Slavko Jovičić -

НЕПРИЈАТЕЉЕ НИКАД НЕ СМИЈЕМО ЗАБОРАВЉАТИ!

Autor sjovicicslavuj | 27 Mart, 2020 | read_nums (166)

   

  На данашњи дан /27.3./, прије 21. годину, јединице Војске Југославије срушиле су мит о необоривом америчком "невидљивом" ловцу бомбардеру Ф-117, оборивши га изнад села Буђановци, током злочиначке НАТО агресије на СР Југославију.

   

  "Невидљиви" Ф117Фото: илустрација Летјелицу Ф-117А оборили су припадници 3. дивизиона 250. бригаде противваздухопловне одбране 27. марта 1999. године у 20.42 часа. Они су, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успјели да летјелицу погоде са земље.

   

  Авион је пао у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са двије ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

   

  Ф-117А - "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године када је, према објављеним подацима, 1.270 пута прелетио непримијећен ирачко небо у 39 борбених мисија.

   

  Тај авион представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде "невидљив" за све радарске системе. О томе како су Срби успјели да надмудре "Елвиру", њујоршки лист "Њузвик" је у јулу 1999. године написао да су "Срби сваки дан помјерали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО за детектовање".

   

  Четврте ноћи, како наводи лист, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео је да свијетли, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

   

  Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге упавши у Србију из Босне и Херцеговине.

   Фотографија корисника Славко Јовичић Славуј


  My picture!

Kategorije

Arhiva