Slavko Jovičić -

П А Л Е ... Проширење туристичке понуде пећине Орловача

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2020 | read_nums (53)

   

  На локалитету спелеолошког комплекса пећине Орловача у Сумболовцу, код Пала, почели су припремни радови за изградњу амфитеатра за обуку спелеолога и терасе за одмарање преко рјечице Сињеве с циљем промоције и развоја туризма и како би овај споменик природе био још привлачнији.

  Пећина Орловача
  Планирани додатни садржаји обухватиће и ферату, висећи мост, смјерове за спелеолошку обуку, пројекат упознавања ученика основне школе са спелеолошким техникама, организовање истраживања пећине и спуштање низ стијене са професионалном опремом.

  Видиковац који се налази на врху пећине спојиће се са фератом уз стијену Орловаче у дужини 100 метара.

  Урађен је план и програм управљања и у складу са тим правиће се додатни садржаји са пећином Орловача, која је споменик природе.
   У току ове године урађен је видиковац до којег се долази стазом здравља, чија је дужина пет километара, као и сувенирница. Такође, биће урађен паркинг и једна окретница за аутобусе, чега до сада није било.
  Проширењем садржаја прошириће се и туристичка понуда и туристички капацитети ове пећине. Такође, у плану је прављење ферате - екстремнији вид туризма уз могућност пењања уз стијене које ће бити спојене са висећим мостом на стијени изнад пећине.
  Биће изграђен и један мини-амфитеатар гдје ће се одржавати спелеолошка предавања и обука за млађе како би могли истраживати пећину.
   Пројекотом је предвиђено прављења терасе, гдје ће сви посјетиоци имати могућност да сједе, уживају у љепотама и чекају свој ред за обилазак пећине.
  Познато је да ће Свјетска банка финансирати пројекат израде стратегије туризма општине Пале, за шта ће издвојити 100.000 КМ, а која ће одредити на који начин ће пећина бити кориштена у смислу њене заштите.

  Дио средстава биће усмјерен за санацију околног терена, изградњу одређених садржаја који могу допринијети и потпунити туристичку понуду пећине. Додатни садржаји биће рађени паралено са изградњом приступног пута који треба ових дана да почне да се гради.

  Циљ је да се у овој и идућој години и са другим пећинама на подручју Пала буде употпуњен дио спелеолошких активности пећине Орловача

  Пећина Орловача, посебно њени додатни садржаји имају перспективу у туризму, без обзира што је туризам сад погођен вирусом корона.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva