Slavko Jovičić -

Почетак злочина над Србима у Загребу ... ЗЛОЧИН над породицом ЗЕЦ ... ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

Autor sjovicicslavuj | 7 Decembar, 2019 | read_nums (53)
   
  На данашњи дан 7.12. 1991. године,
  у центру Загреба,
  злочиначки су ликвидирана 
  три члана породице Зец.

  Вјечна слава члановима породице Зец 
  који су звјерски ликвидираним 
  од стране усташких формација 
  у главном граду "лијепе њихове"!

  Породица Зец је била имућна српска породица у Загребу. Михајло Зец је био познати загребачки месар, а његова супруга Марија је држала кафић.

  Пријетње породици Зец су од стране хрватских ултрадесничара, почеле још прије распада СФРЈ 1990. године. Пријетећа писма су се односила на прогон Срба из Хрватске у тадашњој СФРЈ.

  Злочин су преживјела дјеца Душан и Гордана, која су била сакривена у кући. Након почињеног злочина, дјецу је њихова бака Боса одвела у касарну ЈНА, одакле су евакуисани у Бањалуку гдје су и наставили живот.

  У ноћи 7. децембра 1991. године, припадници специјалних јединица МУП-а Хрватске, провалили су у стан породице Зец у Пољаничкој улици у Загребу.

  Михајла Зеца убили су на лицу мјеста, када је покушао да побјегне. Његову супругу Марију, и ћерку Александру, која је тада имала 12 година, одвезли су у планинарски дом Адолфовац на Сљемену, гдје су их ликвидирали.

  Злочинци, међу којима је био и Синиша Римац, саслушани су неколико дана касније пред истражним судијом, гдје су признали злочин, али је признање поништено због процесних недостатака. Ова јединица МУП-а Хрватске била је под командом Томислава Мерчепа, који је тада био савјетник министра унутрашњих послова Републике Хрватске. За своје учешће у рату у Хрватској, Синиша Римац је одликован 8 пута.

  Неки извори наводе да је Синиша Римац лично убио Михајла Зеца.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva