Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2017 | read_nums (399)

 
На данашњи дан 1. новембра рођен је
велики српски умјетник
БОРА ЂОРЂЕВИЋ


I sve je islo kao po loju
dok sam te imao kao moju
to nije mogla biti bilo koja
sve dok si bila moja

Bolje ne mogu da postoje
od ove samo jedine moje
bili smo samo nas dvoje
o moje nekada, jedino moje

Ko indijanac stavljam ratnicke boje
da te osvojim, jedino moje
ljudi matore, boraju se, goje
a ti jos lepa, jedino moje

Kad bi bio potop, 
a ja da sam Noje
i tebe bih poveo, jedino moje
bilo je zena da nema broja
al' samo ti si bila moja

Grci zbog ljubavi unistili Troju
ja bi sve srusio za ovu moju
losi krojaci sudbinu kroje
zasiven za tebe, jedino moje

Nitko me nije izbacio iz stroja
jedino ti, ljubavi moja
mnogo je suza, krvi i znoja
proliveno zbog tebe, jedina moja

Ja nemam mira, nemam ni spokoja
kad sam bez tebe, jedina moja
ja sam ranjen, rane se gnoje
gde si jedino, nesrecno moje

I oko rana muve se roje 
a tebe nema, jedino moje
mozda je djavo dos'o po svoje
zbogom najlepse, jedino moje 

Ja sam ranjen, rane se gnoje
gde si jedino, nesrecno moje
mozda je djavo dos'o po svoje
zbogom najlepse, jedino moje

 
Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2017 | read_nums (355)

 
 
Прохор Пчињски (почетак 11. века - 14. септембар 1067) православни пустињак и светац, један од првих следбеника Светог Јована Рилског.

Рођен у првој половини 11. века од побожних родитеља, Јована и Ане, у околини Овчег поља. По Житију, Прохор је рано изучио књижне мудрости и у свему био бољи од својих вршњака. У духовном усхићењу он одлази у пештеру Нагоричинску (источно од Куманова), близу данашњег манастира Старо Нагоричино, где среће ловца Диогена.

Прохор му прорече да ће постати цар и рече му: сети се и мене кад постанеш цар. То се и обистинило - Диоген поста византијски владар Роман IV Диоген (1067-1071). Житије даље казује да се пустиножитељ Прохор подвизавао тридесет година у планини Козјак (јужно од Врања), у једној малој пећини.

Ту се и престави после шездесет и две године испосничког живота.

После тридесет година преподобни Прохор се у сну јави цару Диогену и опомену га речима: „Зашто, Диогене, заборави своје пређашње хаљине и мене старца? Постарај се да ми подигнеш макар мали храм“. Цара обузе страх и са патријархом и пратњом пође у Жеглиговски крај у Нагоричино да тражи старца Прохора.

Пошто га ту не нађе, пређе у планину Козјак. После много дана тражења пронађоше пећину и у њој мошти преподобног Прохора. На том месту цар подиже цркву у славу Светога апостола Луке, а десно од реке Пчиње сагради храм посвећен преподобном Прохору.

У томе храму, са десне стране олтара, положише свете мошти Преподобнога; из њих потече свето миро. Део моштију цар је однео у Цариград, један део доспео је доцније у Љубостињу, а остали део и данас се налази у манастиру Светог Прохора Пчињског под планином Козјак.

О преподобном Прохору Пчињском, чије мошти и данас почивају у његовом манастиру и точе миро, сачувана су многа писана сведочанства, посебно о његовим чудотворним моштима. Православна црква овога свеца слави 1. новембра.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2017 | read_nums (285)
 
У СЛАВУ И МИЛОСТ ВЕЛИКОМ 
ЦРНОГОРСКОМ ВЛАДАРУ, 

СРПСКОМ ВЛАДИКИ 

И ПЈЕСНИКУ


На данашњи дан, 31.10. 1851. године
 
 упокојио се славни
 
 
 
 
 
Његош
 
 

 
------------------
 

Вук на овцу своје право има
ка тиранин на слаба човјека;
ал тирјанству стати ногом за врат,
довести га к познанију права,
то је људска дужност најсветлија!
**************************
Самообмана је убитачна
и за људе и за народе.
******************************
Што људи хоће, то и време трпи.


НАПОМЕНА: 

Мали сам ја човјек
да бих себи узимао за право 
да говорим о ЊЕГОШУ!

 Али могу да говорим о нељудима
и несоју који покушавају да негирају
ВЕЛИКОГ ЊЕГОША
и који на тај начин покушавају
да ниподаштавају 
све оно што је био
ЊЕГОШ И ШТО ЈЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА
ТО И ОСТАО!

БИО ЈЕ СРБИН И КАО ТАКАВ,
ЗА СВА ВРЕМЕНА,
УШАО ЈЕ У ИСТОРИЈУ
И У ЛЕГЕНДУ СЛАВНИХ СРБА!
 
Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2017 | read_nums (271)

Свети Петар, Митрополит цетињски рођен је средином 18. века у Његушима од оца Марка и мајке Марије, рођене Мартиновић. Када је Петру било 10 година, Митрополит Сава Петровић, стриц Петровог оца Марка, довео га је у Цетињски манастир „да учи књигу". У дванаестој години је примио монашки подстриг, у петнаестој је послат у Русију на даље школовање.

Када се 1766. године упокојио Митрополит Василије, јеромонах Петар се вратио на Цетиње. Владика Сава га је убрзо рукопложио за јеромонаха, а нешто касније га је произвео у чин архимандрита. Са благословом Митрополита Саве 1777. године одлази у Русију да прикупи помоћ и тражи заштиту свог српског народа.

По упокојењу Митрополита Саве 1781. године, за његовог наследника изабран је Арсеније Пламенац, његов сестрић, који је после три године умро. Тада је за духовног и световног владара Црне Горе изабран архимандрит Петар Петровић. Хиротонисао га је у епископа у Сремским Карловцима 1784. године митрополит Мојсије Путник.

Свети Петар Цетињски се посебно залагао да спречи крвну освету међу српским племенима у Црној Гори. Дао је први писани законик 1796. године. Написао је Историју Црне Горе до 1711. године, похвалу покојном Карађорђу Петровићу, неколико песама и преко 260 архипастирских посланица. После 46 година архипастировања преставио се у Господу, у Цетињском манастиру, на данашњи дан, 1830. године у 81 години земаљског живота. Житије и Службу Светом Петру Цетињском написао је 1893. године београдски Митрополит Михаило на основу историјских извора и усменог казивања цетињског митрополита Митрофана Бана.

Митрополит Петар, прозван Петар Цетињски, поштован је као свет још за живота. Многи храмови широм Српске Патријаршије посвећени су овом светитељу. Његове чудотворне мошти и данас почивају у Цетињском манастиру.

Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2017 | read_nums (298)


Родом је био из Антиохије Сиријске. Још у својој раној младости изучио је грчку филозофију, медицину и живопис. У време деловања и рада Господњег овде на земљи, лицем у лице срео се са Спаситељем, чуо је Његову спасоносну науку и био је сведок чудесних дела Његових. 
Због тога, његово срце се испуни Божанском мудрошћу и Божанским знањем, поверова у Истинитог Бога и би увршћен у седамдесет апостола и би послан да проповеда Божанско Јеванђеље у свету. Заједно са Клеопом указа му се Васкрсли Исус, Господ наш, на путу за Емаус (Лк. 24).

По силаску Духа Светога на апостоле, Лука се врати у Антиохију и тамо постаде сатрудник апостола Павла, путујући свуда са њим у Рим, и обраћајући у веру Христову Јевреје и незнабошце. Написао је јеванђеље на молбу многих хришћана око 60-те године, а по мученичкој смрти апостола Павла поче да проповеда Јеванђеље Христово и по Далмацији, Италији, Македонији и другим местима.

Његово дело огледа се и у томе што је живописао иконе. И то икону: Пресвете Богородице (три иконе), и иконе светих апостола Петра и Павла. Због тога се и сматра оснивачем хришћанског иконописа. Ни старост га није могла спречити да путује Светом и шири Јеванђеље.

Проповедање је наставио у Ливији, горњем Мисиру, одакле се вратио у Грчку, где је наставио са обраћењем људи у хришћанску веру. Написао је и многа дела Апостолска, која је посветио Теофилу, кнезу Агаје.

Упокојио се у 84 години овоземаљског живота, када су га злобни незнабожци ставили на муке и обесили о једну маслину у граду Теби, Христа ради. Његове свете мошти пренете су у Цариград за време цара Констанција, сина знаменитог и светог цара Константина.

------------------------
 


СРБИМА
 
 
који

СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЕВАНЂЕЛИСТУ ЛУКУ  
славе као своју крсну славу,
уз божији благослов желим сваку срећу
и упућујем честитке!

Moлитвама СВЕТОМ ЛУКИ,
нека вам Господ дарује мир,
здравље, сваку утјеху,
духовни напредак
и свако благостање!


АМИН!

 
Autor sjovicicslavuj | 29 Oktobar, 2017 | read_nums (306)
 
На данашњи дан, 30.10.
рођен је велики умјетник
 

ЂОРЂЕ МАРЈАНОВИЋ
 
На рођендан великог умјетника - 
30. 10. 1959. - ПГП РТБ објавио прву плочу 
"Звиждук у осам" Ђорђа Марјановића
-------------------------------
К`О НЕКАД У ОСАМ

Ко некад у 8 и сад прођем улицом твојом
И станем сам под прозор твој.
Понекад у 8 и сад звиждим улицом твојом,
Застанем сам под прозор твој.

Реф: И мада знам ниси ту,
Чекам као у сну,
Мислим негде у даљини чућеш ти,
Три кишне капи на окнима
Задње сузе две,
У очима заборављени сни и знај

Ко некад у 8 и сад прођем улицом твојом,
И станем сам под прозор твој.

Реф: И мада знам, ниси ту...

Ко некад у 8 и сад прођем улицом твојом
И станем сам под прозор твој,
И звиждим тад, наш стари знак...
( звиждук).
 
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Oktobar, 2017 | read_nums (351)
 
Титула Кецмановићу, Топ 200 је близу!

Млади српски тенисер Миомир Кецмановић који се тренутно налази на 294. мјесту на свјетској листи -  освојио је своју прву челенџер титулу у каријери, пошто је у финалу у Суџоуув у Кини савладао Радуа Албота из Молдавије са 2:0 (6:4, 6:4).

Сценарио у оба сета је био идентичан – 18-годишњи Кецмановић стекао би дупли брејк предности, Албот би вратио један брејк, али више од тога није могао ни у једном сету, па је српски тенисер дошао до тријумфа.

За титулу ће Кецмановић бити награђен са 10.800 долара и 80 АТП бодова, што значи да ће се следеће недеље наћи близу 200 најбољих на свијету.

На путу до првог челенџер трофеја, послије три фјучерса, Кецмановић је прије Албота, тренутно 113. играча на свијету савладао Емерија, Морију, Вуа, и Џанга.

Србија тренутно има шесторицу тенисера у Топ 100, а питање је времена када ће се и Кецмановић наћи у том друштву.

 
Autor sjovicicslavuj | 28 Oktobar, 2017 | read_nums (404)
 
На Шестом међународном такмичењу хорова “Канта ал мар” одржаном у Калељи /Барселона/ Српско црквено и пјевачко друштво /СЦПД/ “Србадија”, под диригентском управом Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић Тракиловић, освојило је двије златне медаље.
 
 
Србадија” је освојила злато у категорији црквене музике и у категорији фолклор, у којој су били апсолутни побједници категорије. На такмичењу су учествовала 34 хора из цијелог свијета.
 
 
Хор “Србадија” из Бијељине учествује од 25. до 29. октобра на Међународном такмичењу хорова у шпанском граду Калеља.


Autor sjovicicslavuj | 28 Oktobar, 2017 | read_nums (320)
 
На данашњи дан 28. 10.
умро је бард српског глумишта,
славни српски глумац
 
 
ЉУБА ТАДИЋ
 
------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2017 | read_nums (314)
 
Међународна фудбалска федерација на дананашњем састанку у Калкути донијела је одлуку да се сви освајачи некадашњег Интерконтиненталног купа од 1960. до 2004. године, укључујући и Црвену звезду
званично прогласе за клупске првака свијета.
 

На тај начин ФИФА је одбацила оспоравања сваке врсте пошто су у поменутом такмичењу играли само шампиони Европе и Јужне Америке, а од 2005. године на СП за клубове играју шампиони свих континената.

Колико је овај став ФИФА релавантан и праведан најбоље доказује чињеница да су и послије оснивања СП за клубове титуле искључиво освајали клубови из Европе и Јужне Америке.

Црвена звезда је као шампион Европе освојила Интерконтинентални куп 1991. године побједом против првака Јужне Америке чилеанске екипе Коло Коло у Токију 3:0 головима Владимира Југовића (два) и Дарка Панчева.
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2017 | read_nums (315)
 
Српски репрезентативац у стрељаштву Дамир Микец освојио је златну медаљу у гађању ваздушним пиштољем са 50 метара на финалу Свјетског купа у Њу Делхију.

Микец је до првог мјеста стигао са 229,3 круга, испред Украјинца Олеха Омелчука (228) и Индијца Аманпретха Сингха (202,2).

То је друга медаља за Србију данас, након што је Зорана Аруновић освојила бронзу у гађању ваздушним пиштољем са 25 метара, а укупно четврта пошто је Андреја Арсовић јуче освојила злато, а претходно Арсовићева и Милутин Стефановић сребро у гађању ваздушном пушком. 

Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2017 | read_nums (317)
 
Српска репрезентативка у стрељаштву Зорана Аруновић освојила је бронзану медаљу у гађању ваздушним пиштољем са 25 метзара на финалу Свјетског купа у Њу Делхију.Аруновићева је "упуцала" 30 кругова, и пласирала се иза првопласиране Корејке Мињунг Ким и Кинескиње Јингјинг Жанг, које су имале по 34 круга.

Ово је трећа медаља за српске стријелце у Индији, након што је Андреја Арсовић освојила злато, а Арсовићева и Милутин Стефановић сребро у гађању ваздушном пушком. 
 
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2017 | read_nums (277)
 
На данашњи дан 27. октобра 1969. године, у 9 сати и 11 минута, град на Врбасу погодио је разоран земљотрес. Сеизмолози су измјерили да је потрес био јачине девет степени Меркалијеве скале. Упозорење је стигло дан раније, 26. октобра, када је тло подрхтавало у поподневним сатима.

Земљотрес је однио 15 људских живота, а 1.117 људи је теже или лакше повријеђено.

Материјална штета је причињена на 86.000 стамбених јединица, 266 школских објеката, 152 објекта јавне управе и администрације, 146 културних објеката, 133 здравствена објекта и 29 социјалних установа.
 

Град је остао без струје и воде. Бањалучани, који се сјећају ових тешких дана, кажу да су затекли општи хаос у граду и рушевине, а људи су били у паници.

Војска је заједно са грађанима рашчишћавала рушевине и ослобађала повријеђене. Људи су данима били на улицама, многи су остали без својих домова. Помоћ је стизала са свих страна.

Захваљујући великој солидарности становништва из свих крајева бивше Југославије, али и помоћи из Европе и свијета, Бања Лука је поново стала на ноге.


На Тргу Крајине и данас се налази сат који је престао да ради 27. октобра 1969. године у 9.11, као подсјетник на несрећу, која је прије 48. година задесила Бању Луку.
-----------------------------
Бања Лука данас ...
 
 
 Храм Христа Спаситеља и Бански двор 

 
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2017 | read_nums (277)

 

Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века.

Родила се у граду Епивату (Пиват - на турском Бојадис), који се налазише између Силимврије и Цариграда у Тракији половином десетог столећа.

Она беше српског порекла, из имућне и веома побожне породице. Имала је брата, који се звао Јевтимије, и који се замонашио веома млад, а касније би изабран за епископа Мадитског (989-996).

Још као девојчица, док је са мајком одлазила у цркву и чула речи Божанског Јеванђеља: "Ко хоће за мном да иде, нека се одрече себе и узме крст свој, и за мном да иде" (Мк. 8,34), она свим срцем припаде Господу и када одрасте придружи се плејади благочестивих угодника Божијих.

Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота она напусти родитељски дом и оде у Цариград, а затим се запути у пустињу Јорданску, живећи строгим отшеличким животом, где се Христа ради подвизавала све до старости своје. У доба позне старости послуша глас Анђела Божијег, остави пустињу и врати се у свој родни град, Епиват.
Ту она поживе још две године у непрестаном посту и молитви, па се представи Богу у 11. столећу.

Њено тело би од стране верних сахрањено по хришћанским обичајима, али не на градском гробљу већ издвојено од других.

Богоугодни хришћани из тог места после јављања светитељке у сну неком Георгију и Јефимији пронашли су место где су биле закопане њене мошти, извадили су их из земље и положили у храм светог Петра и Павла у Епивату.

Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле у Трново, да би опет биле враћене у Цариград, а из Цариграда у Београд. Сада се свете и чудесне мошти, Свете Петке налазе у румунском граду Јашију.

Широм српских земаља налази се и велики број лековитих извора, који су посвећени св. Петки. Један од њих је извор св. Петке у Калемегданској тврђави у Београду где су њене мошти дуго времена почивале.
 

Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас.
Удостојила си се гледања лица Божја, као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спашење душа наших.
Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетим здравље, малаксалим снагу, и свима бодрост и радост, Христова девице, наша помоћнице.

Буди и надаље стража нашем престоном граду, утврди га у Православљу, помози верницима, подигни недужне и тужне, а усопшим родитељима нашим, браћи и деци измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божја светитељко.

Свима помози, па и мени не одмози.

Добре у добру сложи, и свако им добро умножи.
Да се кроз тебе прослави Бог у Тројци, навек века. 
АМИН!
 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2017 | read_nums (257)


Репрезентативка Србије у стрељаштву, Андреа Арсовић, одбранила је велики кристални глобус на завршном турниру Свјетског купа у Њу Делхију, у дисциплини ваздушна пушка.

Ово је Андреи шесто одличје са завршних турнира сезоне, гдје поред два злата има два сребра и једну бронзу.
 

Прије два дана, у новој дисциплини, миксу, са Милутином Стефановићем, заузела је друго мјесто и сребрну медаљу. 

Прошле године била је најбоља на турниру у Болоњи.

Арсовићева је од старта финала доминирала и њена побједа није долазила у питање, а такмичење је завршила са новим европскiм рекордом финала. 

На крају је славила са скоро два круга више од Румунке Коман, уз само једну погођену "деветку" и то у посљедњем хицу.
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2017 | read_nums (276)
 
За подсјећање ...

На данашњи дан 26. 10. рођен је
славни српски глумац 

ЛАЗАР РИСТОВСКИ


 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2017 | read_nums (264)
 
За сјећање ...
На данашњи дан, 26.10.
рођен је српски сликар
 
Милић од Мачве
 
----------------------------- 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2017 | read_nums (204)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

На данашњи дан 26. 10. рођен је
славни српски књижевник
 
МИЛОШ ЦРЊАНСКИ
 

 

 
--------------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2017 | read_nums (307)


Већ првог дана финалног турнира Свјетског купа
српски стрелци су се окитили медаљом јер је микс пар 
Андреа Арсовић - Милутин Стефановић 
освојио сребрно одличје у такмичењу миксева ваздушном пушком,
које је први пут било саставни и званични дио програма финала
Свјетског купа, који се одржава у Њу Делхију.


Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2017 | read_nums (393)
 
ПИШЕ: Славко Јовичић СлавујИма једна сјајна анегдота коју као и неки учесници свечане сједнице Скупштине српског народа тог, сада већ историјског дана - 24.10.1991. године, никад нећу заборавити све док будем жив.

Наиме, иако сам водио тим безбједности и био задужен да све протекне у најбољем реду, запала ме и захвална улога у којој се нисам прославио.
Пред сам почетак сједнице неко је са касетофона требао да пусти химну "Боже правде".
У кабинету смо имали најновију линију и неко из организације доставио ми је касету на којој је била химна и мене је запала улога да поред тога што сам бринуо о безбједности и то урадим.
Али, пошто је била нова линија са даљинским управљачем никако ми није успијевало да пустим химну "Боже правде".

Шта год сам притискивао на даљинском увијек ми је ишао "Марш на Дрину", композиција са друге стране касете. Једноставно, није ишло, па није.

Звао сам многе да и они покушају, али нико као ни ја није знао како да пусти химну.
И као што се многе ствари случајно дешавају, ето десило се тако да један електричар Србин који се ту сасвим случајно затекао има исту линију и само је он знао како се са даљинским "рукује". Показао ми је како се то ради и након што сам три пута поновио радње да се не обрукам, ипак сам се некако снашао. Ни крив ни дужан и стицајем непредвиђених околности тако сам се нашао и у Радном предсједништву сједнице и први пустио химну.
Нико није могао да ми замјери што је почетак сједнице "из техничких разлога" каснио више од 15. минута, па ни тадашњи предсједник СДС др Радован Караџић који ме стално пожуривао.
И након свих перипетија заорила се ХИМНА "БОЖЕ ПРАВДЕ" и тако је почело стварање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!
О атмосфери у Сарајеву, о страху за српски народ, о свим другим аспектима нећу да говорим, јер видим да о неким догађајима из тог времена говоре они који су били далеко од свих тих збивања, али и од мјеста дешавања.
-----------------------------

----------------------------------
НАПОМЕНА:
Прва оснивачка Скупштина Републике Српске Босне и Херцеговине је одржана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини.

На првој сједници одржаној у Плавој сали у згради Скупштине БиХ у Сарајеву донесена је Одлука о расписивању Плебисцита и усвојена је „Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији“. Референдум /Плебисцит/ на којем су се Срби изјаснили о останку у Југославији је одржан 9. и 10. новембра 1991. године.
У складу са поштивањем људских права, успостављеним међународно-правним принципима, као и начелима и правилима уставног поретка, Народна скупштина Република Српска Босна и Херцеговина доноси Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.
    9. јануара 1992. у Сарајеву одржана је свечана сједница у Хотелу "Холидеј ин" када је и званично проглашена Република Српска Босна и Херцеговина.
Могао бих много тога да напишем /већ сам у неким другим приликама писао - како је дошло до распада БиХ и почетка рата/. Овај пут само ћу додати да је на тој сједници било присутно 76 српских посланика /сви посланици из заједничке Скупштине БиХ све док је 14. октобра 1991. године није разбила муслиманско-хрватска парламентарна коалиција/.

Присутни су били и то: 70 посланика из СДС-а; 4 из Странке реформских снага /Странка Анте Марковића, тадашњег предсједника СИВ-а Југославије/ и 2 посланика из СПО /Странка Вука Драшковића/. Тој сједници су присуствовали и бројни други Срби /Срби пресједници општина у тадашњој БиХ, као и други истакнути српски представници из јавног, културног и политичког живота тадашње БиХ. Сви они су били само у својству гостију и нису имали право одлучивања..

Иако је прошло 26. година од тог дана, сјећам се скоро свих детаља, па чак и имена свих посланика. Неки од њих, нажалост, нису више међу живима.
------------------------ 
 
1 2 3 4  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva