Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 9 Novembar, 2013 | read_nums (276)

                       Субота, 09. новембар 2013.

********************************

НОВАК ЂОКОВИЋ - Ришар Гаске 2:1 (7:6/7:5/; 4:6; 6:3). НОЛЕ је послије велике борбе, савладао Ришара Гаскеа и без пораза се већ раније пласирао у полуфинале завршног турнира у сезони, гдје га очекује Швајцарац Станислас Вавринка. У првом полуфиналу састају се Рафаел Надал и Роџер Федерер.

Наш тенисер је током двочасовне борбе играо са осцилацијама, али довољно добро да забиљежи 10. побједу над Французом у њиховом 11. међусобном окршају.

Autor sjovicicslavuj | 9 Novembar, 2013 | read_nums (246)

M. Filipović | 08. novembar 2013.

Valentin Incko u izveštaju upućenom UN kritikovao zvaničnike RS. Jovičić: Neosnovane i stereotipne tvrdnje visokog predstavnika.SARAJEVO - Institucije Srpske i njeni zvaničnici su nastavili da osporavaju Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH, jer su se bavili pitanjima koja su regulisana zakonima na državnom nivou, što zaslužuje posebnu pažnju međunarodne zajednice - naveo je, između ostalog, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u izveštaju o političkoj situaciji u zemlji, upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Incko je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog činjenice da izabrani zvaničnici i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

On je ocenio da su te izjave kontraproduktivne i da doprinose političkoj nestabilnosti u BiH. Incko je obavestio UN da je politička blokada u BiH nastavljena, što je kao posledicu imalo da zemlja nije išla ukorak sa susednim državama i da nije načinila neophodne promene.
U izveštaju o stanju u BiH, Incko je ukazao na probleme u vezi s vladavinom prava, uključujući i političke napade na pravosudne institucije BiH, kao i činjenicu da domaće vlasti ne sprovode odluke Ustavnog suda BiH. On je naveo da se jedna od tih odluka odnosi na izborni sistem u Mostaru, gde građani još nemaju mogućnost da glasaju na lokalnim izborima i to više od godinu dana nakon što su ti izbori održani u BiH.

Valentin Incko je pozvao stranke u Mostaru da sarađuju kako bi pronašle kompromisno rešenje kojim bi bilo obezbeđeno sprovođenje odluke Ustavnog suda, pripremljeno održavanje lokalnih izbora i omogućeno da grad nastavi da se razvija, u interesu svih njegovih građana.
- Potrebno je doneti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi s nazivima naseljenih mesta, ukoliko želimo da naredne godine budu održani opšti izbori, te je zato usvajanje ovih amandmana krajnje hitno - naveo je Incko.
-------------------------------------------------------
Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže za „Novosti“, da je Incko opet neosnovano optužio Srpsku za probleme u zemlji.

- Svi napori Srpske za očuvanje njenih nadležnosti i jasne ustavne pozicije za Incka su napad na „Dejton“. To su besmislene i neargumentovane tvrdnje. 

Nastavlja da širi stereotipe i podnosi netačne izveštaje. OHR treba da ide iz zemlje, jer svojim pristrasnim potezima samo doprinosi podizanju političkih tenzija - tvrdi Jovičić.
-----------------------------------------------------------------------
Visoki predstavnik će se obratiti Savetu bezbednosti UN u utorak, 12. novembra.
VLADA RS: ZATVORITI OHR
Deseti izveštaj Savetu bezbednosti UN, u kojem se pojašnjava zbog čega OHR, kao glavna prepreka političkom napretku i evropskim integracijama BiH, mora biti zatvoren, usvojila je u petak vlada RS.
- Prisvajanje doslovno neograničenih političkih ovlašćenja visokog predstavnika nad BiH je pravno neodbranjivo, a nastavak njegovog prisustva guši demokratski razvoj BiH - saopšteno je iz Vlade RS.
U izveštaju se opisuju napori Vlade RS usmereni ka jačanju ekonomije Srpske kroz sprovođenje dalekosežnih ekonomskih reformi, radi poboljšanja njenog poslovnog okruženja, i kroz kontinuirano usklađivanje njenih zakona i propisa sa standardima EU.

 
Autor sjovicicslavuj | 9 Novembar, 2013 | read_nums (297)

  Субота, 9. 11. 2013.

***********************

ИЗВАНРЕДНА ИВАНА МАКСИМОВИЋ

Наша сребрна олимпијка у стрељаштву, ИВАНА МАКСИМОВИЋ освојила је сребрну медаљу и мали кристални глобус у гађању ваздушном пушком у финалу Свјетског купа у Минхену. То је њено прво одличје у другом наступу на финалном турниру Свјетског купа. Прошле године у Бангкоку била је пета.

Првог дана финала Свјетског купа сребром се окитила ЗОРАНА АРУНОВИЋ у гађању малокалибарским пиштољем.

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (366)

Сјећање на давне дане...

сјећање на младост и проведено вријеме

поред Дунава

и на Петроварадинској тврђави

у Новом Саду...

Дунав и даље тече,

ја се подсјећам на прошлост...

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (282)

Петак 8. 11. 2013.

Нашој сјајној АРУНОВИЋЕВОЈ сребро у Минхену

Репрезентативка СРБИЈЕ у стрељаштву ЗОРАНА АРУНОВИЋ освојила је сребрни глобус у гађању малокалибарским пиштољем, у финалу Свјетског купа у Минхену.

До првог трофеја у каријери на турниру осам најбољих такмичарки, ЗОРАНА је дошла послије најбољег резултата у полуфиналу.

У распуцавању за златни глобус боља од српске репрезентативке била је Кинескиња Јингјин Жанг.

АРУНОВИЋЕВА наставља такмичење у недјељу, када ће се борити за нови трофеј, у гађању ваздушним пиштољем, заједно са ЈАСНОМ ШЕКАРИЋ..

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (203)
 
Овакви смо, какви смо...
У много доказаних ситуација 
и у различитом историјском времену - НИКАКВИ!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (277)

Vest da se iz ambasada SAD u BiH i Hrvatskoj prisluškuje nije nikoga uznemirila.

Zagreb: Tajna je na poslednjem spratu.

Sarajevo: Naivni samo iznenađeni

ZAGREB: TAJNA JE NA POSLEDNJEM SPRATU

Zgrada američke ambasade izgrađena je pre deset godina i najbolje je čuvana zgrada u glavnom gradu Hrvatske

Otkriće“ američkog obaveštajca Edvarda Snoudena kako je i zgrada Ambasade SAD-a u Zagrebu jedna od špijunskih stanica u Evropi nikoga nije previše iznenadilo. Naime, javna je tajna da se na petom spratu novoizgrađene ambasade u Zagrebu, na kojoj nema prozora i sve je u betonu, krije tajni deo gde se prikupljaju razni obaveštajni podaci. Ambasada u Zagrebu, na direktno pitanje radi li se o špijunskom centru za ovaj deo regiona, nije dala odgovor, već formulaciju da SAD „preispituju način na koji se prikupljaju informacije“, uz najavu da „nećemo javno komentarisati navodne obaveštajne izveštaje“.

Ni zvanična politika ne postavlja pitanja, jer se Hrvatska trudi da na svim poljima dokaže lojalnost SAD i dalje razvija partnerske odnose, koji su poslednjih godina gotovo idilični. Amerika je često slala poruke kako joj je Hrvatska glavni partner u regionu, pa se obaveštajna afera ne koristi za kvarenje bilateralnih odnosa.

LOKALNE IGRE
NA suđenju Ivi Sanaderu advokat bivšeg premijera Čedo Prodanović najavio je da poseduje dokumente iz kojih se vidi da je hrvatska policija prisluškivala bivšeg premijera Jadranku Kosor. Navodno su prisluškivani telefonski razgovori Kosorove i glavnog državnog tužiioca Mladena Bajića iz kojih se vidi da je ona tražila da se vodi postupak protiv Sanadera.

Zgrada američke ambasade u Zagrebu izgrađena je pre deset godina i najbolje je čuvana zgrada u glavnom gradu Hrvatske. Na 7000 kvadrata zgrade koja je na putu od centra grada prema aerodromu u Velikoj Gorici, sve je najpreciznije urađeno. Američki arhitekti su dali nacrt, a projekt je realizovala u Hrvatskoj građevinska firma „Tehnika“. Amerikanci su nadgledali sve faze realizacije, a nije poznato ko je finiširao radove u samoj zgradi. Stakla na prozorima debela su petnaest santimetara i neprobojna su, tako da u zgradi nije ni predviđeno sklonište, jer je tako konstruisana da bi mogla da „podnese“ bombaški napad. Trideset metara ispred zgrade postavljen je zid, a sve je podređeno bezbednosti.

Izgradnja nove zgrade ambasade koštala je 69 miliona dolara, a pre toga su Amerikanci imali svoje diplomatsko predstavništvo u samom centru Zagreba. U novoj zgradi koja je opremljena nameštajem iz Amerike, su i zdravstvena jedinica, biblioteka i mnogi drugi sadržaji, ali nikada javnost nije saznala što se nalazi iza fasade na kojoj je kamen uvezen iz Nemačke, na najgornjem spratu ambasade.

I „Vikiliksovi“ dokumenti otkrivaju da Amerikanci znaju sve što se događa u Hrvatskoj i regionu, a hrvatski stručnjaci za obaveštajne poslove ne znaju koju sve opremu Amerikanci koriste u svojoj ambasadi u Zagrebu.

*****

SARAJEVO: NAIVNI SAMO IZNENAĐENI

Majkićeva: Nismo zateženi jer BiH ne kontroliše svoj bezbednosni sistem, a vojsku vode NATO i EUFOR

BANJALUKA - Informacija britanskog „Indipendenta“ da se u Ambasadi SAD u Sarajevu nalazi operativni centar američkih obaveštajnih službi sa savremenim uređajima za prisluškivanje telefonskih razgovora nije primljena sa iznenađenjem u zemlji.

Iako u američkoj ambasadi nisu želeli da komentarišu ovu informaciju, građani Sarajeva već duže vreme sumnjičavo su gledali na „utvrđenje“ zgrade ambasade osigurano velikom ogradom u samom centru grada.

----------------------------------------------------------------

Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže, za „Novosti“, da nije iznenađena tvrdnjom lista „Indipendent“ da se u Ambasadi SAD u Sarajevu nalazi operativni centar američkih obaveštajnih službi.

- Institucije BiH neće reagovati na ove navode, jer odavno ne kontrolišu ono što im pripada. BiH ne kontroliše svoj vazdušni prostor, bezbednosni sistem drži uz pomoć drugih, a Oružane snage BiH vode NATO i EUFOR. Dakle, nema nijedne aktivnosti na nivou BiH koja je isključivo u rukama domaćih aktera, već iza toga stoje uglavnom međunarodne snage. Zato tvrdnja ovog britanskog lista i nije nikakvo iznenađenje - ocenila je Majkićeva.

Ona kaže da su SAD involvirane u sve procese u BiH, te da se praktično nijedna velika stvar na političkom planu ne može dogoditi, a da one ne stoje iza toga.

--------------------------------------------------------

I u Komisiji za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH navode da nisu iznenađeni tvrdnjom britanskog lista.

- Danas se mnogi bave nelegalnim prisluškivanjem u BiH, pa zato nikakvo čudo nije da se i SAD bave istim poslom - rekao je član ove komisije Slavko Jovičić koji kaže i da je BiH, kao tranzitna zemlja, interensantna za obaveštajne aktivnosti mnogih država, jer se kroz region odvija ilegalna trgovina ljudima, drogom, oružjem..., a tu su mudžahedini, kao i sledbenici vehabijskog pokreta.

------------------------------------------------------------

MREŽA OD 1.500 OBAVEŠTAJACA

Stručnjak za pitanja terorizma Dževad Galijašević izjavio je, za „Novosti“, da u BiH, prema procenama bezbednosnih službi, postoji više od 1.500 domaćih i stranih obaveštajaca. - Između njih uopšte nema antagonizma. Naprotiv, oni razmenjuju podatke, a neki od njih ponekad sarađuju i sa SAD. Oni pokazuju spremnost da utiču na društvene procese i da se pripreme za eventualni sukob u BiH.

------------------------------------------------------------------

U Ministarstvu bezbednosti BiH nisu želeli da govore o tvrdnjama britanskog lista, ističući je reč o spekulacijama.

- Ministarstvo bezbednosti BiH ni od jedne relevantne agencije nije dobilo informacije da se nešto tako dešava u BiH - izjavio je portparol Ministarstva Admir Malagić.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.-Veliki brat-izdanje za Balkan

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (367)

Autor sjovicicslavuj | 8 Novembar, 2013 | read_nums (261)

За сјећање и за памћење...

На данашњи дан /8. 11./ рођен је реформатор Српског језика

ВУК КАРАЏИЋ.

 

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2013 | read_nums (264)

НОВАК ЂОКОВИЋ је савладао Хуана Мартина дел Потра са 2:1 (6:3; 3:6; 6:3) у другом колу Б групе и пласирао се у полуфинале завршног Мастерса у Лондону.

НОЛЕ је забиљежио и другу побједу. НОВАК је прво побиједио Федерера, а ево и Делпа.

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2013 | read_nums (1099)
СРБИМА, који данас /8.11./ славе Светог великомученика Димитрија Солунског - МИТРОВДАН као своју крсну славу, уз божији благослов желим сваку срећу и упућујем честитке!
Moлитвама СВЕТОМ ДИМИТРИЈУ, нека вам Господ дарује мир, здравље, сваку утјеху, духовни напредак и свако благостање!

НА МНОГАЈА ЉЕТА!

А М И Н !

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2013 | read_nums (346)

У време када су јата хришћанских душа, убељених мученичком крвљу, свакодневно узлетала у вечна обиталишта Царства небескога, војвода солунски и његова благочестива супруга беху тајни хришћани. Богољубљем и човекољубљем задојише и свога сина јединца, Димитрија. По њиховом упокојењу, мудрог, храброг, лепог и богатог младог Димитрија цар Максимијан постави за царског намесника васцеле солунске области, посебно му наредивши да у том делу царства побије све хришћане

 Беше то доба многобожачких царева и прогона Цркве Христове. Пријатељ цара Максимијана, цар Диоклецијан, 303. године наредио је рушење цркава и спаљивање светих књига, лишавање хришћана грађанских права, службе, части, заштите закона, а ослобођени робови губили би слободу уколико би и даље исповедали Господа Христа. Другим царским указом вргнути су у тамницу не само верници већ и свештенослужитељи, а трећим су хришћани подвргавани најстрашнијим мучењима уколико би одбили да принесу жртве идолима. Но видећи да је свака кап мученичке крви благословено семе за хиљаде нових хришћана, цар Диоклецијан нареди да отпочне велико или опште гоњење хришћана по читавом царству. Тај страшни погром започе спаљивањем двадесет хиљада хришћана у граду Никомидији, и то на први дан Васкрса.

 Али благочестиви Димитрије испред царских постави Божје заповести. Љубио је Гос п ода Бога свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мишљу својом, и свом снагом својом, а ближ њ ега свога као самога себе. Желећи да испуни пре свега ове две највеће Божје заповести, млади Димитрије, одмах по повратку из царске престонице, поче не само јавно исповедати Господа нашега него и народ свој одвраћати од многобожачких заблуда, водећи га тако од погибли ка спасењу. Љубављу посејана реч Божја пала је на плодно тле, па се народ солунске области поче у веома великом броју крштавати. Знао је млади Димитрије да га због тога чека сурова казна, али заиста није жалио да душу своју положи за ближњега.

........................................................

Млади Димитрије нити је срцем и душом могао нити је желео да се одрекне Творца и Спаситеља свога. Могао је без свега осим без Господа и био је спреман да, ако устреба, остане и без овоземнога живота – само не без Животодавца.Таква пламена љубав у доба безбожних царева плаћала се крвљу. Зато, очекујући страдање, свети Димитрије све своје огромно богатство и имање предаде верном слузи Лупу, замоливши га да то што пре раздели сиромашнима, док се он сам припремао да дочека цара Максимијана. Јер, при повратку са једног од својих многобројних ратних похода, цар науми да сврати у Солун и да провери да ли је његов намесник Димитрије заиста хришћанин. Димитрије дочека цара са свим дужним почастима. Али истовремено овај благочестиви младић не само да потврди цареве сумње него, храброшћу Христовог војника, покуша да и самог цара уразуми, знајући да смо сви чеда Божја и да Господ наш не жели да ико п огине већ да сви дођу у п ознање ис т ине .

Но, заслепљен властољубљем и многим другим демонским пороцима, цар нареди да светитеља вргну у тамницу док не смисли казну достојну његовог високог положаја. Јер, он у својој гордости мишљаше да може уплашити војника Цара Небеског, и не слутећи да љубав изгони сваки с т рах .

Таква богодана љубав беше дарована не само младом Димитрију него и осталим хришћанима. Међу њима беше и младић по имену Нестор, који је веома поштовао и волео свог духовног учитеља, светог Димитрија.

 Чуо је млади Нестор како се цар Максимијан бездушно забавља усред хришћанског Солуна. Он са својих крвавих похода доведе неког огромног мегданџију, варварина Лија, који је забављао цара тако што је насилно доведене хришћане бацао са позорнице на многобројне оштрице копаља. Зато Нестор похита у тамницу, молећи благослов светог Димитрија да изиђе на мегдан Лију и тако спречи даља злостављања своје браће у Христу. Светитељ благослови његов подвиг, упозоривши га да ће и сам пострадати. Али Нестор се ни најмање не уплаши него изиђе на мегдан горостасу Лију и, уз помоћ Божју, збаци га са позорнице на она иста копља на којима се проли крв хришћанска. Цар се страшно разгневи, па нареди да одмах погубе Нестора.

 Дознавши да је Нестор изишао на мегдан уз благослов светог Димитрија, цар Максимијан нареди да и Божјег угодника одмах избоду копљима. У освит двадесет и шестог октобра по старом, односно осмог новембра по новом календару, године 306, царски војници похиташе у тамницу. Тамо затекоше светитеља на молитви и избодоше га копљима. Тако се свети Димитрије пресели у вечне небеске дворе. Тело пак његово хришћани тајно узеше и сахранише како то пред Господом доликује.

 Да у Бога нашег нема мртвих него да су сви живи, посведочи и свети Димитрије, и то одмах после пресељења у Царство небеско. Наиме, у тамници је при погубљењу светог Димитрија био и његов верни слуга Луп. Он узе ризу и прстен свога господара, обагрене његовом светом крвљу, и понесе их са собом, топло се молећи светитељу да својим светим молитвама помогне и њему и свима ближњима. И догоди се чудо – сви болесници који се дотакоше ових светиња и са непоколебивом вером и надом у Бога молитвено се обратише светом Димитрију да им буде молитвеник и заступник пред Господом, милосрђем Божјим беху исцељени.

 Дознавши за то, цар Максимијан нареди да и Лупа погубе.Али ускоро после страдања светог великомученика Димитрија, цар Галерије укинуо је Диоклецијанове указе и подарио хришћанима слободу вероисповедања. До тада скривене под земљом у катакомбама, многе цркве заблисташе пред очима и у срцима верних. Тако и житељи Солуна саградише црквицу над гробом светог великомученика Димитрија. Ту је угодник Божји, благодаћу Христовом, свакодневно чудотворио. Колико се стварно збило чудесних исцељења у овом светом храму, само је драгом Богу знано, а понека од њих су, по Промислу Божјем, а на поуку будућим нараштајима, и забележена.

 Поменућемо само нека од њих.Велможа један из старе Илирије, а по имену Леонтије, беше неизлечиво болестан. Видећи да му људи не могу помоћи, он се ослони на Божју свемоћ. Чуо је и он за чудесна исцељења у храму великог светитеља Божјег Димитрија Солунског, па крену на далек пут. Сам није могао да иде, те га унеше у цркву светог Димитрија. Вера његова беше заиста непоколебива: тек што молитвено завапи Господу и Његовом угоднику, Леонтије устаде. Беше потпуно здрав. Заблагодаривши Богу и светитељу, исцељени виде да је црква мала, а болесних много. Зато науми да на том истом месту сазида велику и прелепу цркву.Уз благослов надлежног архијереја, порушише стару цркву и почеше копати темеље за нову. Тада обретоше мошти светитељеве потпуно целе, нетрулежне. Изгледао је као да је тек пре неколико часака уснуо сном праведника. И још потече целебно миро од којег сав Солун замириса. Тако Господ прослави и тело Свога угодника.

 Сви се веома обрадоваше таквој слави овог Христовог војника, па свете мошти положише у ковчег од злата и сребра, украшен драгим камењем, и унеше га у нови, велелепни храм, који посветише светом великомученику Димитрију Мироточивом.

Љубав светог Димитрија према његовим земним суграђанима и граду Солуну настави се и по његовом пресељењу у Царство небеско. Зато светитељ никоме, за свих ових скоро седамнаест векова, не дозволи да ма и најмањи део његових светих моштију однесе из Солуна.

 Сам благочестиви цар Јустинијан зажелео је да у новосаграђену цркву Свете Софије, Премудрости Божје, коју сазида у Цариграду, положи део моштију великомученика солунског Димитрија. Стигавши у Солун, његови изасланици -иначе, како је остало у историји записано, веома побожни и честити људи – приђоше ћивоту у којем почиваху мошти светитељеве, молећи се самом великомученику да им допусти да део његових светих моштију узму и пренесу у царску престоницу. Као одговор, из ковчега сукну огањ, засипајући их варницама. Сам светитељ им запрети да не дирају његове мошти.Прва пак опомена беше она коју је доживео сам Леонтије.

 По завршетку велелепног храма светог Димитрија у Солуну, он купи многе њиве и винограде и дарива их цркви, а потом се припреми за повратак у Илирију. Желео је да у свом завичају такође сазида цркву светом великомученику и да у њу положи део чесних моштију, али му се јави сам свети Димитрије и запрети му да се моштију не дотиче. Тада Леонтије узе само плаштаницу, обагрену мучениковом крвљу, положи је у златан ковчег и крену на пут. Да га штити својим молитвеним заступништвом пред Господом, показа му светитељ на чудесан начин.Наиме, док су пловили, подиже се велика бура. И кад је изгледало да нема помоћи, свети се јави Леонтију, охрабри га и спасе и њега и његове сапутнике од страшних таласа. Пристигавши у Илирију, Леонтије и ту сагради велелепну цркву у част светог великомученика Димитрија.

Не само многе цркве него и многа места носе име овог угодника Божјег. У нашем крајевима то су, пре свега, некада знаменити Сирмијум, данашња Митровица у Срему, као и истоимени град на Косову. Осим тога, многе српске породице га славе као своје крсно име.

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2013 | read_nums (302)

Свим српским јунацима и сваком оном ко је учествовао у стварању РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,

срећна данашња крсна слава Борачке организације Републике Српске - МИТРОВДАН!

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2013 | read_nums (260)

Novinska agencija Republike Srpske

 

 prisluskivanjePredsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić nije iznenađena tvrdnjom lista „Indipendent“ da se u Ambasadi SAD u Sarajevu nalazi operativni centar američkih obavještajnih službi, ali ističe da institucije BiH neće reagovati na ove navode, jer odavno ne kontrolišu ni sve što im pripada.

„BiH ne kontroliše svoj vazdušni prostor, bezbjednosni sistem drži uz pomoć drugih, a Oružane snage BiH vode NATO i EUFOR. Dakle, nema nijedne aktivnosti na nivou BiH koja je isključivo u rukama domaćih aktera, već iza toga stoje uglavnom međunarodne snage. Zato tvrdnja ovog britanskog lista i nije nikakvo iznenađenje“, ocijenila je Majkićeva u izjavi Srni.

Ona kaže da ne bi bila iznenađena da se pisanje „Indipendenta“ pokaže kao tačno, iako nema takve informacije.

„Takva činjenica me ne bi iznenadila, s obzirom na to da su SAD involvirane u sve procese u BiH, te da se praktično nijedna velika stvar na političkom planu ne može dogoditi, a da one ne stoje iza toga, bilo kao vinovnici, pokretači ili da samo prisluškuju“, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da ništa ne bi trebalo predstavljati iznenađenje, jer je riječ o moćnoj zemlji, te da će vrijeme tek pokazati u kojoj mjeri su SAD uključene u sve tokove u BiH.

------------------------------------------------------

I član Zajedničke komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Slavko Jovičić nije iznenađen tvrdnjom britanskog lista, te ističe da danas svaki pojedinac može da za 5.000 do 15.000 KM kupi najmoderniji prislušni uređaj, pa nikakvo čudo nije da SAD vrše prisluškivanje.

 „Bez želje da širim paniku među ljudima, ranije sam nebrojeno puta ukazivao da je BiH, kao tranzitna zemlja, intresantna za obavještajne aktvnosti mnogih država, jer se kroz region odvija ilegalna trgovina ljudima, drogom, oružjem i brojnim drugom ilegalnom robom“, rekao je Jovičić.

On smatra da u brojnim nevladinim agencijama, koje su formirane stranim novcem, postoje i oni ljudi koje se bave obavještajnim radom, te da su ti primjeri bili mnogo izraženiji ranije.

Jovičić ističe da institucije BiH neće reagovati na tvrdnje britanskog lista da centar za obavještajnu aktivnost postoji u Sarajevu, naglašavajući da agencije u BiH raspolažu najsavremenijom tehnikom za obavještajni rad, ali gotovo nikakvim kapacitetima za kontraobavještajne aktivnosti.

„Suština je da je BiH još interesantno područje i zbog mudžahedina koji su ostali nakon oružanog sukoba, kao i sljedbenika vehabijskog pokreta. Evropa i SAD su svjesne tog problema i njegovog uticaja na bezbjednost“, ocijenio je Jovičić.

On je dodao da sve obavještajno-bezbjednosne službe u svijetu mogu otkriti eventualne počinioce terorističkih napada, ali nijedna od tih službe ne može sa sigurnošću tvrditi kada će neko od tih potencijalnih izvršilaca biti aktivan.

------------------------------------------------------------------

U Ministarstvu bezbjednosti BiH nisu željeli komentarisati tvrdnje britanskog lista, ističući je riječ o spekulacijama.

„Ministarstvo bezbjednsti BiH ni od jedne relevantne agencije nije dobilo informacije da se nešto takvo dešava u BiH“, izjavio je Srni portparol Ministarstva Admir Malagić.

Iz Ambasade SAD u BiH Srni je rečeno da neće „komentarisati svaku pojedinačnu navodnu obavještajnu aktivnost“.

„Indipendent“ je objavio da se operativni centri američkih obavještajnih službi nalaze u ambasadama SAD u gradovima Evrope i centralne Azije, među kojima su Sarajevo, Zagreb i Priština.

 http://www.srna.rs/novosti/bih nece reagovati na eventualno spijuniranje.

Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2013 | read_nums (345)
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Шта је у питању?
Разумно понашање или је понашање продукт разумног просуђивања?

Колико у свему томе и какву улогу имају  емоције?

Или су емоције ванразумно импулсивно дјеловање на мах и одмах или су пак смишљено испољавање стварног стања и манифестација акумулиране свјесне снаге и вриједности стабилне личности човјека.

Јесмо ли најуморнији кад лијежемо у кревет, а најактивнији кад устајемо и уз јутарњу кафу као неизбјежни ритуал уживања и опуштања говоримо онима до којих нам је стало да их волимо.

Или то само чинимо кад се мазимо са вољеном особом или се највећи излив емоција испољава према дјеци, прво према најближим сродницима, па онда и према сваком рођеном дјетету, које заслужује нашу пажњу и нашу љубав.
На емоцијама не треба шкртарити ако су искрене и ако долазе из разума и из душе и зато распон љубави иде од првог погледа у бескрајна пространства до неба и до најдаљих планета свемирског сазвјежђа.

Сваки загрљај, пољубац , па и искрено казана ријеч која у себи садржи љубав се не дијели.

Она се само заправо множи и као морска плима се шири, запљускује и разгаљује најтананија осјећања која се једним именом зову - ЉУБАВ!
Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2013 | read_nums (323)

Уторак 5.11.201 

Одбојкаши ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ били су успјешни у првој утакмици другог кола Купа изазивача. 

Шампион СРБИЈЕ је на свом терену савладао финског представника Хурикани Лоима са 3:1 (25:21, 25:22, 23:25, 25:23). 

Реванш сусрет игра се 26. новембра у Финској.

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2013 | read_nums (285)

  5. 11. 2013.

НОЛЕ НАЦИОНАЛЕ -

у трећем сету са Федерером збијао шале

- е то ти је СРБИН, мој брале!

На завршном Мастерсу у Лондону НОЛЕ је започео одбрану титуле побједом против надменог Швајцарца Федерера.

НОВАК ЂОКОВИЋ - Роџер Федерер 2:1 (6:4; 6:7/2:7/; 6:2).

Треба истаћи да је од укупно 31 међусобног сусрета до сад, Федерер добио 16, а НОЛЕ 15 мечева!

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2013 | read_nums (337)

Драгим пријатељима 
и свим људима добре воље, 
упућујем искрене поздраве!
 

Autor sjovicicslavuj | 4 Novembar, 2013 | read_nums (318)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ... 

На данашњи дан /5. 11./ рођен је један од највећих и најзабавнијих естрадних шоумена и најсналажљивијих тве лица на естрадној сцени МИЛОВАН ИЛИЋ МИНИМАКС.

Autor sjovicicslavuj | 4 Novembar, 2013 | read_nums (316)
Сјећање на славног српског музичара и кантаутора

МИЛАНА МЛАДЕНОВИЋА који је на данашњи дан/5. 11./ завршио свој прекратак живот...


    My picture!

Kategorije

Arhiva