Slavko Jovičić -

Republika Srpska ne da svoj praznik

Autor sjovicicslavuj | 22 Oktobar, 2013 | read_nums (440)

  Venecijanska komisija, na zahtev Izetbegovića, osporila dan RS.

  Jovičić: Napad na grb, himnu, 9. januar - rat je protiv Srpske

  BANJALUKA - Venecijanska komisija ocenila je da je 9. januar, Dan Srpske, značajan za samo jedan narod dok ga drugi smatraju bolnom uspomenom, ali je bez obzira na to nametnut svim građanima u Republici. Zaključuje se i da nastavak obeležavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.
   
  Ovo je zvanični stav Venecijanske komisije na pitanje Ustavnog suda BiH koji je zatražio mišljenje po apelaciji koju je Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH, podneo ovom sudu. Izetbegović je u junu ove godine zatražio ocenu ustavnosti članova Zakona o praznicima RS, kojima se 9. januar utvrđuje kao zvanični praznik, Dan Republike.

  Izetbegović je u zahtevu naveo da je 9. januar 1992. godine datum kada je „Skupština srpskog naroda u BiH“ usvojila „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH“ na područjima „srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u BiH“. Iz ovog dokumenta, dodao je Izetbegović, jasno proizlazi namera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

  Po dostavljanju mišljenja Venecijanske komisije, sudije Ustavnog suda BiH će u narednom periodu doneti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem.

  Generalna ocena najviših zvaničnika u Srpskoj je da ovaj praznik nikoga ne vređa i da Republici niko ne može da ospori pravo da ga obeležava i slavi i da je reč o orkestriranoj hajci na rušenju ustavne pozicije i obeležja Srpske.

  --------------------------------------------------

  - Srpska je nastala voljom srpskog naroda. Nije nastala voljom bošnjačkog naroda i porodice Izetbegović. Očigledno je da Sarajevo pokušava na sve moguće načine da ospori postojanje Srpske. Nećemo im to dozvoliti. Srpska i njen dan su za nas svetinja - rekao je, za „Novosti“, poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

  ---------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD Slavko Jovičić smatra da se političari iz Sarajeva neće smiriti dok ne ukinu Srpsku.

  - Napad na grb, himnu, 9. januar, grbove opština je sistematski bošnjački rat protiv Srpske.

  To je antiustavno i antidejtonsko delovanje - poručio je Jovičić.

  ---------------------------------------------------

  DODIK: DAN KOJI NIKOGA NE VREĐA

  Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da izbor 9. januara kao Dana Republike ne pravi nikakvu diskriminaciju, niti osporava jednakost među građanima, jer niko nije primoran da taj dan slavi kao Dan RS.

  - Dan Srpske ustanovljen je pre ratnih dejstava u BiH - istakao je Dodik. On je naglasio da je Ustav RS davno usaglašen sa Ustavom BiH o čemu je mišljenje dala i Venecijanska komisija, tako da je sada bespredmetno otvaranje bilo kakve rasprave o toj temi.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Republika Srpska ne da svoj praznik


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva