Slavko Jovičić -

На данашњи дан, 5. априла 1992. године ... СВЈЕДОК СА ЛИЦА МЈЕСТА ... овако је било

Autor sjovicicslavuj | 5 April, 2020 | read_nums (56)


  ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

  СВЈЕДОК СА ЛИЦА МЈЕСТА

  Ратни вихор се ширио Босном и Херцеговином. Само се чекала црта од шибице и ко ће да запали пламен.

  Ратни вихор се ширио Босном и Херцеговином. Само се чекала црта од шибице и ко ће да запали пламен.

  Пошто више од мјесец дана ништа није учињено да се пронађе старог свака на Башжаршији Николе Гародовића у терористичком чину почињеном 1. марта и да се ухвати убица /највише муслиманско и политичко и полицијско руководствао је истог тренутка змало ко је извршилац убиства Николе Гардовића/, Срби су подигли барикаде у Сарајеву. 

  Сутрадан, 5. априла 1992. године Странка демократске акције (СДА) организовала контрадемонстрације и припремила демонстранте који су имали задатак да прођу кроз барикаде, све са циљем избијања већих нереда и хаоса, па и оружаних сукоба. Створене су све претпоставке и припремљен је терен да се у цијели хаос укључе и злогласне "Зелене беретке", које су само на папиру словиле као параполицијске формације.
  Међутим, то су биле муслиманске војне и полицијеске снаге спремне за отпочињање рата ширих размјера.

  И тог 5. априла 1992. године припадници "Зелених беретки" са значкама регуларних формација МУП-а БиХ, односно пресвучени муслимански полицајци са солитера предузећа "Унис-а"  из снајпера пуцали су на масу окупљену на масовним протестима испред тадашње Скупштине и зграде заједничких институција БиХ. Циљ је био да се изазивања свеопштег хаоса за све оптуже Срби.

  Одмах послије пуцњаве муслимани су лансирали информацију да је пуцано из хотела “Холидеј ин”, гдје су мислили да се у том тренутку налазио др Радован Караџић. Намјера је била да се он ухвати и линчује. Али тај план није успио.

  Караџић у то вријеме није није био у хотелу.
  Хотел "Холидеј ин" и десно небодери УНИСА 
  /"Момо и Узеир"/

  У хотелу се затекло неколико људи из Караџићевог обезбјеђења који су ухапшени, злостављани и за мало ликвидирани. Муслимански стампедо и велика руља демонстраната рушила је све пред собом. Почела је пљачка бутика и продавница са најлуксузнијом робом и златара, као и хотелског инвентара. Опљачкана је и гаража хотела и покрадено је више од двадесетак најлуксузнијих аутомобила.

  Стручњаци су касније утврдили да старија жена која је била учесница митинга и која је у организованој пуцњави рањена - никако није могла да буде погођена из Хотела “Холидеј ин”, већ се то једино могло извести из "Унисових" солитера које су Сарајлије "од миља" звале “Момо и Узеир”. 

  С обзиром да ми+услимани нису хтјели да воде било какву истрагу везану за  убиство Николе Гардовића, дошло је до прве значајне подјеле у МУП-у БиХ, која је кулминирала потпуном подјелом, односно напуштањем српских кадрова из тадашњег Министраства унутрашњих послова и Државне безбједности БиХ.
  Зграде Народне скупштине 
  и заједничких институција БиХ

  Све је дакле указивало на то да се радило о добро осмишљеном  муслиманском сценарију у режији СДА /Странка демократске акције/. Цијела та ситуација је имала трагичан епилог - наставак крвавог грађанског рата у БиХ

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva