Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 11 April, 2016 | read_nums (261)
11.4.2016.


Наш Страхиња Бунчић освојио је бронзано одличје на ЕЈУ јуниорском Купу у Лињану /Италија/.
У конкуренцији до 73 килограма Бунчић је на најбољи начин потврдио квалитет и мјесто у самом врху на међународној такмичарској сцени.
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 April, 2016 | read_nums (185)

АЊА ЦРЕВАР ПОНОВО СЈАЈНА: 

ЗЛАТО УЗ НОВИ ДРЖАВНИ РЕКОРД


 
 
ФЕНОМЕНАЛНА Ања Цревар је такмичење на „Свим купу“ у Ајндховену завршила онако како је и почела – побједнички.
Наша најмлађа олимпијка је освојила своје друго злато уз нов државни рекорд на 400 м слободно.

Најбоља српска пливачица је тријумфовала и на 400 м мјешовито, док је на 200 м мјешовито и 200 м лептир (нов национални рекорд). Средњошколка из Панчева се тако кући враћа са четири медаље, два злата и два сребра.


На побједничко постоље се синоћ коначно попео и европски првак, Велимир Стјепановић. 
Српски торпедо је освојио бронзу на 200 м слободно.

Подсјетимо, Веља је на 400 м краул био четврти, а на 100 м осми.
 ------------------------------------------------------------------


Autor sjovicicslavuj | 11 April, 2016 | read_nums (268)
 
11.4.2016.

Наш Немања Мајдов тријумфовао је на Европском јуниорском купу у Лињану /Италија/. Тако је Звездин првотимац и трофејни репрезентативац Србије на најбољи начин наставио са успјесима на међународној такмичарској сцени.


Мајдов је био убедљив и неприкосновен! Заредом су падали Аустријнац Кристоф Голнер,те Бразилац Игор Моришига, па Швеђанин Јулијус Сонеруд.  У рововској борби у полуфиналу Португалац Анри Егутидзе пао је под налетима српског трофејног репрезентативца. 
 
 Посебна посластица био је финални меч. У великом финалу наш Немања Мајдов ипоном је ријешио питање побједника меча са Хрватом Домиником Друзетом.
 


Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2016 | read_nums (196)

Српска
 атлетичарка Ана Суботић постала је 74. члан Олимпијског тима Србије пошто је на маратону у Ротердаму остварила норму.
 
 

Суботићевој ће ово бити друге Олимпијске игре пошто је претходно учествовала на Играма у Лондону 2012. године.

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру
на програму су од 5. до 21.августа . 
Србиjу ће на Олимпијским играма у Рију представљати десет атлетичара: Ивана Шпановић (даљ), Aсмир Kолашинац (кугла), Драгана Tомашевић (диск), Aмела Tерзић (800м, 1500м), Oливера Jевтић (маратон), Aна Суботић (маратон), Aнђелко Ристичевић (маратон), Предраг филиповић, Ненад филиповић Владимир Савановић, (ходање).
 
Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2016 | read_nums (287)
                                                

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ Славуј

 
Дође то тако са годинама или је, заправо, било потребно много времена да прође, па да схватим да у претходном периоду многе ствари нисам знао и да тек сад долазим до многих истина. Много раније оне су ми биле чак и потребније, како бих разумио и како бих посложио све чињенице у мозаик времена у којем сам живио.

 Имао сам срећу да се дружим са неким паметним људима, мада би ближе истини могло да буде: врло често сам био у друштву паметних људи. Тада сам мислио да је било лако да се приближим тим људима. 

А баш то лако, које ми се тада чинило, уствари било је само пука случајност или стицај разних околности, које су се дешавале, онако спонтано. Додуше, за почетак циљ је био да нешто паметно чујем и научим. Мада нисам имао неких великих претензија, па да то што чујем и запамтим и да онда некад, кад ми за многе одлуке буде било потребно много више памети то и искористим свакако у свом интересу.

Много раније или мало касније, мислио сам да су такве ствари једноставне и да сам остварио циљ самим тим што ми се то десило. Међутим, тај циљ је био много далеко, па можда и још даље и од саме близине људи са којима сам био у друштву.  

Иако су ми многи циљеви били достижни, они су се губили у мојим нереалним очекивањима.  Послије тога упуштао сам се у јурњаву са временом и у настојању да све оно што сам пропустио, а пропустио сам много тога, касније и надокнадим. То и данас траје. А вода и даље тече ...


 
Autor sjovicicslavuj | 9 April, 2016 | read_nums (186)
 
9.4.2016.
ЖЕТВА МЕДАЉАПослије само два такмичарска дана, репрезентативци Србије су освојили чак пет медаља на Пресидент Купу у Бону.

У сениорској конкуренцији Милош Гладовић (до 58кг) освојио је златну медаљу, док је Сара Дамњановић (до 49кг) била трећа, као иДрашко Јованов (до 87кг). 
Ана Бајић (+73кг) освојила је сребрну медаљу, а на путу до финала победила је изузетне такмичарке!

У кадетској конкуренцији, Невена Јокановић (до 59кг) освојила је такође сребрну медаљу.

Пресидент Куп је квалификациони турнир за Европско сениорско првенство и Европско кадетско првенство 2016. Освајачи медаља се директно пласирају на ЕП, тако да репрезентација има могућност да води чак два представника по категорији. Такође, освајач златне медаље носи чак 20 бодова, будући да је Пресидент Куп Г2 категорије.

************************
*******************************
 
 
****************************
 
Autor sjovicicslavuj | 7 April, 2016 | read_nums (165)
 
8.4.2016.
Арханђелу Гаврилу узносимо хвалу у песмама, приређујући му празнични сабор по два пута годишње. Његов први сабор празнујемо сутрадан по Благовестима Пресветој Богородици, 8 априла.

Овај Арханђел Божји научио је Мојсија писању књига, исприча му све о постанку света, стварању првог човека Адама, о потопу и раздељењу народа, објасни му положај планета небеских, научи га аритметици, геометрији и свакој другој мудрости.

Он пророку Данилу протумачи виђења о царевима и царствима, која су имала касније настати, обавести га о времену ослобођења људи Божијих из вавилонског ропства и о времену првог доласка Христа у свет, оваплоћеног од Пречисте Деве Марије.

Он се јави праведној и светој Ани и рече јој да ће затруднети и родити преблагословену кћер која ће се звати Марија.
Он се јавио и светом свештенику Захарији, стојећи са десне стране кадионог олтара и благовестио му да ће његова жена Јелисавета родити светог Јована Претечу Господњег.

Овај првак Божији, послат од Бога у Назарет да јави Пречистој Деви Марији, обрученој за праведног Јосифа о њеном зачећу Сина Божјег осењењен и дејством Светог Духа у њој. Он исти јави се и Јосифу у сну, уверивши га у девственост свете Деве Марије. А кад се Господ наш роди у Витлејему, овај Анђео Господњи јави се пастирима који су чували ноћну стражу код стада свог и рече им: "Јављам вам велику радост, данас нам се родио Спаситељ!"
 Сматра се да је овај анђео јавио са неба Христу пред његово добровољно страдање, крепећи га док се подвизавао у усрдној молитви. Овај анђео Господњи јавио се Мироносицама седећи на камену гроба и објављујући им Христово Васкрсење из Гроба. Он, који је био Благовесник зачећа и рођења Господњег, показује се благовесником и Васкрсења Његова.

Сећајући се ових јављања његових у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за хришћански род, света Црква му приређује Саборно празновање, да би људи прибегавали кж заштити и помоћи овог заступника и добротвора рода људског и његовим молитвама добијали отпуштење грехова од Христа Господа Спаса нашег.
 
Autor sjovicicslavuj | 7 April, 2016 | read_nums (173)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
    

Никад не ћутим. Не знам и зашто бих ћутао? Увијек имам нешто да кажем, барем тако мислим. Још један је разлог зашто не ћутим. Не желим да ријечи буду заборављене и заробљене, па макар се радило само и о тренутку ћутања.

Постоје и друга чула која подгријавају друге и другачије осјећаје. Испред мене је простор за покрете и плес, али шта вриједи кад немам партнерку са којом бих заплесао и чију бих равнотежу њежно одржавао, правећи милион комбинација у глави о њој и њеној блискости. Но, то су само снови. Сањати није кажњиво. Мада сам довољно већ кажњен њеним изостанком из стварног постојања. Такву сам је створио у машти и себе сам оптеретио тражећи је, а она и не постоји.

Не могу сам да плешем и да се вртим, јер ћу изгубити осјећај за равнотежу и за количину постојећег емотивног стања, а то није добро. Јер од превеликог окретања постоји могућност и да паднем. Бјелодано је и познато даје сваки пад тешко стање, поготово ако се оклијева са устајањем. Знам то од раније.  Знам из искуства. Знам да настају још већи проблеми ако се након пада брзо не подигнем и не усправим.

Музика би свему требала да даје смисао. Али није тако, јер не могу у исто вријеме и да плешем и да слушам музику, а и да ћутим. Једноставно не могу. Не постоји начин да се ухватим чисте истине и да се вратим у стабилно стање стварности, а и како бих кад немам ни за шта да се ухватим. Само ми се чинило да сам био близу стабилног ослонца и да ми је тај ослонац био на дохват руку.

Психологија масе ме спутава у настојању да емоцијама дам простор, мада та снага у мени стално провоцира нова узбуђења која се стапају у јединство дивљења и усхићења. 

Тако сам себе заваравам, заваравам таквим стањем. Нема ње, а не знам шта би се десило да сам ћутао? Било како било нисам могао да ћутим.


Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2016 | read_nums (311)

 Данас, 7. 4. 2016. су: БЛАГОВИЈЕСТИ

 
БЛАГОВИЈЕСТИ

Живећи у Јерусалимском храму 12 година, Пречиста Дева Марија све своје време је проводила у читању Божанских књига из којих се поучавала Закону Господњем. Често је читала речи пророка Исаије: "Девојка ће затруднети и родити сина (Иса. 7,14), и тада је пламтела неисказаном љубављу према тој одабраној девојци, која ће родити Месију, Спаситеља света, не слутећи да је то баш она, од Бога изабрана још пре свог зачећа. Када наврши 14 година, првосвештеници и свештеници јој саопштише да је дошло време да оде из храма и да ступи у брак, како је тадашњи Закон налагао. Она се испочетка успротивила њиховој одлуци, јер од њеног рођења, родитељи је посветише Богу и она сама дала је завет да ће до краја живота остати девојка и да не може живети и бити жена смртном човеку. То запрепасти и уплаши свештенике, те одлучише да је збрину у дом њеног сродника Јосифа, где ће моћи да настави свој дотадашњи живот, безгрешно, чувајући своје девство.
 

Дође време да се роди Спаситељ света, Месија и то се догоди тако што једног дана, док је Пречиста Дева Марија седела у својим одајама читајући пророчанство Исаијино, дође арханђел Гаврил и саопшти јој радосну вест. Поклони се он Богоматери са речима: "Радуј се Благодатна, Господ је с тобом. Радуј се, јер си благословена ти међу женама и благословен је плод утробе твоје"!
Слушајући речи анђела Господњег, Пречиста се покори вољи Господа свог и одговори: "Ево слушкиње Господње нека ми буде по речи твојој" (Лук. 1,38).
И одмах, након тих речи у утроби њеној светој, дејством Духа Светога, изврши се зачеће без икакве телесне насладе, али не и без Духовне и заче се Син Божији и Слово постаде Тело и усели се у нас очовечењем.
Пошто анђео обави благовест и побожно и са страхопоштовањем одаде дужно поштовање оваплоћеном Сину Божијем у утроби Деве Марије, он оде и узнесе се ка Господу, славећи тајну Божијег очовечења са свим небесним силама у неисказаној радости.
Овим је архангел Гаврил отворио прву страницу Новог Завета да он представља радост за све људе.
Благовести се сматрају великим и између осталог веома радосним празником. Тог дана узносе се молитве и хвале Пречистој Деви Марији, која и нас својом молитвом чува и усрећује баш као што је и сама била обрадована.

 

Народни обичаји

Док Благовести не прођу људи се још увек боје зиме. Време око Благовести, нарочито кад почне да пада снег или суснежица, зове се бабини козлићи, бабинијарци, бабини позајменици или бабини укоди. Народ слави Благовести као велики празник, па се може чути уверење да је толико велики празник да на тај дан ни птице у шуми не савијају гнездо. Светкују га највише жене због порода. Нероткиње одлазе у цркве и манастире, где су иконе посвећене Благовестима и моле се светој Богородици.
Опште раширено веровање је да се на овај дан треба умити у потоку или реци. Тимочком крајином овог дана по брежуљцима и пропланцима пале се ватре, а младићи и девојке играју око ње. На Благовести се сади паприка да би била блага. Од тог дана почиње сетва јарих жита и тада се износи семе на сунце. Воћари сматрају Благовести најсрећнијим и најбољим даном за калемљење воћа, а виноградари 
обрезују лозу.

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2016 | read_nums (152)

6. април 1941. године

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Нацистичка Њемачка у Другом свјетском рату без објаве рата напала Југославију. Београд, који је три дана раније проглашен отвореним градом, у 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца.


Већина житеља југословенске пријестонице је затечена на спавању, јер је била недјеља. Не зна тачно колико је тада људи погинуло, а процјене су да је било 2.000 до 4.000 жртава, а можда и више.

Уништено је више стотина зграда, међу којима и здање Народне библиотеке Србије - установе основане 1832. - са око 300.000 књига, укључујући средњовјековне списе непроцјењиве културне вриједности.
---------------------------------
 
 Храби пилоти Шестог Ловачког Пука 06.04. 1941. са тридесет седам авиона оборили су четрдесет шест њемачких летилица.
 
Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2016 | read_nums (169)

Из славне српске прошлости...
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /05. 4. /умрла  је

ИСИДОРА СЕКУЛИЋ


 
Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2016 | read_nums (170)

За сјећање и памћење ...
На данашњи дан /5.4./ рођен је 
свјетски познати српски научник
 
ЈОСИП ПАНЧИЋ

 

Autor sjovicicslavuj | 4 April, 2016 | read_nums (130)
 
4.4.2016.

                                                                  Сјајни звездин џудиста освојио 
                                                          бронзану медаљу на Европском купу!
 
 
 
Звездин првотимац и најбољи јуниор Србије Милан Бунчићблистао је и овог викенда. У националном кимону у тежинској категорији до 73 килограма, Бунчић је овога пута на међународној такмичарској сцени, на Европском сениорском џудо купу у Дубровнику освојио бронзано одличје.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 3 April, 2016 | read_nums (146)

За сјећање и за памћење...

На данашњи дан /4. 4./ рођен је
славни српски глумац 

ПЕТАР КРАЉ
 

Autor sjovicicslavuj | 3 April, 2016 | read_nums (253)
 

3.4.2016. Директно: ПАЛЕ/Мајами
ДОМИНАЦИЈА!
 
НОВАК ЂОКОВИЋ - Кеји Нишикори 2:0 (6:3, 6:3)

АПСОЛУТНИ ТЕНИСКИ 
ВЛАДАР ПЛАНЕТЕ!


Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић у финалу Мајамија исписао историју и постао најбољи икада у неколико категорија - броју освојених Мастерса, заради на турнирима, титулама у Мајамију и везаним титулама на америчкој турнеји.
Пали су многи рекорди!
Оборио их је најбољи на планети 
- НОВАК ЂОКОВИЋ!
 

НОВАКОВИ ТРОФЕЈИ НА МАСТЕРСИМА

Мајами 6, Индијан Велс 5Рим 4, Париз 4, Шангај 3, Канадски опен /Монтреал или Торонто/ 3, Монте Карло 2, Мадрид 1,  Синсинати 0.

СВE НОВАКОВЕ ТИТУЛЕ

2006 – Амерсфорт и Мец

2007 – Аделејд, Мајами, Есторил, Канада и Беч

2008 – Аустралијски опен, Индијан Велс, Рим, Мастерс у Шангају

2009 – Дубаи, Београд, Пекинг, Базел и Париз

2010 – Дубаи и Пекинг

2011 – Аустралијски опен, Дубаи, Индијан Велс, Мајами, Београд, Мадрид, Рим, Вимблдон, Канада и Ју-Ес опен

2012 – Аустралијски опен, Мајами, Канада, Пекинг, Шангај и Мастерс у Лондону

2013 – Аустралијски опен, Дубаи, Монте Карло, Пекинг, Шангај, Париз и Мастерс у Лондону

2014 – Индијан Велс, Мајами, Рим, Вимблдон, Пекинг, Париз и Мастерс у Лондону

2015 – Аустралијски опен, Индијан Велс, Мајами, Монте Карло, Рим, Вимблдон, Ју-Ес опен, Пекинг, Шангај, Париз и Мастерс у Лондону

2016 – Доха, Аустралијски опен, Индијан Велс, Мајами 

 

 
Autor sjovicicslavuj | 2 April, 2016 | read_nums (384)

ПИШЕ: СлАвКо  ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Као и сваки добар српски домаћин пожељећу вам добар дан, наравно уз подневну кафу.

Прође и 1. април, а ми још увијек не знамо ко се и даље шали, а нити ко се уозбиљио. Или боље речено, не зна се је ли дошло вријеме за максималну озбиљност или је ипак многима и даље стало до шала и смијеха.    

Мудровање би требало да буде скуп свих тема које се свакоднево нуде и које се налазе на "менију" сваког човјека, па ко воли нек' и изволи.

Ипак,  мислим да се тешко одлучити за неку посебност, јер живимо у времену када је све актуелно и ништа није важно, а опет све нам је толико познато (све што се дешава око нас), па би стога било просто непристојно да о свему не дамо и неко наше виђење и гледање на стварност.

Додуше, то зависи из којег угла гледамо исте или сличне ствари и зависи од наше перцепције и умијећа могућег, поготово у разним сферама и областима живота, које нам се на почетку чине недодирљивим и немогућим. На том путу тражења рјешења и тумарања и тамо и 'вамо, ми се увијек "укопамо" у простор ограничених домета и ту се ушанчимо у свакодневну стерилност и битишемо у летаргији безнађа. Поставља се питање - до када? Одговор је - до унедоглед!

Међутим, тако не би требало да буде. Јер мора се даље и мора се само напријед, мада је пут непознат и препун изазова. А кад то није било у историји човјечанства? Било је увијек и биће заувијек.

Крећемо ... Идемо даље ... Идемо само напријед!

 
Autor sjovicicslavuj | 2 April, 2016 | read_nums (173)

Женска кендо репрезентација до
нијела је Србији
прву медаљу са европских првенстава,
пошто је у Скопљу освојила сребро.
------------------------------------
 
Огромна већина је оних који никада нису ни чули 
за овај спорт, а камоли да СРБИЈА 
има сјајну репрезентацију.

Такође, мало ко зна какав је ово спорт 
и како се одвија такмичење.
------------------------------------------
Женска кендо репрезентација донијела је Србији 

прву медаљу са европских првенстава.

 

 

Србија је у екипној конкуренцији од 21 екипе укупно побиједила Швајцарску, Чешку, Румунију, Холандију и Њемачку. У финалу јеФранцуска победила нашу репрезентацију са 5:0.

Ова медаља представља синергију дугогодишњег искуства, напорног рада и младости.

На Европском првенству у Скопљу учествује више од 500 такмичара из 39 земаља, што га чини највећим континенталним такмичењем до сада.

Кендо је јапански борилачки спорт у коме се такмичари боре мачевима од бамбуса. Европска и свјетска првенства у кенду се организују од 1970. године, када је формирана Међународна кендо федерација.
 
 
«Prethodni   1 2
    My picture!

Kategorije

Arhiva