Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 3 Januar, 2015 | read_nums (473)
 Оци или Очеви или Очићи


У прву недељу пред Божић празнује се овај празник. Тога дана, исто као на Материце, деца везују своје очеве, а ови им се "дреше" поклонима, исто као и мајке.
------------------------------------------------------------
Оци, Материце и Детинци су чисто породични празници и за тај дан домаћице припремају свечани ручак на којем се окупи цела породица.

Ови празници, и обичаји везани за њих, доприносе јачању породице, слози у њој, разумевању, поштовању између деце и родитеља, старијих и млађих, што све заједно чини породицу јаком и здравом. А зна се да је породица темељ једнога друштва - државе и цркве.


Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2015 | read_nums (229)

Назван је Богоносцем, јер је у свом срцу и на својим уснама стално носио име Бога Живога и још због тога, што по старом предању беше узет рукама нашег Господа Исуса Христоса. 

То се десило тачно у оне дане, када је Господ наш учио своје ученике смерности, те за пример узе једно дете и стави га међу њих и рече им: "Ко се понизи као дијете ово, тај је највећи у Царству небескоме" (Мат. 18,4).

Касније, када одрасте, постаде ученик св. Јована Богослова, а затим, као епископ у Антиохији он управљаше Црквом Божјом и први уведе антифонски начин појања у Цркви, појање у две певнице (када на једној страни појање престане, на другој почиње).

Такав начин појања открио се св. Игњатију међу анђелима на небесима. Пострадао је за Господа свога, Исуса Христа, зато што не хтеде, на захтев цара Трајана, да се одрекне своје вере и принесе жртву идолима. Због тога, цар нареди да га окују и баце лавовима у арену, а они га растргоше и изједоше, тако да је остало само срце његово и пар костију.

У тим најстрашнијим мукама, све његове мисли и молитве биле су упућене Господу, да звери буду гроб његовом телу и да га нико не спречи у тој смрти.
Молитва му је била услишена.

Лавови га растргоше 103 године у римској арени.

Јављао се неколико пута из оног света, чинећи многа чудеса и помажући свакоме ко га призва у помоћ.

 

 

Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2015 | read_nums (206)
               
                                                                        ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Стигла је Нова 2015. година. Свако је прославио онако како је могао и како је морао. А морао је да слави онако како је могао. Сви би знали како су требали да дочекају долазак новог љета. Но, знати и моћи није исто. Сам дочек Нове године зависио је од много фактора, мада не знам зашто се уопште дочекује Нова година, кад она и без наше воље сама долази.  Елем, било како било, Нову годину сам дочекао са супругом. На тренутак сам занемарио  борбу са својим сталним здравственим проблемима, који су посљедица четверогодишњих стравичних мучења по муслиманским коц-логорима у претходном грађанском рату у Босни и Херцеговини. Два сина отишла су са својим друштвима. Кћерка је Нову годину чекала са својом породицом. 

Дакле, Нову годину дочекао сам уз телевизијски програм и уз интернет. На многим телевизијама били су специјални новогодишњи програми, али управљач је био у мојим рукама и покушавао сам да изаберем нешто онако за себе...То што сам бирао не значи и да сам могао по својој вољи и да изаберем нешто што већ раније нисам видио. О укусима се никад није расправљало, па самим тиме, знам да ни понуђени програми нису многе задовољили. 

Како рекох, ушли смо у годину, за коју могу рећи да ће, несумњиво обиљежити судбину српског народа. Биће ово врло тешка и туробна година у сваком погледу. Уосталом, која је то претходна година била лака на овим стално турболентним балканским вјетрометинама и текстонски нестабилном политичком и економском простору.

Биће времена да о многим стварима опширније пишем, али приближава се наш најрадоснији празник Христово рођење - Божић и нећу сад о многим изазовима који нас очекују у овој години.

Из Сарајева ништа ново. Ништа ново ни на западу. На истоку све најновије. У сада већ прошлој години за све несреће званична, а још више она махалска сарајевска политика уткана у рад такозваних невладиних организација оптуживала је само српски народ. У 2014. години био је реактивиран никад напуштени пропагандни рат против Срба, а самим тиме, подразумијева се, све је било усмјерено против СРБИЈЕ и против РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Почетна улога била је додијељена Гаврилу Принципу, који је двадесет пет година из сарајевске псеудо научне елите и у бошњачкој литератури и званично проглашен за терористу чији је акт убиства аустријских окупатора Фердинанда и његове супруге Софије био иницијална каписла за потезање обарача и за почетак Првог свјетског рата.

У том контексту било је више него очито западно величање мрака. На све начине настављена је харанга против Срба. По препознатљивој матрици као кривци за избијање Првог свјетског рата оптуживани су Срби. Таквим безочним лажима за било какву одговорност по аутоматизму амнестирани су Аустрија, Њемачка и Турска, као и силе Антанте на Западу, које нису ратовале из било какве нужде, већ добровољно. 

Дакле, истина је сасвим на другој страни. Срби су се, као и кроз цијелу своју историју само бранили. Бранили су се на својим прадједовским огњиштима и бранили су своју родну груду. Истина, у разним временима доживљавали смо стравична страдања и велике губитке становништва. Страдавали смо и поново смо из пепела васкрсавали. 

На такве неутемељене нападе на Србе, Србија је одговорила величанственом војном парадом обиљежавајући тако стогодишњицу од избијања Првог свјетског рата. Огроман допринос величанственој војној и политичкој манифестацији у Београду својим присуством дао је и руски предсједник Владимир Путин.

Што се тиче неких других тема и о њима се прича и причаће се, јер те приче никад и не престају.

Прича се и о народу и то увијек кад народ затреба, а у овој години ће баш требати. Међутим, мало се прича шта све треба народу? Народу свега треба и то они најодговорнији знају.

Али и о томе послије наших празника...Почео је и "свети јануар".
Биће занимљиво. Овдје и сад, па и увијек, барем никад никоме није било досадно.

Да онда не настављам са досадним текстом...Срећна Нова година!
 
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2015 | read_nums (241)
 
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /1. јануара/
рођен је славни српски писац 
 
БРАНКО ЋОПИЋ

 
«Prethodni   1 2 3
    My picture!

Kategorije

Arhiva