Slavko Jovičić -

Из славне српске прошлости ... На православни празник Цвијети Љета Господњег 23. априла 1815. подигнут је Други српски устанак!

Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2020 | read_nums (118)

  Милош Обреновић је након празничког богослужења у цркви брвнари у Такову код Горњег Милановца на празник Цвети позвао угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу за слободу коју је 1804. године током Првог српског устанка започео Карађорђе Петровић.

  "Чујте браћо. Чујте свеколики Срби. Чуј велико и мало, мушко и женско, који сте год дошли ево овде данас. А тко није данас овде, онај свакако од вас да чује, и очује и да свак добро разуме и упамти ово што ћу свима сада за вазда прозборити.

  Ако сте ради мене имати с вама и пред вама од сада за свагда у општем послу и руководца за народ и завичај и ако сте ради да сви наши труди буду напредни, а ви сад сви из једног овди грла пред овим божијим домом то изреците и пред светим олтаром завјет чините,да ви на ваше душе примате све оно што би од овог предузетог посла могло изаћи несреће и пострадања, пак и то да мени сад овди обећавате и одмах да ми дате пуну власт и слободну вољу да ја могу заповједати сваком вам и да могу наказати (казнити) сваког који ме год не би што хтео послушати или који би што укварио."

  Овим речима је Милош Обреновић изашао пред народ. На то сви једногласно повичу:
  "Све на нашу душу, и врат и образ..."

  Затим су сви редом пољубили руку кнезу Милошу и пожелели му успех.

  Након тога, кнез Милош је у Црнући, где се окупило доста људи, ушао у свој вајат и обукао најсвечаније одело,узео заставу,изашао напоље и рекао:
   
  - Ево мене, ето вас - рат Турцима!
   

  Овај дан се обиљежава као 

  Дан Војске Србије

  ЧЕСТИТАМ ПРАЗНИК!

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva