Slavko Jovičić -

Војвода ПЕТАР БОЈОВИЋ - Да се не заборави!

Autor sjovicicslavuj | 19 Januar, 2022 | read_nums (47)
   НИКАД ВИШЕ НЕ СМИЈЕ ДА СЕ ПОНОВИ 
  ОВАКВА ЉУДСКА И СРПСКА СРАМОТА!

  Пљачкаши и злочинци Јосипа Броза 
  су звјерски ликвидирали времешног -
  славног српског војсковођу и војводу.

  Петар Бојовић

  Био је начелник Генералштаба и војвода српске војске,
  рођен у Мишићеву, 4. јула 1853. године, 
  а умро је 19. јануара 1945. године у Београду. 

  Петар Бојовић, је живио у пензији до 1941. године. Враћен је у службу 1941. и постављен за Врховног инспектора војске Краљевине Југославије. Током Априлског рата постављен је за помоћника врховног команданта Краљевске југословенске војске, младог краља Петра II, а послије капитулације војске био је у кућном притвору у Београду све до краја рата. 


  ТУЖНА И НЕСРЕЋНА СУДБИНА 
  ВОЈВОДЕ ПЕТРА БОЈОВИЋА

  Након завршетка рата у Београда ухапсила га је ОЗНА. 

  Крајем Другог свјетског рата у Србију је дошла злочиначка идеологија и "гвозденом чизмом" покушала да обрише комплетну историју српског народа. Хероји нису били хероји, побједе нису биле побједе, а и поштовање се изгубило негдје успут.

  Посљедња фотографија остарјелог војводе 
  Петра Бојовића у његовој кући 
  на Врачару 1944. године.

  Злочинци 'Брозови 'ослободиоци' упадају у кућу војводе Петра Бојовића у Трнској улици под бројем 25. Много им се допада та кућа: радо би се уселили. Кад су ушли, примећују војводин мундир преко столице, а на столу војводину шапку. Већ и сама чињеница да је Бојовић био 'краљев војвода' довољна је да 'ослободиоци' примијене силу. 

  Најпре шутирају његову војводску шапку, а потом, послије најгрубљих ријечи, насрћу и на слабашног војводу, на завршници девете деценије живота. Војводин син Добросав скаче да заштити оца, али је савладан снажним ударцима и убрзо потом биће упућен у робијашницу Сремске Митровице.

  Од повреда задобијених током батинања војвода је ускоро преминуо, а његово тијело је на Ново гробље пребачено таљигама. /Таљиге - лака запрежна кола на два точка која обично вуче само један коњ/. Како би спречили давање почасти једном од највећих јунака српске историје, комунисти су на Радио Београду објавили вијест да ће свако ко покуша да дође на сахрану војводе Бојовића бити ухапшен и кривично гоњен.

  Тако је отишао и посљедњи српски војвода ...
  Биста Војводе Петра Бојовића у Београду

   
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva