истог 6. маја 1942. године, на Ђурђевдан из Сарајева кренуо у Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су падати у кризе због страха и неизвијесности. У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске „Слоге“ у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извјежбаним и смјелим баритоном из срца и душе запјевао је: „Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!“

По доступним свједочењима, усташе су због пјесме Ђурђевдан затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору збијени једни до других. Од три хиљаде колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло двије хиљаде душа, а њих двије стотине је преживјело тортуру. Захваљујући преживјелима ми данас знамо за овај догађај.


 


Под утиском ове приче, Горан Бреговић је обрадио пјесму коју су пјевали заробљеници – „Ђурђевдан је“. Та пјесма је у међувремену постала планетарни хит који се изводи на више свјетских језика.

На нашу велику жалост, многи Срби данас не знају за воз смрти и за право значење ове пјесме. Сви смо свједоци да је она заступљена на свакој српској прослави, уз алкохол и дигнуте руке. Било би сјајно када бисмо за промјену почели поштовати нашу прошлост. То је једини начин да нас будућност не прогута и да не дочекамо неки нови крвави Ђурђевдан.


Вјечна слава свим жртвама
Јасеновачког усташког казамата смрти!Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (93)
 
Михаило Петровић - Алас
или Мика Алас

Био је српски математичар, 
један од првих осам професора 
Београдског универзитета и дугогодишњи 
професор математике на Филозофском факултету 
у Београду, редовни члан Српске краљевске академије, 
аутор више од 250 научних и стручних радова 
и оснивач савремене кибернетике. 

Уврштен у 100 најзнаменитијих
 Срба у нашој историји


Портрет Михаила Петровића Аласа; 
насликао Урош Предић, уље на платну


Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (65)
 
Данас је велики православни празник ЂУРЂЕВДАН!

Посветио сам пажњу томе 
и објавио пригодан текст о Ђурђевдану.

Међутим, сад ми ово на ум паде:


О великом православном празнику Ђурђевдану у прољеће, био је „хајдучки састанак“, а по Митровдану на јесен, ..."хајдучки растанак“. 

На Ђурђевдан хајдуци су се састајали и кретали су у своја путешествија и походе на турске зулумчаре... 
На Митровдан    хајдуци су се повлачили из шума због зиме и остајали у кућама својих повјерљивих људи, јатака, углавном прерушени у слуге. 

Јатаци су живјели у селима и варошима и набављали храну за хајдуке и чували их у својим кућама у случајевима великих неприлика. Хајдуци су заузврат њима помагали и доносили им дио отетих добара од турских зулумчара. Кад би неки јатак издао хајдука, слиједила је тешка освета која се обично завршавала смрћу.

******************
Међутим, у новије, односно у савременије доба неки "хајдуци" кад се састану - никад се више не растају. 
Цијелу годину су заједно и чине разне хајдучије! 

Уклапајући се у садашње трендове и у "модернистичком сленгу", односно жаргону, некадашњи хајдуци би само терминолошки били најближи данашњим лоповима, али ни налик нису данашњим мафијашима, криминалцима и кад им се умиљато тепа - тајкунима. 
За разлику од хајдука - данашњи лопови су нон-стоп активни!

Међутим, хајдуци су били поштени. Они су нападали само турске освајаче и народу су дијелили плијен.

Данашњи лопови краду све до чега стигну
и никоме не дају харач!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (176)
 
СРБИМА који СВЕТОГ ГЕОРГИЈА 
– ЂУРЂРВДАН
славе као своју крсну славу, 
уз божији благослов желим 
сваку срећу и упућујем честитке!

Moлитвама СВЕТОМ ГЕОРГИЈУ 
нека вам Господ дарује мир, здравље,
сваку утјеху, духовни напредак 
и свако благостање!
АМИН
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (70)

Данас је велики хришћански празник - Свети Великомученик Георгије - Ђурђевдан.

За тај велики прољећни празник плодности везани су многи обичаји - устаје се рано и купа у рекама, одлази у природу, бере биље којим се крми стока, плету вијенци и њима украшавају куће, стока и кошнице, опасује се врбовим и дреновим прућем, у њиве се постављају крстови од лескове младице, коље се жртвено јагње... У доба војевања Срба против Турака настала је изрека "Ђурђев данак, хајдучки састанак".

Ријечи Светог владике Велимировића 

Боже, 
благослови оног
ко улази у овај дом, 
заштити и сачувај оног
ко излази из њега,
и дај мир ономе
ко у њему остаје.
АМИН
У вријеме када римским царством владаше безбожни цар Диоклецијан, настало је страшно мучење и прогон Христових сљедбеника. Свети Георгије родом беше из Кападокије и још од малена би одгајен и васпитан веома побожно. Родитељи су му били угледни и благочестиви људи. Отац му је мученички пострадао за Христа, а мајка његова после тога преселила са њим у своју родну Палестину.

Израстао је Георгије у лијепог и храброг младића, те због тога би узет да служи у војсци поменутог цара Диоклецијана. У својој двадесетој години добио је висок чин трибуна (у рангу данашњег пуковника), али због показане храбрости у биткама, цар га произведе за војводу. Но, пошто је био хришћанин, он се супротстави цару и његовом наређењу да се сви хришћани муче и свирепо убијају. Раздијели сву своју имовину и пође за својом вјером и истином. Цар се јако разгњеви због тога, и нареди да га баце у тамницу, те да га свирепо муче да би се предомислио.

Али све те муке не утицаше на младог Георгија, већ напротив, оне још више ојачаше вјеру у њему те он још више узнесе хвалу и благодарност Богу. Страшне су биле његове муке, али његова вјера би толико јака, да, иако, кидан на парчад и као трска ломљен, он издржа све, јер знао је да је Господ са њим, јер посла анђела у виду младића, који га охрабри речима: "Радуј се"!

Видјевши тај призор, војници се уплаше и одмах обавијестише цара о свему. А он нареди да светог мученика Георгија баце у ров пун креча и да га тако затрпаног држе три дана. Али, ни то не могаше наудити светитељу, што јако разгнијеви цара, те он смишљаше друге муке којима је наставио мучити Георгија, али све беше узалуд, јер беше воља Божија да увенча светог Георгија, вјенцем вјечне славе.

Погубише младог Георгија заједно са царицом Александром, која и сама прими Христову вјеру, 3. априла 303. године.

Таква су славља великих подвига храброг војника, такве су његове борбе и славне побједе над непријатељима. Нека се његовим молитвама и ми удостојимо удјела праведних и стајања са десне стране Господа. Велика чудеса чинио је свети Георгије и у току овоземаљског живота, а то је наставио и после представљања Богу.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Maj, 2019 | read_nums (82)

6.5.2019. Добро јутро! Пјесма за данас ... Славни ЈОВАН ДУЧИЋ Хришћанско пролеће Помажу Бог

и данашњи Свети Ђорђе

свим вјерујућим људима!

 Ð¡Ð»Ð¸ÐºÐ°

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2019 | read_nums (133)
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
ШАМПИОН СРБИЈЕ
 
ТИТУЛА СЕ СЛАВИ
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Тридесета титула - 
на грбу трећа звездица!
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Maj, 2019 | read_nums (84)
 
 Јасеновац је мјесто најмасовнијег страдања Срба 
у Другом свјетском рату, симбол геноцида 
и огромна историјска рана 
која никада неће до краја зацијелити 
и да је настао на страницама мржње, болесне, 
мрачне идеологије и концепту истребљења.
У Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице одржана је централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац

- Историја ће памти и да је Јасеновац био најмонстроузнији логор на свијету, а НДХ једина држава на свијету која је имала логоре за дјецу - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Спомен подручју Доња Градина на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.
Оплакујемо смрт, али славимо и живот.Страдање које се овдје десило је више од геноцида. Правно не постоји термин каоји би описао и дефинисао овај злочин.
Данас живимо у миру, али имамо своју РС као опомену да нам се ниакда недеси нови Јасеновац. Плартили смо велику цијену и за Републику Српску, али била би још већа да је немамо.
Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа.

- Долазимо овдје већ 27 година, а злочин се десио прије седам деценија. Колико је то било монстроузно, увијек нас нека прича запрепасти. Па, убили су 20.000 дјеце. мало ли је? Малу дјецу су одвајали од родитеља везали у џакове и бацали у Саву - поручио је Милорад Додик, пресједавајући Предсједништва БиХ ,у спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Он је поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за Усташе и режим који је починио толике злочине.

Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено, чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније - истакао је Додик.
Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је заједничку изградњу меморијалног центра у Доњој Градини.
Овдје смо из године у годину и заувијек. То је наша обавеза, одговорност, залог за будућност, знајући да цјенимо слободу, али и поштовање према другом људском бићу без обзира на вјеру, нацију, или спол - истакла је Ана Брнабић, премијерка Србије у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице, на централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Она је поручила  да су Срби као народ преживјели упркос свим трагедијама.

Страдали су недужни људи, жене, дјеца, старци, без икакве назнаке људскости од стране џелата. Због мира, братства и јединства није се о Јасеновцу причало, а морало се! Засто данас имамо негирање НДХ, као једне умоболне творевине, и доводе се чак у питању чињенице да се ишта догађало - наставила је премијерка Србије.

Она је додала да као што свијет зна за Аушвиц, Дахау, Матхаузен, мора се знати и за Циглану, Доњу Градину, Јадовно, Дракулић,...На крају окренула се и будућности:

- Уложићемо напоре да његујемо жртву Јасеновца, али и средства, енергију, за изградњу меморијалног центра на овом мјесту. То је најмање што дугујемо невиним жртвама - закључила је Брнабићева.
Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Доњој Градини да су у усташком злочину у Јасеновцу учествовали и они који је требало да шире љубав и читају Јеванђеље и да су многи од њих окрвавили руке до лаката, чак били рекордери у чињењу злочина.
Патријарх Иринеј је нагласио да се вапај дјеце чуо до самог неба, али не до Загреба и црквених представника и то не што нису могли да чују већ нису жељели.
 -Они који је требало да проповиједају љубав међу народима, они су мачем и ножем чинили злочиначка дјела - рекао је српски патријарх послије парастоса.

Патријарх Иринеј је истакао само Бог зна колики је број оних који су уморени у најстрашнијим мукама.

Још се води велика дискусија колики је тај број. Веома велики. Они најобјективнији истраживачи сматрају да је прешао милион - рекао је патријарх.

Српски патријарх је напоменуо да је један од усташких вођа рекао да су уморили више народа него Турци на овим балканским просторима.

Он је поручио да освета не смије да буде предмет размишљања, јер је српски народ хришћански, православни, који слуша Божије заповијести и труди се да их колико може испуни.

Патријарх Иринеј је истакао да ће они, који су чинили злочин, кад тад осјетити трагичност својих дјела, а да српском народу преостаје да не дозволи да буду заборављена њихова стратиша и страдања.

- Морамо опростити јер смо хришћани, а не смијемо заборавити - истакао је патријарх српски.
 Систем логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.
На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.
У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.
Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.
Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.
Autor sjovicicslavuj | 4 Maj, 2019 | read_nums (95)
 
Вјечна ти слава и хвала
српски јуначе!
 

 На данашњи дан, 4. маја 1999. године, у ваздушној бици против четири НАТО авиона на небу изнад Ваљева у авиону „Миг 29″ погинуо је пилот потпуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука у Батајници. 

На радио вези забележене су његове последње речи у неравноправној борби: „Имам их, имају и они мене“… Посмртно је унапређен у чин пуковника.

Бомбардовање Савезне Републике Југославије затекла га је на дужности команданта 204. ловачког пука, чије је седиште било измештено у Стару Пазову. Летачка техника је била на изузетно слабом нивоу одржавања и несигурна. До тог 4. маја неколико авиона је изгубљено услед разних кварова који су се обично дешавали непосредно по узлетању. Већина пилота је успела да се спасе, погинуо је једино мајор Зоран Радосављевић.

4. маја 1999. око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције Крушик, као и на војна складишта у селу Причевић. Команду да полети добио је један од млађих официра. 
Међутим, потпуковник Павловић је телефонском везом наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је он полетео ка Ваљеву са својим авионом Миг-29, № 18109. Убрзо се нашао над Ваљевом, међутим, после самог узлетања му се покварио генератор наизменичне струје тако да је остао без радара.

Павловић се упустио у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, успео да их збуни и чак натера у бекство смелим наступањем али је, нажалост, убрзо, око 12:45, био погођен са три ракете, испаљене од стране холандских пилота са авиона F-16 фајтинг фалкон који су били западно од Тузле те их он није ни приметио. Погинуо је још у ваздуху.

Остаци његовог авиона пали су у село Петница. 
Сахрањен је 6. маја 1999. на Бежанијском гробљу.  


 
Autor sjovicicslavuj | 4 Maj, 2019 | read_nums (76)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


ЗЛОЧИНАЦ ЈОСИП БРОЗЗАШТО НИКАД НИЈЕ ОТИШАО 
ДА ПОСЈЕТИ ФАШИСТИЧКО-УСТАШКИ 
КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР СМРТИ 
ЈАСЕНОВАЦ

- Зашто на гробу нема петокраке?


- Зашто никад није био на гробљу у Кумровцу 

гдје су му сахрањени наводни родитељи?


У једном ранијем тексту /поново сам га објавио
у наставку/ поставио сам само нека питања.
Ако ме било ко демантује и ако ми одговори,
ево спреман сам не само да се извиним било коме,
већ и њему мртвом

 

ЗА РАЗУМНЕ СВЕ ЈЕ ЈАСНО!


За неразумне увијек ће постојати само један закључак - тада смо лијепо живјели.

ТАЧНО!


Али како и на чији рачун смо тако живјели и траје ли свијет само за нашег "вакта".Шта је са будућношћу СРБА, СРБИЈЕ, РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и СРПСКОГ НАРОДА У ЦЈЕЛИНИ. Уосталом, шта је са будућности оних народа /мало је таквих осим Срба/ којима је злочинац Јосип Броз нанио највеће зло.


О каквој хипокризији, наивности, и слуђивању народа се радило најбоље показује сљедећа флоскула и фраза - "ЗБРАТИМЉЕНИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОДИ", сазнаћемо много касније у касапници на просторима бивше заједничке државе.


А, управо то такозвано братство и јединство нас је завило у црно и довело до највећег европског крвопролића на крају двадесетог вијека.


Данас злочинца Броза оплакују само они који су важни сами себи и они који су тада добро живјели и који никада нису осјетили ниједну животну патњу. У то вријеме и ја сам много боље живио него данас. Пита ли се ико шта ће у будућности бити са дјецом и унучади нашег народа.

 
"Мајку ти Божју" /узречица злочинца Јосипа Броза/
Међутим, нема краја приче о злочинцу Јосипу Брозу.

------------------------------------------

Наставак никад довршене приче ...

 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Нема свјетске вукојебине у којој Јосип Броз није био, али му никад ни на ум није пало да оде у највећи град мртвих Срба, Срба, у усташки конц-логор Јасеновац

 ЗАШТО НИКАД НИЈЕ ОТИШАО У ЈАСЕНОВАЦ

Некад смо славили највећу превару Јосипа Броза.


Славили смо његов рођендан, мада се он уопштеи није родио на данашњи дан и није уопште био припадник ниједног народа у Првој, Другој и Трећој Југославији.


Злочинац Броз је био Аустријанац и каплар у аустро-угарској војсци, који је ратовао против Срба у Првом свјетском рату.


Стицајем разних околности успио је да украде идентет правог кумровчанина Јосипа Броза који је погинуо у Мађарској.

/На слици Јосип Броз као војник окупаторске  
Аустро-угарске војске у рату против Србије/

Али, то је ништа у односу како нас је у многим другим стварима превеслао и слудио. Петокраком је највише слудио Србе.

Питање:
- Зашто на свом гробу нема петокраке.
ЗАШТО?


Питање:
- Зашто је у Другом свјетском рату, мјесец дана раније послао око 20. хиљада српске младости да изгину на Сремском фронту, а знао је да браћа Руси и силна армија стиже у помоћ браћи Србима.


Питање:
- Зашто је дозволио да остану покрајине само у Србији, а Уставом из 1974. који је направио Едвард Кардељ, Шиптарима је оставио покрајину и тако је још тада- створио шиптарску државу на српском Косову и Метохији.


Питање:
- Зашто у Хрватској није дозволио барем да покрајина буде Лика, Кордун, Банија и велики дио Далмације. Знао је злочинац Броз да је тада на том подручју у огромном броју живјело већинско српско становништво.


Питање:
- Зашто никада није дозволио да се одбетонирају јаме са српским жртвама и да те невино убијене Србе барем неко достојанствено сахрани.


Питање:
- Зашто је Њемачкој, односно Вили Бранту, канцелару Њемачке опрстио тадашњи енормни новчани износ ратне одштете.
А касније нас до гуше задуживао највише управо код Нијемаца, који су претходно највише опљачкали Србију.


Остало је неразјашњено питање и остао је предмет спора опљачкане златне и девизне резерве и умјетничке и друге вриједности грађана, као и непроцјењива имовина  Српске православне цркве.


СФРЈ и злочинац Јосип Броз, као и Југославија послије њега, и касније државе, Србија и Црна Гора, и сада Србија, избјегавале су питање ратне одштете и потписивања међудржавног уговора о наплати ратне одштете с Немачком.


Питање:
- Зашто је, истина са српским подрепашима, којима се окружио и тако чувао власт,  такође, злочинцима - измислио Голи оток и то углавном за
 Србе.


Милион би се могло поставити питања злочинцу Јосипу Брозу, али каква корист кад се одговори тек сад, у овом времену знају, а њега нема, осим само још у главама оних који су били и остали слуђени злочинцем Јосипом Брозом, а да при том и не знају ко је заправо био он.


Питање:

Зашто никад није отишао да посјети гробове, наводних биолошких родитеља који почивају у Кумровцу.


Одговори на питања су дати у питањима ... 
Мислим да је прави одговор дао славни академик
 
Матија Бећковић

"Био је то први случај да је један народ 
узео за свог вођу непријатељског војника 
и не треба се чудити ничему што је учинио."
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Maj, 2019 | read_nums (82)
 
ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј


Едукативни час “бјежаније” ...
Бјеже лопови – криминалци, политичари, естрадне звијезде, спортисти, ма бјеже све структуре, бјеже и твитераши ...

Бјеже сви, и дјеца и одрасли, душевно обољели, и људи лошег материјалног стања, разни дужници и криминалци.
У зависности којој категорији припадају добијају своју боју.

Када се криминалцима или обичним грађанима губи сваки траг, кад постану недоступни органима гоњења - суду и полицији, или родбина пријави нестанак, у акцију ступају оперативци МУП-а. Преко својих подручних јединица овај одјсек криминалистичке полиције реагује и приводи “лицу правде” /”к познанију права”/, односно проналази нестала лица. Одјељења за потраге постоје при свакој полицијској управи. Служба реагује по захтјеву суда, полиције и грађана.

ПОТЈЕРНИЦА

Потјерница, која се расписује по наредби суда, садржи личне податке траженог и квалификацију дјела због којег се издаје, као и мјеру која се преузима. Суд може, али не мора, да одреди притвор за тражено лице.

УЈЕДИЊЕНЕ БОЈЕ ИНТЕРПОЛА

У зависности од боје Интерполових потјерница разликује се и њихова садржина:
  - “Црвена” - најпознатија, расписује се за починиоцима најтежих кривичних дјела, који морају да буду ухапшени и испоручени.

  - “Жута” - међународна објава за проналажење несталих лиц

  - “Наранџаста” - којом се упозорава полиција, државне службе и интернационалне организације о потенцијлним опасностима (нпр. Бомбе...)

  - “Плава” - обавјештење о прикупљеним подацима о бјегунцу или његовим криминалним активностима

  - “Зелена” - расписује се како би се добила обавјештења или дала упозорења о бившим осуђеницима за које се сумња да могу да почине кривично дјело у другим земљама

  - “Црна” - расписује се за идентификацију лешева.

  Полицијска потрага, тј. полицијски распис односи се на проналажење лица у преткривичном поступку. Кад се тражени пронађе законски је могуће задржавање до 48 сати /ова одредба зависи од домаћењг законодавства свакењ државе/.
  -Ако се ради о извршиоцима најтежих кривичних дјела, праве се посебни планови, што зависи од радње која се предузима и степена опасности по лица која су овлаштена и укључена у потраге и хапшења.
У ту категорију опасних хапшења, поред оперативног дијела полиције, укључују се и специјалне јединице, посебно за то обучене. Кад је ријеч о вишеструким повратницима у извршењу кривичних дјела, користе се службене евиденције, користе досијеи. Све се детаљно анализира – ко би могао бити, ко су му пријатељи, сарадници, познаници итд.
Надлежни органи најлакше их проналазе на кућним адресама, најчешће ујутро и увече. Уколико полиција има сазнања да је тражено лице изван земље, расписује се међународна потјерница.

РАСПИСИВАЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ ПОТЈЕРНИЦА

Процедура је сЉедећа: на основу сагласности суда, подручна полицијска управа захтјев доставља МУП, одакле се даље просљеђује националном Интерполу са сједиштем у домицилној држави, који се, на основу сагласности Министарства правде, и њихове оцјене, обраћа централи Интерпола у Лиону /Француска/.
Одсјек за потраге се бави и проналажењем несталих лица. С обзиром да нестају људи разних годишта, професија, здравственог стања, итд.

Дакле, бјеже сви. Нема правила. Бјеже деца, одрасли, најчешће душевно обољели, бјеже људи лошег материјалног стања, бјеже дужници ... бјеже и “твитераши” (!).

Кад је ријеч о “нестанку” дужника то је посебна прича. Људи који у пословању имају проблеме, који се презадуже, неки пут бјеже од певјерилаца, неки пут од закона, а некад и од једног и од другог.
Захваљујући прецизној евиденцији, лако је провјерити да ли за неким лицем постоји потрага. Вршећи рутинску контролу, уколико нешто посумња, довољно је да полицајац “моторолом” саопшти прва два слова имена, прва два слова презимена, двије бројке матичног броја, па да се сазна да ли ту особу неко тражи и због чега. Уз то, у таквој евиденцији су и подаци да ли га треба хапсити и како.

Треба нагласити да није сваки нестанак исти. Није исто кад неки ђак нестане пред крај школске године, због лоших оцјена, па се кроз дан, два појави, или кад нестане одрастао, пунољетан човјек, због неког проблема у продици.
Нестанак најчешће пријави неко из породице, од родбине, или комшилук, уколико је особа живјела сама.

У таквим случајевима ургентним депешама се обавјештавају све полицијске станице и гранични прелази. Уколико постоји фотографија, просљеђује се електронском поштом.

Радње се не прекидају све до коначног епилога, а он може бити и радостан и трагичан.
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2019 | read_nums (124)
Јадранка Стојаковић 

Умрла је у Бања Луци, 3. маја 2016. године.

Била је југословенска кантауторка забавне музике
и ауторка бројних урбаних шансона и шлагера
из касних 1970их и 1980их година.Јадранка Стојаковић - Што те нема
Што те нема,
пјесму Алексе Шантића,
отпјевала је на албуму Свитање, 1981. године.

Што те нема, што те нема
кад на младо пољско цвијеће
бисер ниже поноћ нијема
кроз груди ми пјесма лијеће
што те нема, што те нема

Кад ми санак покој даде
и душа се миру спрема
из срца се гласак краде
што те нема, што те нема
а-а-а, сто те нема

Процвјетала свака стаза
к'о што бјеше дивних дана
по ружама и сад прска
бистра вода шадрвана
а-а-а, шадрвана

И у часу бујне среће
и кад туга уздах спрема
моја љубав пјесму креће
што те нема, што те нема
а-а-а, што те нема.
 
----------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2019 | read_nums (104)
 
За сјећање и  памћење ...

На данашњи дан, 3. маја, рођена је 
сјајна и непоновљива српска глумица


ОЛИВЕРА МАРКОВИЋ


 
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2019 | read_nums (118)
 
На данашњи дан, 3. мај 1992.


ЗЛОЧИН

У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ

У САРАЈЕВУ

Никад српска историја и бошњачка повијест
неће доћи до истине, јер се до истине
не долази компромисом!--------------------------------------

Авдо Хебиб, Зоран Чегар, 
Симо Тушевљак и Славко Јовичић Славуј 
у емисији о злочину у Добровољачкој


+++++++++++++++++++++++


ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ И ПОКОЈ ДУШАМА

ЗВЈЕРСКИ ЛИКВИДИРАНИМ ЉУДИМА!Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2019 | read_nums (119)
 
ПИШЕ: Славко Јовичић  Славуј

Овако је изгледао Храм Светог Саве у Њујорку.


+++++++++++++++++++
+++++++++++++
На дан коначног затварања усташког концентрационог логора смрти у Јасеновцу, на данашњи дан - 29. и 30. априла 2006. године, на позив директора њујоршког Института за холокауст и геноцид Берија Литучија био сам у Њујорку на обиљежавању Дана геноцида у Јасеновцу.

30. априла био сам гост ТВ "Глас Америке" гдје сам између осталог рекао: Данас српски народ у Њујорку има спомен обиљежје које симболизује страдање и геноцид почињен над Србима, Јеврејима и Ромима у Јасеновцу.

У оквиру обиљежавања Дана страдања у усташком концентрационом логору смрти у Јасеновцу, у организацији њујоршког Института за холокауст и геноцид, 29. априла служен је и парастос жртвама Јасеновца у Српској православној цркви "Свети Сава" у Њујорку.

Истог дана у амфитеатру који је био у саставу Храма Светог Саве говорио сам о страдању српског народа на просторима бивше Југославије. 

Говорио сам о српском страдању у грађанском рату у БиХ, страдању Срба у Хрватској, погрому Срба на Косову и Метохији и злочиначкој  НАТО  агресији на Србију. 

 30. априла одржана је комеморација у Спомен парку жртвама холокауста у Њујорку гдје сам такође говорио. Тада сам избројао 37. камених стубова /спомен обиљежја/ на којима су исписана мјеста страдања Јевреја и мјеста фашистичких логора холокауста.


Само на једном каменом спомен обиљежју пише:

УСТАШКИ ЛОГОР ЈАСЕНОВАЦ

- ГЕНОЦИД НАД СРБИМА,

 ЈЕВРЕЈИМА и РОМИМА

++++++++++++++++++++

НЕВЈЕРОВАТНО је да је на десетогодишњицу моје посјете Светом храму и мог боравка у Њујорку - потпуно изгорио Храм Светог Саве.

+++++++++++
Хвала Богу, Свети храм се обнавља 
... стигло се до крова ...
Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2019 | read_nums (117)
 
ПИШЕ Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић никад није оптужен за злочин 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој, данас Улици Хамдије Крешевљаковића.

Нећу хипотетички да нагађам, нити да правим спекулације, a нити да пресуђујем, јер нисам ни судија ни тужилац. Само тражим правду за српске жртве. 
Нека Ејуп Ганић изађе пред суд и нека се докаже је ли крив или није. Али како да му се суди кад никад ни од једног тужилаштва није оптужен.

На жалост био сам у великој заблуди јер сам мислио да постоји правда. Но, правда је само фикција и њу дијеле само они који су најјачи и који имају силу, моћ и пушку, уз то и паре наравно. Надао сам се да ће то утврдити Хашки трибунал, јер сам лично предао предмет "Добровољачка улица" тадашњем главном хашком тужиоцу Карли дел Понте.

Антисрпски тужилац и жена монструм
               Карла дел Понте

Моје се надање није остварило. Јер док је она била главни тужилац Хашког трибунала није хтјела да отвори ниједан предмет гдје су Срби били жртве. Свима је познато да је Хашки суд политички и селективни суд који је имао задатак само да суди Србима.

Послије престанка вођења истрага од стране Хашког трибунала никада ни Тужилаштво а ни Суд БиХ нису отворили предмет "Добровољачка" и тако је Ганић, један од главних актера у случају "Добровољачка улица", сад за сад, амнестриран од било какве одговорности. Постоје живи свједоци и бројни документи, тонски и видео-записи, захваљујући којима се јасно може доказати да је Ганић један од најодговорнијих за почињенени злочин над припадницима ЈНА.


Ганић и даље као папагај понавља већ излизану матрицу да су се у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву сукобиле двије војне формације - Територијална одбрана БиХ и бивша ЈНА и да је том приликом погинуло пет или шест људи. 

И данас подсјећам Ганића и живе муслиманске злочинце да је ЈНА тада била једина регуларна армија у бившој Југославији.

То што је /тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић двије године прије рата наредио да се муслимани повуку из ЈНА, била је њихова стратегија коју је подржао тадашњи амбасадор САД у Београду Ворен Цимерман који је давао упуства Изетбеговићу како да направи самосталну БиХ, а огромну улогу у свему томе имао је и Ганић. 


Надам се да ће једног дана бар суд у Београду отворити предмет "Добровољачка", јер ако судови у Њемачкој и САД могу да суде за злочине почињене на подручју бивше Југославије, не видим разлог зашто онда Ганићу не би могао да суди и суд у Београду. 

 
 

Безброј пута сам поставио питање зашто Тужилаштво и Суд БиХ нису отворили тај, као и неке друге предмете гдје су Срби страдали, али увијек као одговор добијао сам једну флоскулу - истражне радње су у току.

Ганић је годинама понављао исту причу - да су Срби 2. маја 1992. срушили "пола Сарајева". Њему се у магли причањавало да је пола Сарајева било сравњено, вјероватно због једне виле чији је власник био Србин, а коју је у току рата Ганић отео, као што су отели и многе куће и пословне просторе Срба које им ни дан данас нису вратили, као ни огромну имовину Српске православне цркве. Кад смо већ код Српске православне цркве, желим да подсјетим да је један дио Сарајева изграђен на имовини СПЦ која још није враћена.

Тужилаштво за ратне злочине Србије крајем 2010. године покренуло је истрагу против 19 држављана Босне и Херцеговине, које сумњичи за убиство војника ЈНА почињено у мају 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, међу којима су и чланови ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљујић.

Захтјевом за провођење истраге одређени број осумњичених се, као високи политички и војни функционери тадашњих власти у БиХ, терете за планирање, организовање и издавање наређења за напад на војнике и друге припаднике ЈНА у Сарајеву.

Њих сумњиче за ратне злочине почињене у нападу на Војну болницу, Дом ЈНА и касарну у Сарајеву, као и за напад у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године.

У изводу из кривичне пријаве наводи се да су Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, као чланови Предсједништва БиХ, организовали и наредили Мустафи Хајрулаховићу /у међувремену умро/ и Јусуфу Пушини да 3. маја 1992. године, нападну колону бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.


Ганић и Кљујић су, према пријави, издали наређење за напад иако је био постигнут договор да се Команди Друге области ЈНА омогући да мирно напусти Сарајево. На тај начин њих двојица непосредно су учествовали у убијању и рањавању више десетина припадника ЈНА.

За овај злочин, упркос доказима који су достављени Тужилаштву БиХ, још нико није одговарао.
 
  My picture!

Kategorije

Arhiva