Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 17 Mart, 2016 | read_nums (878)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
 
На данашњи дан /18. марта/ умро је 
 
Његова светост владика 
 
Николај Велимировић
 


Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2016 | read_nums (180)

 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан, 16. марта умро је
славни српски глумац
 
ДАНИЛО БАТА СТОЈКОВИЋ
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2016 | read_nums (196)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
За сјећање и памћење

На данашњи дан, 16. марта умрла је 
 
АНА МАРИ ФРАНК 
Autor sjovicicslavuj | 14 Mart, 2016 | read_nums (198)
 
14.3.2016.
 
Стрелкиње Црвене звезде освојиле су шампионску титулу у гађању ваздушним пиштољем, као и Миленко Себић ваздушном пушком на Првенству Србије.

Зорана Аруновић, Јасна Шекарић и Теодора Симић освојиле су прво мјесто у екипној конкуренцији.

Аруновићева је у појединачној конкуренцији освојила сребрну медаљу.

________________________________________________

Шампионску титулу у појединачној конкуренцији у гађању ваздушном пушком освојио је Миленко Себић.
 
------------------------------------------------------


Autor sjovicicslavuj | 14 Mart, 2016 | read_nums (169)

 
На данашњи дан 14.3. рођен је 
велики српски пјесник, 
сценариста и стваралац у култури 
 
МИКА АНТИЋ
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Mart, 2016 | read_nums (182)
 
Назива се још и Велики пост (због посебне важности, али и дужине трајања), Часни пост (зато што обухвата време страдања Христовог и Његовог разапињања на Часни крст), Велика четрдесетница (зато што је укупно трајање поста четрдесет дана). Траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана - најдужи у току године, и завршава се празником Васкрсења. 
Прва недеља поста зове се Чиста. Друга недеља је Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се верницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и целивање. Четврта недеља је Средопосна, јер је то време средине поста. Пета недеља поста се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недеља је Цветна. Тако је названа по цвећу и зеленим гранчицама које су деца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим. 

Седма, последња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недеља. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак, једини дан у години кад у Православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опело разапетом Исусу Христу. Том приликом, једини пут у години, износи се плаштаница у коју је старац Јосиф из Ариматеје умотао Христово тело после скидања са крста.
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Mart, 2016 | read_nums (172)

ВИКТОР НЕМЕШ
Трећа сребрна медаља за СРБИЈУ на Европском првенству.
 

Виктор Немеш поражен је у финалу у категорији до 75 килограма од Грузијца Зурабија Датунашвилија.

Мало је недостајало да Немеш освоји злато јер је меч против Зурабија Датунбашвилија завршен 2:2, али је због пропозиција такмичења Грузијац освојио последњи поен, па се домогао злата. 

Прије тога је Немеш савладао Којочарија из Румуније, Сабоа из Мађарске и Хрвата Невена Зугаја.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Mart, 2016 | read_nums (187)

ЈОШ ЈЕДНА МЕДАЉА ЗА СРБЕ: 
Александар Максимовић освојио сребро
на Европском првенству
 
Српски рвач Александар Максимовић освојио је сребрну медаљу на Европском првенству у Риги.

Максимовић је у финалу у дисциплини до 71 килограм у рвању грчко-римским стилом поражен од Јерменца Варшама Боранијана.

Максимовић је до финала побиједио Швеђанина Кнута Закаријаса Талрота, Азербејџанца Хасана Алијева и Турчиуна Јунуса Сабана Озела.

 

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2016 | read_nums (1882)

ЗА СЈЕЋАЊЕ И ПАМЋЕЊЕ
 
На данашњи дан, 13. марта 1975. године 
 
умро је славни српски књижевник и нобеловац 
 
 
 
ИВО АНДРИЋ
 
 
 

 
ИВО АНДРЋ - Шта је Босна?
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2016 | read_nums (193)

Српски репрезентативац у рвању
Давор Штефанек
освојио је сребрну медаљу на Европском првенству
у Риги у конкуренцији до 66 килограма.


Штефанек је у финалу изгубио од Руса Ислам-Бека Албијева, а претходно је на путу до финала био бољи од Мађара Кристијана Јагера, Камрана Мамадова из Азербејџана 
и Литванца Едгараса Венчкаитиса.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2016 | read_nums (165)

На данашњи дан 12. марта 1995. год. 
УМРО је славни српски глумац,
који нас је деценијама забављао и одушевљавао

МИЈА АЛЕКСИЋ

 

Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2016 | read_nums (158)

На данашњи дан 12. 3. 1943. год.
рођен је генерал 
 
Војске РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
 
РАТКО МЛАДИЋ

 
Autor sjovicicslavuj | 12 Mart, 2016 | read_nums (141)

На данашњи дан /12. марта/
УМРО је славни српски научник
МИХАЈЛО ПУПИН
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2016 | read_nums (133)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!


На данашњи дан, 11. марта рођен је 
славни српски војвода и војсковођа

СТЕПА СТЕПАНОВИЋ

 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2016 | read_nums (138)

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 
Прошао је 8. март – Дан жена. Данас је 10. март. Је ли и данас Дан жена или је дан за жене? 

Са свих страна пљуштале су честитке за празник. Мушкарци, како их је сам Бог створио, утркивали су се у честитањима. Много је разлога за то. Неки су то радили што заиста поштују и цијене жене и што имају лијепе манире који им не дозвољавају да то забораве. 

Било је и оних који то раде из навике, онако по инерцији, јер су се угледали на неке њима сличне.

Највише је било оних који су умјесто честитки женама сами прославили Дан жена. Још од старина било какво славље је незамисливо ако нема мезе и алкохола.

 Алкохол опија и није то откривање топле воде, већ само дигресија и упоредни параметар са опијеношћу без алкохола. И ту има много варијанти. Неки су опијени љубављу према вољеној жени, а неки према женама које би хтјели "да имају", како се то каже, али никако им се неда да то и остваре.

Знам много познаника ... некако ми ово изгледа поједностваљено. Није довољно убједљиво, а ни сликовито, јер многи воле само да гледају слике из једног јединог разлога што слике "говоре све". Има и оних који никад ништа нису видјели на слици нити су разумјели поруку коју шаље слика. Рекло би се - каква слика, таква и прилика.

Ово ће бити много убједљивије. Знам стварно много познаника. Ово стварно појачава значај и даје потпуни смисао реченици, па и мени даје какву такву сатисфакцију што те познанике познајем.

Данас су у моди разна честитања. Ништа чудно. Народ има времена на претек. У посљедње вријеме изгледа да су у моди накнадна честитања. Ретроактивна честитања. Није на одмет да поново драгим дамама честитам 8. март Дан жена и то са данашњим датумом. Десети је март, па шта? Нико још није заборавио шта је било прије два дана. Зато и обнављам честитку да се не заборави, јер је заборавност једна од лошијих људских особина.

Додуше, постоје и они који никад ништа не заборављају и који ће оног другог увијек на нешто подсјећати, најчешће на дугове и на рок њиховог враћања. А данас је свако свакоме понешто дужан. Мало је недужних и невиних. Процеси су то. То се зове живот. Јер, ријека никад није текла, већ вода тече и потоком и ријеком. Океани нигдје не теку, јер су опколили копно и немају гдје. А кад се нема гдје, онда се нема ни куд!

Ајд' здраво, до неког сљедећег осврта кад будем знао гдје ћу и како ћу и до неког новог честитања и славља.

И на самом крају да не заборавим -  свима онима који увијек имају разлога нешто да славе ЧЕСТИТАМ!
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2016 | read_nums (258)

За сјећање и за памћење....
На данашњи дан / 10. марта/ рођен је
 
Владислав Петковић Дис
 
Био је велики српски пјесник и родољуб. 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2016 | read_nums (141)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ...

На данашњи дан 
1о. марта 1856. год. у Вршцу, умро је 
Јован СТЕРИЈА ПОПОВИЋ

 
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2016 | read_nums (154)
 
 

Обретење значи проналазак. Када Ирод посече Светог Јована Крститеља, непријатељи Претечини се уплашише да ће пророк васкрснути и не дозволише да му се глава сахрани са телом. Иродијада нареди да се глава баци на гомилу измета. Знајући где су бацили Претечину главу, Св. Јована Мироносица је пронађе тамо потајно сахрани на Јелеонској гори. Тамо је глава остала закопана све до IV века.

 

Прво обретење , десило се када је подвижник Инокентије купио земљу где је глава почивала, наумивши да на том месту подигне цркву и монашку келију. Када је почео да копа темеље, наиђе на главу у глиненом суду и препозна чија је. Уплашивши се да не падне у руке безбожника, поново је закопа на истом месту. По његовом представљењу, црква коју је он саградио била је напуштена и постала је рушевина.

 

Друго обретење, десило се 452. године. У време цара Константина Великог (306-337), двојици монаха на поклоњењу јерусалимским светињама, јави се у сну Свети Јован, и откри где се налази његова глава. Монаси је откопаше, али се убрзо показа да је нису достојни. Лењи да носе Претечину главу, дадоше је неком грнчару из Емеса да је он носи, не рекавши му шта је у врећи. Претеча се јави том грнчару и рече му да побегне од тих немарних монаха. Он тако и уради, и глава је била код њега.

 

Пред своју смрт, грнчар је предао својој сестри, а после је ишла из руке у руку, док није доспела код монаха Евстратија, који је сакри у пећину. Убрзо се покрај пећине подиже манастир. Игуману тог манастира, Маркелу, јави се у сну Претеча и окри му тајну места његове главе. Тако је 452. године, други пут пронађена Претечина глава и тада је пренешена из Емеса у Халкидон, а одатле у Цариград.

 

 
Autor sjovicicslavuj | 6 Mart, 2016 | read_nums (210)

6.3.2016.
Први пут у својој историји рагбисти Црвене звезде успели су да освоје Супер куп Србије и то на феноменалан начин, тријумфом против Дорћола резултатом 30:0. Екипа Дорћола је дуго владала српским рагбијем 13, од 2001. године, а РЛК Црвена звезда је први клуб који је успео да помути њихову славу и прекине њихов дуги низ освајања трофеја тријумфом у финалу плеј-офа 2014. године са 36:26 и то на гостујућем терену. Међутим, Дорћол је прошле године успео да се врати на трон и освоји све трофеје на домаћој сцени. На отварању нове сезоне Звезда је успела да елиминише Партизан у полуфиналу, а затим стигне до свог првог трофеја у Супер купу Србије и то несвакидашњим резултатом против великог Дорћола,

Овај садржај је копиран од http://www.mojacrvenazvezda.net/131885/2016/03/06/ragbisti-osvojili-super-kup-srbije/
Први пут у својој историји рагбисти Црвене звезде успели су да освоје Супер куп Србије и то на феноменалан начин, тријумфом против Дорћола резултатом 30:0. Екипа Дорћола је дуго владала српским рагбијем 13, од 2001. године, а РЛК Црвена звезда је први клуб који је успео да помути њихову славу и прекине њихов дуги низ освајања трофеја тријумфом у финалу плеј-офа 2014. године са 36:26 и то на гостујућем терену. Међутим, Дорћол је прошле године успео да се врати на трон и освоји све трофеје на домаћој сцени. На отварању нове сезоне Звезда је успела да елиминише Партизан у полуфиналу, а затим стигне до свог првог трофеја у Супер купу Србије и то несвакидашњим резултатом против великог Дорћола

Овај садржај је копиран од http://www.mojacrvenazvezda.net/131885/2016/03/06/ragbisti-osvojili-super-kup-srbije/
                                                                              
 
Први пут у својој историји рагбисти Црвене звезде успјели су да освоје Супер куп Србије и то на феноменалан начин, тријумфом против Дорћола резултатом 30:0.

Екипа Дорћола је дуго владала српским рагбијем 13, од 2001. године, а РЛК Црвена звезда је први клуб који је успио да помути њихову славу и прекине њихов дуги низ освајања трофеја тријумфом у финалу плеј-офа 2014. године са 36:26 и то на гостујућем терену.

Међутим, Дорћол је прошле године успио да се врати на трон и освоји све трофеје на домаћој сцени. На отварању нове сезоне Звезда је успјела да елиминише Партизан у полуфиналу, а затим стигне до свог првог трофеја у Супер купу Србије и то несвакидашњим резултатом против великог Дорћола.     

Тим који ће бити златним словима уписан у клупску историју као први освајач Супер купа Србије чинили су:

Милош Ћалић, Војислав Дедић, Владислав Дедић, Вук Штрбац, Рајко Трифуновић, Драган Васиљевић, Петар Милановић, Марк Пулен, Ненад Жујовић, Никола Вулић, Миодраг Томић, Милош Костадиновић, Младен Ранђић, Иван Ђорђевић, Денис Ченгај, Ненад Салијевић и Александар Предојевић.

                                                 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva