Slavko Jovičić -

Свједок са лица мјеста! 24. октобра 1991. године - створена је Република Српска Босна и Херцеговина, која је 9. јануара 1992. године и свечано проглашена!

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2017 | read_nums (319)
   
  ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј  Има једна сјајна анегдота коју као и неки учесници свечане сједнице Скупштине српског народа тог, сада већ историјског дана - 24.10.1991. године, никад нећу заборавити све док будем жив.

  Наиме, иако сам водио тим безбједности и био задужен да све протекне у најбољем реду, запала ме и захвална улога у којој се нисам прославио.
  Пред сам почетак сједнице неко је са касетофона требао да пусти химну "Боже правде".
  У кабинету смо имали најновију линију и неко из организације доставио ми је касету на којој је била химна и мене је запала улога да поред тога што сам бринуо о безбједности и то урадим.
  Али, пошто је била нова линија са даљинским управљачем никако ми није успијевало да пустим химну "Боже правде".

  Шта год сам притискивао на даљинском увијек ми је ишао "Марш на Дрину", композиција са друге стране касете. Једноставно, није ишло, па није.

  Звао сам многе да и они покушају, али нико као ни ја није знао како да пусти химну.
  И као што се многе ствари случајно дешавају, ето десило се тако да један електричар Србин који се ту сасвим случајно затекао има исту линију и само је он знао како се са даљинским "рукује". Показао ми је како се то ради и након што сам три пута поновио радње да се не обрукам, ипак сам се некако снашао. Ни крив ни дужан и стицајем непредвиђених околности тако сам се нашао и у Радном предсједништву сједнице и први пустио химну.
  Нико није могао да ми замјери што је почетак сједнице "из техничких разлога" каснио више од 15. минута, па ни тадашњи предсједник СДС др Радован Караџић који ме стално пожуривао.
  И након свих перипетија заорила се ХИМНА "БОЖЕ ПРАВДЕ" и тако је почело стварање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!
  О атмосфери у Сарајеву, о страху за српски народ, о свим другим аспектима нећу да говорим, јер видим да о неким догађајима из тог времена говоре они који су били далеко од свих тих збивања, али и од мјеста дешавања.
  -----------------------------

  ----------------------------------
  НАПОМЕНА:
  Прва оснивачка Скупштина Републике Српске Босне и Херцеговине је одржана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини.

  На првој сједници одржаној у Плавој сали у згради Скупштине БиХ у Сарајеву донесена је Одлука о расписивању Плебисцита и усвојена је „Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији“. Референдум /Плебисцит/ на којем су се Срби изјаснили о останку у Југославији је одржан 9. и 10. новембра 1991. године.
  У складу са поштивањем људских права, успостављеним међународно-правним принципима, као и начелима и правилима уставног поретка, Народна скупштина Република Српска Босна и Херцеговина доноси Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.
   9. јануара 1992. у Сарајеву одржана је свечана сједница у Хотелу "Холидеј ин" када је и званично проглашена Република Српска Босна и Херцеговина.
  Могао бих много тога да напишем /већ сам у неким другим приликама писао - како је дошло до распада БиХ и почетка рата/. Овај пут само ћу додати да је на тој сједници било присутно 76 српских посланика /сви посланици из заједничке Скупштине БиХ све док је 14. октобра 1991. године није разбила муслиманско-хрватска парламентарна коалиција/.

  Присутни су били и то: 70 посланика из СДС-а; 4 из Странке реформских снага /Странка Анте Марковића, тадашњег предсједника СИВ-а Југославије/ и 2 посланика из СПО /Странка Вука Драшковића/. Тој сједници су присуствовали и бројни други Срби /Срби пресједници општина у тадашњој БиХ, као и други истакнути српски представници из јавног, културног и политичког живота тадашње БиХ. Сви они су били само у својству гостију и нису имали право одлучивања..

  Иако је прошло 26. година од тог дана, сјећам се скоро свих детаља, па чак и имена свих посланика. Неки од њих, нажалост, нису више међу живима.
  ------------------------ 
   

1 Komentari & 0 Trekbekovi od "Свједок са лица мјеста! 24. октобра 1991. године - створена је Република Српска Босна и Херцеговина, која је 9. јануара 1992. године и свечано проглашена!"

  Зашто је баш тада створена Република Српска Босна и Херцеговина.

  ПРВИ ВИШЕСТРАНАЧКИ ИЗБОРИ и КОНСТИТУИСАЊЕ ВЛАСТИ У БИХ!

  Послије општих и вишестраначких избора у Босни и Херцеговини (18. новембра 1990. године) и побједе националних странака успостављена је законодавна власт, тј. формирана је Скупштина Босне и Херцеговине која се састојала из два вијећа:

  - Вијеће грађана од 130 посланика и,
  - Вијеће општина које је бројало 110 посланика.

  Тако се новоизабрани Парламент Босне и Херцеговине састојао од 240 посланика. У тој Скупштини СДС је партиципирао са својих 70 посланика. Још два Србина су били чланови СПО-а, док су се у странци Реформских снага налазила још четири српска посланика. Битно је нагласити да Срби у овој институцији нису имали ни цијелу трећину својих представника (процентуално у Скупштини је било 31,5 % Срба) што је за Србе у каснијим догађајима бити погубна чињеница.

  У истом Парламенту СДА је имала 86, а ХДЗ 45 посланика.

  Након конституисања Скупштине Босне и Херцеговине укупно је одржано 10 заједничких сједница парламента (овим сједницама присуствовао је цјелокупни посланички састав, Срби, муслимани и Хрвати). И то је све што се могло назвати заједништвом у Босни и Херцеговини.

  Због немогућности остваривања српских националних интереса у таквој констелацији снага СДС се повукао из заједничког парламента. И поред тога настављено је одржавање сједница муслиманско-хрватске скупштине и укупно је одржано пет таквих тзв. крњих скупштина.

  У истом раздобљу потпуно одвојено одржано је и пет сједница Клуба српских посланика који је касније прерастао у Скупштину српског народа чиме су били створени сви услови за конституисање Српске Републике Босне и Херцеговине што се касније и догодило. Ова чињеница има посебну тежину, јер се након тога Србима у Босни и Херцеговини стално спочитава да су се залагали за стварање "Велике Србије", а сасвим је видљиво и недвосмислено доказано да су Срби уставним конституисањем Српске Републике Босне и Херцеговине били далеко од "Велике Србије". Српска Република Босна и Херцеговина је основана 24. октобра 1991. године, а свечано јепроглашена 09. јануара 1992. године у Сарајеву у Хотелу "Холидеј ин".

  Аутор овог текста је по службеној дужности био присутан свим овим сједницама укључујућии и оних пет сједница крње Скупштине Босне и Херцеговине. Интересантно је напоменути да је тим крњим сједницама предсједавао предсједник Скупштине Босне и Херцеговине Момчило Крајишник.

  У извршној власти тадашњој Влади Босне и Херцеговине од њених 25 чланова, осам је било српске националности (чланови СДС-а). Илустративно је да су Срби и овђе имали мање од једне трећине својих представника. Од конституисања Владе Босне и Херцеговине па до избијања рата, одржана је 161 сједница Владе са преко 5.400 тачака дневног реда.

  Са ове временске дистанце није могуће тврдити да се на сједницама Скупштине, односно Владе Босне и Херцеговине није расправљало о неким чисто српским питањима и интересима, али могу стопостотно тврдити да ниједно и буквално речено најбезазленије српско питање није добило подршку "свезаних застава", односно коалиције СДА и ХДЗ.
  Добром и синхронизованом мајоризацијом коалиција СДА и ХДЗ гушила је све српске националне интересе.

  Након свега шта се онда могло очекивати и шта је Србима који су били у мањини било чинити. Једини и тада могући начин институционалне борбе за опстанак Срба и заштите виталних српских националних интереса било је оснивање српске владе која је на једној од наредних сједница и формирана у облику српског Министарског савјета.

  Autor sjovicicslavuj 24 Oktobar 2017, 09:52
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva