Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2013 | read_nums (307)
На сутрашњи дан /28. 10/ 
умро је бард српског глумишта, 
славни српски глумац ЉУБА ТАДИЋ.
За сјећање и за памћење...
Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2013 | read_nums (546)

 Истина коју нико не може да негира,

а коју ми не би смјели да прешутимо!

Autor sjovicicslavuj | 27 Oktobar, 2013 | read_nums (240)

Онај ко не воли животиње,

питање је шта и кога воли?!

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (293)

 

Недјеља, 27. 10. 2013.

Прелазак на зимско рачунање времена

*****************************

У недјељу рано часовнике треба вратити један сат уназад, са три на два сата. 

Љетње рачунање времена у Европи завршава се у ноћи између суботе и недјеље. Часовнике 27. октобра у три часа треба вратити за један сат, на два сата послије поноћи.

 


 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (310)

 

Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή - петак) је била хришћанска подвижница из 11. века.

Родила се у граду Епивату (Пиват - на турском Бојадис), који се налазише између Силимврије и Цариграда у Тракији половином десетог столећа.

Она беше српског порекла, из имућне и веома побожне породице. Имала је брата, који се звао Јевтимије, и који се замонашио веома млад, а касније би изабран за епископа Мадитског (989-996).

Још као девојчица, док је са мајком одлазила у цркву и чула речи Божанског Јеванђеља: "Ко хоће за мном да иде, нека се одрече себе и узме крст свој, и за мном да иде" (Мк. 8,34), она свим срцем припаде Господу и када одрасте придружи се плејади благочестивих угодника Божијих.

Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота она напусти родитељски дом и оде у Цариград, а затим се запути у пустињу Јорданску, живећи строгим отшеличким животом, где се Христа ради подвизавала све до старости своје. У доба позне старости послуша глас Анђела Божијег, остави пустињу и врати се у свој родни град, Епиват.

Ту она поживе још две године у непрестаном посту и молитви, па се представи Богу у 11. столећу.

Њено тело би од стране верних сахрањено по хришћанским обичајима, али не на градском гробљу већ издвојено од других.

Богоугодни хришћани из тог места после јављања светитељке у сну неком Георгију и Јефимији пронашли су место где су биле закопане њене мошти, извадили су их из земље и положили у храм светог Петра и Павла у Епивату.

Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле у Трново, да би опет биле враћене у Цариград, а из Цариграда у Београд. Сада се свете и чудесне мошти, Свете Петке налазе у румунском граду Јашију.

Широм српских земаља налази се и велики број лековитих извора, који су посвећени св. Петки. Један од њих је извор св. Петке у Калемегданској тврђави у Београду где су њене мошти дуго времена почивале.

--------------------------------------------------------------

 Света Петко, Божја светитељко, моли Бога за нас.

--------------------------------------------------------------

Удостојила си се гледања лица Божја, као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спашење душа наших.

Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи множине многе, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетим здравље, малаксалим снагу, и свима бодрост и радост, Христова девице, наша помоћнице.

Буди и надаље стража нашем престоном граду, утврди га у Православљу, помози верницима, подигни недужне и тужне, а усопшим родитељима нашим, браћи и деци измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божја светитељко.

Свима помози, па и мени не одмози.

Добре у добру сложи, и свако им добро умножи.

Да се кроз тебе прослави Бог у Тројци, навек века.

                                             Амин.

 

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (515)

  И кад многи мисле

да су нас уништили,

ми се поново вратимо

да их подсјетимо да смо ту

и да ћемо увијек ту

и бити и о(п)стати!

 


 

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (652)

 

„ Наш свети манастир овај, као што знате, било је ово место као пусто ловиште зверова. Када је дошао у лов господин наш и самодржац, Стефан Немања који је царевао свом српском земљом, и када је он ловио овде, изволи му се да овде, у овом пустом месту сагради манастир овај на покој и умножење монашког чина.“

Манастир Студеница је по многима један од најлепших српских и светских манастира не само због префињене архитектуре византијско-рашке школе већ и због дивног предела на коме је саграђен. Студеницу је Стефан Немања градио од 1183. до 1196. када се исте године на државном сабору најпре одрекао престола у корист свог средњег сина Стефана, а затим и замонашио добивши име Симеон. Две године по монашењу одлази у Свету Гору где се и упокојио у манастиру Хиландар 1199. год.

Св. Сава, на захтев своје браће Стефана и Вукана, 1207. године у Србију доноси мошти њиховог оца монаха Симеона. Тело је положено у Богородичину цркву у већ припремљену гробницу. Од 1207. године па до половине друге деценије 13. века Свети Сава борави у Студеници. Под Савиним старатељством манастир Студеница је постала  културни, духовни и медицински центар средњовековне Србије. Свети Сава је написао Студенички типик, у ком је описао живот свог оца Стефана Немање, оставивши изворе о духовном и монашком животу у његовом времену. Уједно, ово је и прво књижевно дело код Срба. Бригу о Студеници наставили су Немањини потомци и остали српски владари. Краљ Радослав унук Стефана Немање, подигао је 1235. године монументалну припрату испред Богородичиног храма. Српски краљ Милутин саградио је 1314. године малу цркву посвећену светим Јоакиму и Ани.

Некада се у самом комплексу манастира налазило 14 цркава од којих су данас сачуване само 3 које су и богослужбено активне. Време завршетка радова на Богородичиној цркви је 1209. година, о чему нам сведочи и ктиторски натпис у ободу куполе:

“Овај Пресвети храм Пречисте Владичице наше Богородице саздан би велеславним великим Жупаном и сватом (пријатељем) цара грчког Алексија, Стефаном Немањом који је примио анђеоски образ као Симеон монах… великога кнеза Вукана године 1208/9, идникта 9. И мене, који је овде служио, помените Саву грешнаго.”

Дакле, Богородичина црква је живописана у време кнеза Вукана и вероватно уз помоћ коју му је пружио брат Стефан Првовенчани.

Као што је био веома тежак за народ, период турске владавине био је веома тежак и за манастир Студеницу. Турци су најпре  на почетку владавине претопили оловну кровну конструкцију у муницију. Опљачканa је након великог аустријско-турског рата (1683-1699) после повлачења аустријске војске. Највећа страдања претрпела је за време првог српског устанка. Студенички монаси пружали су велику подршку устаницима због чега су Турци спалили манастир. Један део монаха склонио се у манастир Враћевшницу са моштима  монаха Симона (Стефан Првовенчани), одакле су пренете у манастир Каленић и коначно враћене у Студеницу 1839. године. Само Јоаким Вујић пише о два спаљивања манастира.

Поред паљења манастирска црква претрпела је и нестручну обнову 1846. године, када су сликари преко старих фресака нанели нови слој малтера и насликали нове фреске. Сто година касније 1951. године приликом рестаураторских радова скинут је овај слој.

Манастирска црква грађена је као породична гробница, односно крипта. Са десне стране у наосу налази се гробница са моштима ктитора и родоначелника Немањића, Св.Симеона. Испред олтарске преграде са десне стране је кивот са моштима Св. Симона (Стефана Првовенчаног), а са леве почивају мошти Св. Анастасије.

Од 1986. године манастир Студеница је под заштитом UNESCO-a.

Snezana Djurisic - Vraticu se

 

 

 

*******
Vraticu se tamo
gde najlepse su zime,
gde je moja dedovina
gde je moje ime.

Gde je toplo oko srca
i kad vetar duva,
gde su ljudi dobri ljudi
gde se obraz cuva.

Ref.
Tamo gde je Raska, gde su Sopocani
ostali su moji nasmejani dani,
pa mi srce leti kao da je ptica,
tamo gde je Kraljevo, gde je Studenica.

Vraticu se tamo
gde je moja reka,
gde me moja stara majka
nasmejana ceka.
 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (397)

 

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (353)

 Само љубав може

да спаси човјечанство!

Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (307)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
 
 На данашњи дан /26. 10/ рођен је славни
 
српски глумац ЛАЗАР РИСТОВСКИ.
 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (525)
За сјећање...
На данашњи дан /26. 10/ рођен је славни
српски књижевник МИЛОШ ЦРЊАНСКИ.
 
Autor sjovicicslavuj | 26 Oktobar, 2013 | read_nums (322)
За сјећање...
На данашњи дан /26. 10/ рођен је славни
српски књижевник МИЛОШ ЦРЊАНСКИ.

Autor sjovicicslavuj | 25 Oktobar, 2013 | read_nums (502)
 
Наше рађање,
наше постојање
и наше трајање...
 
 

Autor sjovicicslavuj | 25 Oktobar, 2013 | read_nums (267)
 
У нашем сталном напредовању
једино је уочљиво да смо назадовали!
 
СлАвУј
 

 

Autor sjovicicslavuj | 25 Oktobar, 2013 | read_nums (369)

  Хиландар, у старијим списима и Хилендар (гр. Χιλανδαρίου) је српски манастир који се налази у северном делу Свете горе Атонске (гр. Аγιоν Оρоς), државе православних монаха која постоји више од хиљаду година. Света гора је смештена на Атосу (гр. Аτоς), трећем краку полуострва Халкидики у северној Грчкој, а манастир се налази на 2,5 километара од мора.

Посматран споља манастир има изглед средњовековног утврђења, с обзиром да је утврђен бедемима који су високи и до 30 m. Спољни зидови су дугачки 140 m и окружују површину која је скоро 75 m широка. Манастир је овако утврђен с обзиром да је у прошлости, као и остала утврђена монашка насеља на Светој гори, морао да се брани од гусара. Неки сматрају Хиландар једним од првих универзитета, у претходничкој форми, а конкретно првим српским универзитетом.

Манастир Хиландар је изградио грчки монах светогорац, Георгије Хеландариос. Манастир Хиландар су обновили Стефан Немања (у монаштву Симеон) и његов син Сава 1198. године, а у манастиру је 1200. године умро Стефан Немања. Краљ Стефан Урош I je 1262. године значајно утврдио манастир. Хиландар је нарочито помогао краљ Милутин, који је око 1320. године на месту старе подигао нову цркву Ваведења Богородице . У време краља и цара Душана Света гора је дошла под његову власт, а то је период највећег просперитета манастира. У вековима турске владавине, Хиландар су помагали руски цареви и молдавски кнежеви у XVI веку, а српски патријарси из Пећи у XVII веку. Почетком XIX века створена је прва нововековна српска држава, па је настављена богата традиција хиландарско-српских односа. У новијој историји манастир је значајно страдао 2004. године у катастрофалном пожару, а у току је обнова оштећених грађевина.

Хиландар представља једно од назјначајнијих средишта српске културе и духовности. Кроз векове, релативно заштићен од напада и пљачкања, у сигурности Свете горе Атонске и њене аутономије, био је поштеђен судбине која је задесила скоро све друге српске манастире. У Хиландару је очувана најбогатија колекција оригиналних старих рукописа, икона, фресака, тако да он у данашње време представља најзначајнију ризницу српске средњовековне културе уопште. Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.

 

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2013 | read_nums (299)

САРАЈЕВО, 24. ОКТОБРА /СРНА/ -

Послaник СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да ова странка на нивоу БиХ никада у посљедњих седам година није нанијела никакву штету Републици Српској и ниједну надлежност Српске није пренијела на ниво БиХ.

Јовичић је позвао посланике СДС-а да атмосферу из Народне скупштине Републике Српске не преносe у парламент БиХ.

"Данашња сједница није никаква сензација за грађане, иако је преноси БХТ1. Предлажем СДА и СДС-у да 100.000 цд-ова снимка сједнице подијеле у својим страначким промоцијама", нагласио је Јовичић.
------------------------------------
Посланик СНСД-а Бошко Томић рекао је да је поносан што данас на сједници није било вријеђања из СНСД-а, али да ће неки политичари бити сигурно разочарани, јер данас није било већих сукоба између СНСД-а и СДС-а.
---------------------------------------------
Посланик СНСД-а Лазар Продановић упитао је СДС зашто прије пола године није изашао јавно са оптужбама на рачун СНСД-а које данас износи, оцијенивши квалификације те странке на рачун СНСД-а закашњелим, нетачним и веома непримјереним.
--------------------------------------------------

Саша Магазиновић из СДП-а позвао је СНСД и СДС да "у међусобном рату" и међусобним оптужбама за криминал поштеде странке које немају везе са тим, наводећи да од тога данас не треба правити представу за јавност, већ да се тиме треба бавити правосуђе, ако постоје докази.

"За СДП понуђено образложење за смјену не може бити разлог смјене /Мирка/ Шаровића и СДП апсолутно то не прихвата. Али, СДП неће дозволити преливање сукоба са нивоа Републике Српске на ниво БиХ, што ће показати гласањем", навео је Магазиновић.

ЛИНК:  http://www.srna.rs/novosti/jovicic - snsd na nivou bih nije nanio nikakvu stetu srpskoj

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2013 | read_nums (318)

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2013 | read_nums (530)

Вук на овцу своје право има

ка тиранин на слаба човјека;

ал тирјанству стати ногом за врат,

довести га к познанију права,

то је људска дужност најсветлија!

**************************

Самообмана је убитачна и за људе и за народе.

*****************

Што људи хоће, то и време трпи.

 

НАПОМЕНА: 

 
Мали сам ја човјек да бих себи узимао за право да говорим о ЊЕГОШУ!

 Али могу да говорим о нељудима и несоју који покушавају да негирају
ВЕЛИКОГ ЊЕГОША
и који на тај начин покушавају да ниподаштавају све оно што је био
ЊЕГОШ И ШТО ЈЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА ТО И ОСТАО!
 
БИО ЈЕ СРБИН И КАО ТАКАВ,
ЗА СВА ВРЕМЕНА,
УШАО ЈЕ У ИСТОРИЈУ
И У ЛЕГЕНДУ СЛАВНИХ СРБА!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 22 Oktobar, 2013 | read_nums (464)

Venecijanska komisija, na zahtev Izetbegovića, osporila dan RS.

Jovičić: Napad na grb, himnu, 9. januar - rat je protiv Srpske

BANJALUKA - Venecijanska komisija ocenila je da je 9. januar, Dan Srpske, značajan za samo jedan narod dok ga drugi smatraju bolnom uspomenom, ali je bez obzira na to nametnut svim građanima u Republici. Zaključuje se i da nastavak obeležavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.
 
Ovo je zvanični stav Venecijanske komisije na pitanje Ustavnog suda BiH koji je zatražio mišljenje po apelaciji koju je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, podneo ovom sudu. Izetbegović je u junu ove godine zatražio ocenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojima se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik, Dan Republike.

Izetbegović je u zahtevu naveo da je 9. januar 1992. godine datum kada je „Skupština srpskog naroda u BiH“ usvojila „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“ na područjima „srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u BiH“. Iz ovog dokumenta, dodao je Izetbegović, jasno proizlazi namera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

Po dostavljanju mišljenja Venecijanske komisije, sudije Ustavnog suda BiH će u narednom periodu doneti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem.

Generalna ocena najviših zvaničnika u Srpskoj je da ovaj praznik nikoga ne vređa i da Republici niko ne može da ospori pravo da ga obeležava i slavi i da je reč o orkestriranoj hajci na rušenju ustavne pozicije i obeležja Srpske.

--------------------------------------------------

- Srpska je nastala voljom srpskog naroda. Nije nastala voljom bošnjačkog naroda i porodice Izetbegović. Očigledno je da Sarajevo pokušava na sve moguće načine da ospori postojanje Srpske. Nećemo im to dozvoliti. Srpska i njen dan su za nas svetinja - rekao je, za „Novosti“, poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

---------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD Slavko Jovičić smatra da se političari iz Sarajeva neće smiriti dok ne ukinu Srpsku.

- Napad na grb, himnu, 9. januar, grbove opština je sistematski bošnjački rat protiv Srpske.

To je antiustavno i antidejtonsko delovanje - poručio je Jovičić.

---------------------------------------------------

DODIK: DAN KOJI NIKOGA NE VREĐA

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da izbor 9. januara kao Dana Republike ne pravi nikakvu diskriminaciju, niti osporava jednakost među građanima, jer niko nije primoran da taj dan slavi kao Dan RS.

- Dan Srpske ustanovljen je pre ratnih dejstava u BiH - istakao je Dodik. On je naglasio da je Ustav RS davno usaglašen sa Ustavom BiH o čemu je mišljenje dala i Venecijanska komisija, tako da je sada bespredmetno otvaranje bilo kakve rasprave o toj temi.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Republika Srpska ne da svoj praznik

Autor sjovicicslavuj | 22 Oktobar, 2013 | read_nums (347)
Пећка патријаршија...

Свједочанство нашег рађања и нашег постојања 
на тренутно отетом Косову и Метохији... 
 
 
    My picture!

Kategorije

Arhiva